Oktober Horrormaand?

Begin van deze zomer, toen ik voor de eerste keer positief werd over de beurzen, schreef ik specifiek over het AEX koersdoel van 540 punten midden oktober. Het is nu 3 oktober en deze staat nu al op de borden. Nu weet ook ik dat het voorspellen van markten eigenlijk niet te doen is, maar het achter de markt aanlopen helemaal gevaarlijk is. Nu heb ik de afgelopen jaren geleerd dat het hebben van een visie of een duidelijke mening ook gevolgen kan hebben. Het verhaal hieronder is dus geen zekerheidje en ik heb ook geen speciale tarotkaarten die mij de toekomst voorspellen. Het is de kritische noot, die gekraakt moet worden, ten tijde van waanzin(nige) momenten op de mondiale beurzen.

Fundamenteel zijn de Amerikaanse markten overbought

Nu is het nog steeds zo dat de Amerikaanse aandelenmarkten de dienst uitmaken. Beter gezegd de Amerikaanse indices zijn goed voor 54% van de MSCI wereld index en goed voor 60% van de “ontwikkelde landen” MSCI index. Dit betekent dus dat naar alle waarschijnlijkheid de lang verwachte correctie in Amerika zal starten. In het onderstaande lijstje ziet u een opsomming van de koerswinst verhoudingen (PE’s) en de dividend rendementen voor de verschillende Amerikaanse indices. Het is goed te zien dat de koerswinst verhoudingen verder zijn opgelopen de afgelopen twaalf maanden en het dividend rendement op deze indices verder is terug gelopen.

Dividend op de Dow Jones nu net zo hoog als de 10 jaar treasury

Nu heb ik deze zomer ook geroepen dat geopolitieke spanningen zorgen voor hogere koersen. Ofwel elke keer dat er weer iets mis is in deze toch wel af en toe verschrikkelijke wereld zakken de rentevoeten en bieden de aandelenmarkten het alternatief. Op een gegeven moment zijn de markten fundamenteel zo duur geworden dat deze vlieger niet meer opgaat en dit moment komt steeds dichterbij.

Naast een fundamenteel verhaal heb “ik” ook een technisch verhaal

Degene die mij volgen, weten dat ik, misschien al iets te lang, kanttekeningen plaats bij het huidige beleid van de centrale banken in combinatie met de run op de aandelenmarkten. Nu heb ik naast deze visie ook nog een technische vergelijking gemaakt met de huidige beweging van de AEX en die van 2008 (zie grafiek hieronder). Hierdoor heb ik begin augustus ook kunnen roepen dat de Nederlandse index waarschijnlijk naar 540 gaat. Nu we dit niveau hebben aangetikt is de kans aanwezig dat er een correctieve beweging van 10-20% ontstaat zoals we die toen ook zagen. Ook ik weet dat mocht deze lijn opwaarts gebroken worden er nieuwe kansen ontstaan, dat verwacht ik echter op het moment niet en daarom verwijs ik dus graag naar “mijn” Safehavens.

 

“Sypies Safe Havens”

Zilver en Goud

Zowel Zilver als Goud waren niet bulletproof in het oog van storm van de kredietcrisis. Het moment dat de centrale banken de gratis geld machines aanzetten, schoten zij echter allebei omhoog. Dat is nu ook een scenario, dat ik voor ogen heb. Het lijkt er namelijk op dat de centrale banken denken dat ze het gouden ei in handen hebben. Dit gouden ei kunnen ze gewoon blijven inzetten wanneer het economisch even tegen zit. Dat er naast de duurdere euro nog een aantal andere zaken spelen, die boven de markt hangen, hoef ik jullie niet te vertellen. De situatie met Noord-Korea is uiteraard nog steeds net zo verontrustend.

Nu zijn deze safe havens uiteraard uit het verleden en kan niemand in de toekomst kijken. Het is denk ik wel belangrijk deze drie op je netvlies te hebben VIX, YEN en Goud en Zilver mocht je ze een keer nodig hebben.

Oktober historisch een lastig maand

De maand oktober is historisch gezien de “crashmaand”. Zeven van de twintig grote correcties hebben juist in de deze maand plaats gevonden. Het vierde kwartaal is echter het sterkste kwartaal. Een forse tik terug kan dus ook weer nieuwe instapmogelijkheden bieden (zie grafiek hieronder). Volgende week maar weer eens verder kijken. In de tussentijd kunt u mij blijven volgen op Twitter (@SvdHijden)

*De AEX met het dividend geherinvesteerd staat net als de Amerikaanse beurzen op een ALL-time high.

Laat een reactie achter