OptieAcademy: Gekochte PutSpread Apple

apple1

De Amerikaanse techonderneming Apple maakt ook deel uit van de Dow Jones Industrial-index en is met tickersymbol AAPL aan de Amerikaanse effectenbeurs Nadaq genoteerd en op de aandelen worden opties verhandeld. Het aandeel stond onder druk nadat bekend werd gemaakt dat Apple in Ierland volgens een besluit van de Europese Commissie €13 miljard aan verschuldigde belastingafdracht als boete moet betalen.

De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

Kengetallen:

– Marktkapitalisatie: $574,5 miljard.

– Omzet: $220,3 miljard.

– Dividendrendement: 2,3%.

– Koers/winst-verhouding (forward): 11,9.

– PEG (koers/winst/groei)-ratio: 1,6.

De ‘PEG ratio’ wordt berekend door de koers/winst-verhouding te delen door het groeipercentage van de winst-op-jaarbasis. Stelregel: hoe lager de ‘PEG-ratio’, hoe beter.

apple2

Apple heeft vanaf het psychologische weerstandsniveau van $110 gas teruggenomen en is op uurbasis in een dalende trend beland. Er werd op 22 augustus een ‘death cross’-verkoopsignaal gegenereerd doordat de voortschrijdende gemiddelden Tenkan Sen-lijn (rood) en de Kinjun Sen-lijn (blauw) elkaar rond $108,50 kruisten. Een tweede verkoopsignaal werd gegeven doordat de koers onlangs aan de onderkant van de Ichimoku Cloud (= hier de wolk) uitbrak.

Een koers onder de Kumo (oftewel Cloud) geeft een ‘bearish’ sentiment aan. Steun kunnen we vinden op de $102,75 respectievelijk en $96,42. Weerstand ligt op $107,95 respectievelijk $109,95. Wij zien op dit moment nog voldoende dalingspotentieel mits de koers niet meer boven de Ichimoku Cloud weet uit te stijgen. Onderstaand leggen we een gekochte (long) september putspread uit, die we onlangs aan onze OptieActief-klanten hebben doorgegeven: een beperkt winstpotentieel versus een beperkt risico.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $107,95.
Tweede weerstand: $109,95.
Eerste steun: $102,75.
Tweede steun: $96,42.
Onze trades:

Actie 1:
We kopen een put op AAPL.

Toelichting:
We kopen een september put op het Amerikaanse technologiefonds Apple (tickersymbol AAPL). Steun kunnen we vinden op $102,75 en weerstand rond $110. Het aandeel lijkt te toppen en de volatility van 18 vinden we laag, vandaar dat we alleen een put kopen. Huidige koers AAPL: $107,76.


Huidige positie:
Geen.

Transactie: 

We kopen (Open Buy): 1 AAPL SEP16 107 Put @ $1,56 (betalen).

Nieuwe positie:
Long: 1 AAPL SEP16 107 Put.


En vervolgens Actie 2:

We schrijven gedekt een put op AAPL.

Toelichting:
We hebben vanmiddag een september put op het Amerikaanse technologiefonds Apple (tickersymbol AAPL) gekocht. Het aandeel is vervolgens gedaald waardoor we op een lager niveau gunstig gedekt een put kunnen schrijven. N.B: deze trade alleen doen als u ook de gekochte put in positie heeft. Huidige koers AAPL: $107,05.
Huidige positie:
Long: 1 AAPL SEP16 107 Put @ $1,56.

Transactie: 
We schrijven (Open Sell): 1 AAPL SEP16 103 Put @ $0,58 (ontvangen).

Nieuwe positie:
Long: 1 AAPL SEP16 107 Put.
Short: 1 AAPL SEP16 103 Put. 

Beperkte investering: we hebben voor deze putspread $98 betaald die $400 waard kan worden betaald. Dit bedrag verliezen we als Apple op expiratie boven de $107 noteert.

Break even niveau ligt op: $107-$0,98 = $106,02. Op dit punt wordt er geen verlies en geen winst behaald.

Maximale winst bedraagt: ($107-$103-$0,98*100= $302, oftewel een rendement van ruim 300% op de investering. De maximale winst wordt bereikt als het aandeel op expiratie (de derde vrijdag van september) $103 of lager noteert.

Waarom een put spread?
De putspread die we hebben opgezet, is een zogenaamde ‘debit spread’. Bij deze spread hebben we een premie betaald van $98. Wij hebben ‘gelegged’, dat wil zeggen dat eerst de gekochte put gehandeld is en we daarna een put geschreven hebben met een lagere uitoefenprijs. Omdat de koers van Apple daalde nadat wij de put hebben gekocht, konden wij voor een gunstigere prijs de andere put schrijven.

Het idee is om met een kleine positie in te spelen op een verwachte koersdaling, waarbij het (procentuele) winstpotentieel zeer groot is. In het geval van de put spread op Apple: met een investering van $98 kan er een winst worden behaald van $302 wat wij een mooie winst/verlies-verhouding vinden.

Naar wij hopen hebben wij u goed inzicht gegeven hoe u een dergelijke putspread kunt innemen. U hoeft de optiepositie uiteraard niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten of doorrollen, mocht uw visie opeens veranderen. Als u vragen heeft, kunt u ons uiteraard mailen.

Laat een reactie achter