OptieAcademy: Hoogvliegen met AEX put ButterFly

Als u verwacht dat de AEX-index de komende weken wat terug gaat zakken richting 450 punten, dan hebben wij een mooie optiestrategie voor u: een dec 455/450/445 put butterfly op de AEX-index. Rond een koers van 456,40 punten kan er met een investering van slechts €50 worden ingespeeld op een lichte daling, waarbij de jackpot van €450 winst wordt behaald op 450 punten op december-expiratie. Deze ‘5 punten’ butterfly kan worden ingenomen om het neerwaarts risico gedeeltelijk af te dekken.

AEX daggrafiek 23 november (002)

Zoals op bovenstaande daggrafiek te zien is, zit de AEX aan de bovenkant van de trading range van circa 20 punten. Een kleine correctie sluiten wij niet uit, vandaar dat we u met een beperkte investering een kansrijke optiestrategie aanreiken.

Butterfly Profit&Loss-grafiek

 

AEX DEC Butterfly 455 450 445 (002)

Wat is een butterfly?
Een (normale) butterfly is een combinatie van twee spreads: een gekochte en een verkochte call- of putspread. Dit kan worden opgezet zowel met calls als met puts en ook in combinatie. Er zijn twee soorten butterflies: een long en een short butterfly. We behandelen nu alleen de long (gekochte) butterfly op de AEX die we hebben ingenomen. Butterflies zijn ook op andere manieren op te zetten zoals een short putspread en een short callspread, wat ook wel een ´iron butterfly´ wordt genoemd. We behandelen nu de ´gewone´ butterfly die we via puts op de AEX hebben ingenomen.
 

Long AEX butterfly: potentieel 900% rendement

Het gaat er bij een long (gekochte) butterfly om dat de onderliggende waarde zo dicht mogelijk expireert bij de geschreven positie. Bij ons TradeIdee reiken we een long 455-450 putspread en een short 450-445 putspread met december-opties aan. De intervallen zijn gelijk waardoor de middelste 450 put dubbel wordt geschreven. Tegelijkertijd worden de uiteinden (‘de wings’) gekocht om het risico te beperken.

Ons TradeIdee van 24 november: long butterfly AEX bij een AEX-stand van 456,40:

Long:    1 AEX DEC 455 Put @ €6,90 (betalen).

Short:   2 AEX DEC 450 Put @ €5,10 (ontvangen).

Long:    1 AEX DEC 445 Put @ €3,80 (betalen).

We hebben hiervoor derhalve  €0,50 betaald.

Verwachting

Met deze optie-affaire spelen we dus in op een verwachte rustige neerwaartse beweging van de AEX tot de middelste uitoefenprijs op expiratie, hier 450 punten.

Kansen butterfly

Door het innemen van de long butterfly kan geprofiteerd worden van een beperkte beweging van de onderliggende waarde tot de geschreven uitoefenprijs. Het winstpotentieel van deze optiestrategie is beperkt tot het verschil tussen de uitoefenprijzen van de opties minus de investering.

Potentieel 900% rendement
Deze butterfly kan worden opgezet voor €50 en deze kan maximaal het verschil in uitoefenprijzen (hier dus €500) waard worden indien de december-expiratie precies op de geschreven ‘strikes’ van 450 punten valt. Een potentiële winst derhalve van €500-€50= €450 oftewel 900% rendement.

Risico butterfly

Het risico van deze optiestrategie is beperkt tot het geïnvesteerde bedrag in casu €50. Bij deze optiestrategie is het (uiteraard) mogelijk om één van de spreads voortijdig te sluiten.

Scenario op expiratie
Break-even-points op juli-expiratie: 454,50 punten respectievelijk 445,50 punten.
De maximale winst bedraagt €500-€50 = €450 bij expiratiekoers van precies 450 punten in december.
Het maximale verlies, zijnde de investering ad €50 wordt geleden de AEX of onder de 445 punten of boven de 455 punten expireert.

Samen met Tradeidee staan we vrijdag 25 november op de Beleggersfair in de RAI Amsterdam. Gedurende de gehele dag kunt u ‘crash Masterclasses’ volgen van OptieAcademy, van Opties voor de Ambitieuze Beginner tot aan Handelen in Opties als een Professional. Daarnaast worden kansen aangereikt op de Amerikaanse markt en kunt u een prijs winnen met de unieke OptieAcademy Optie-prijsvraag.

Geef een antwoord