OptieAcademy: Long Call AstraZeneca

AstraZeneca is met tickersymbol AZN (ook) aan de Amerikaanse effectenbeurs NYSE genoteerd en op de aandelen worden opties verhandeld. De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

AstraZeneca

AstraZeneca

Kengetallen:

– Marktkapitalisatie: $76,6 miljard.

– Omzet: $24,8 miljard.

– Dividendrendement: 6,3%.

– Koers/winst-verhouding (forward): 13,5.

– PEG (koers/winst/groei)-ratio: n.v.t.
De ‘PEG ratio’ wordt berekend door de koers/winst-verhouding te delen door het groeipercentage van de winst-op-jaarbasis. Stelregel: hoe lager de ‘PEG-ratio’, hoe beter.

AstraZeneca

AstraZeneca

AstraZeneca lijkt na een consolidatiefase van circa 6 maanden opwaarts uit te breken uit een $3,50-trading range. Bij een geslaagde uitbraak, kunnen we een koersdoel van circa $34 berekenen.

Er werd een ‘golden cross’-koopsignaal gegenereerd doordat de voortschrijdende gemiddelden Tenkan Sen-lijn (rood) en de Kinjun Sen-lijn (blauw) elkaar rond $29 kruisten. Een tweede koopsignaal werd gegeven doordat de koers onlangs aan de bovenkant van de Ichimoku Cloud (= hier de gele wolk) uitbrak rond de koers van $29.
Een koers boven de cloud geeft een ‘bullish’ sentiment aan. Steun kunnen we vinden tussen de $28 en $29. Wij zien nog steeds voldoende stijgingspotentieel in de komende weken mits de koers niet meer onder de Ichimoku Cloud zakt. Onderstaand leggen we een gekochte (long) augustus call augustus uit: een onbeperkt winstpotentieel versus een beperkt risico. Onderstaand zullen we de gekochte call uitleggen.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $31.
Tweede weerstand: $32,82.
Eerste steun: $29,41.
Tweede steun: $27,61.
Wat is een call optie?      
De koper van de call optie heeft het recht (maar niet de verplichting) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde te kopen, tegen een vooraf vastgestelde prijs en binnen een bepaalde periode.

amz3

U kunt een calloptie vergelijken met een optie op een huis: u mag (maar u hoeft niet) een huis voor bijvoorbeeld €350.000 kopen binnen een bepaalde periode. Stel dat het huis in waarde stijgt tot €400.000 dan kunt u uw kooprecht uitoefenen en heeft u een winst van €50.000. In de optiehandel is een optie evenwel niet gratis, in tegenstelling tot zoals bij de optie op een huis gebruikelijk is, moet de koper van een calloptie een prijs (de optiepremie) betalen.

Long Call AstraZeneca Actie:
We kopen 1 call op AstraZeneca.

Toelichting:
We zijn positief gestemd ten aanzien van het pharmafonds AstraZeneca (AZN). We kopen een augustus call die op 19 augustus expireert. Rond $29 ligt een steunzone en rond $30,50 ligt een weerstand. Op 28 juli komt AstraZeneca met de kwartaalresultaten. Huidige koers AZN: $30,04.

Huidige positie:
Geen.

Transactie:
We kopen (Open Buy): 1 AZN AUG19 30 Call @ $0,85 (betalen).
Noot: AUG19 betekent de expiratie van 19 augustus.

Nieuwe positie:
Long: 1 AZN AUG 30 Call.

Op basis van onze gehandelde prijs van 0,85, bedraagt het maximale risico de geïnvesteerde premie van $85. Deze betaalde premie zal verloren gaan voor het geval AZN op augustus-expiratie onder de $30 expireert.

Het break-even-point bedraagt $30+$0,85 = $30,85. Daarboven gaan we geld verdienen, dus nadat we onze betaalde premie terug hebben verdiend. Bij een AZN-koers op expiratie van bijvoorbeeld een koersdoel van $34 bedraagt de winst $315. Dat is dus een winst van ruim 370% op de call versus een koersstijging van circa 11% in het aandeel.

We kozen bewust voor ‘sec’ een call kopen om het opwaarts potentieel volledig open te houden. Op donderdag 28 juli voorbeurs rapporteert AstraZeneca de tweedekwartaalcijfers. De huidige positie biedt ons de mogelijkheden om later eventueel vervolgacties te doen, bijvoorbeeld om er een spread van te maken door een andere call erop te schrijven (verkopen).

Laat een reactie achter