Ingraven of Afbouwen?

Er wordt helemaal niet afgebouwd door de ECB!

De ECB zal haar opkoopprogramma vanaf 1 januari tot september gaan “afbouwen” door “nog maar” 30 miljard euro aan schulden op te kopen . Dit is de helft van de 60 miljard die de komende maanden nog zal worden bijgedrukt. Wat hierna gaat gebeuren weet niemand. Sterker nog de Europese centrale bank kiest voor een geleidelijke afbouw om zo geen paniek te veroorzaken op de financiële markten. Hierbij geeft men dus eigenlijk ook ruiterlijk toe dat de 2165 miljard, u hoort het goed, voornamelijk naar de financiële markten zijn gestroomd. In september van het volgende jaar zal de gratis geld machine van de ECB dus meer dan 2500 miljard aan staatsleningen en bedrijfsobligaties hebben opgekocht. De rente zal de komende jaren lekker laag blijven, zodat we verder door kunnen bubbelen. En ik begin me, samen met een aantal anderen gelukkig, een soort van “roepende” in de woestijn te voelen. Nu gaf ik vorige week aan dat de problemen voornamelijk uit Amerika zullen komen. Japan, Engeland en Europa zorgen voor een extra schuldenberg, die blijkbaar nooit zal moeten worden terugbetaald.

Samenvattend bouwen we dus helemaal niks af, we bouwen minder op!

De buurman weet van niets

 Ik ben er de afgelopen jaren achter gekomen dat ik zelf ook in een bubbel leef. Noem het een ‘ik volg de markt 24 uur per dag’ bubbel. Het effect van deze manier van leven is dat je denkt dat iedereen wel op de hoogte is van de bubbels, die ontstaan. Dat de buurman en buurvrouw best begrijpen dat je huis niet zo maar 100.000 euro meer waard wordt in twee jaar tijd. Ga je dan dieper op de materie in met hen, dan kom je erachter dat ze echt geloven dat er altijd een goede prijs zal worden betaald voor woningen in en rond Amsterdam. Blijkbaar wordt er dan even vergeten dat zo’n vijf jaar geleden er niet eens biedingen waren. Je kunt je huis nou eenmaal niet opeten en al helemaal niet in stukjes. De hogere prijs zorgt voor vertrouwen bij de huizenbezitters, die dan bij de viskraam voor vijftien euro aan vis kopen, waar dit eerst nog een euro of vijf was. De visboer komt thuis en neemt nog een biertje of wijntje extra, want het gaat weer lekker. Maar stel je al deze mensen de volgende vraag: Ben je er nou echt op vooruit gegaan de afgelopen jaren? Dan is het antwoord een keihard NEE.

Bespaar geld

 Zorg nu dat je gebruik maakt van deze waanzinnige tijden. Vraag een rentekorting aan bij je hypotheek verstrekker en laat je huis taxeren. Zorg dat je een lening hebt met een zo laag mogelijk rente. Je kan wel heel stoer lopen te vertellen in de kroeg dat je tonnen hebt verdiend, maar dan zal je toch echt je biertje ergens anders moeten drinken. Je zal net als die familie die alles heeft verkocht en nu in de Bitcoin zit huis en haard moeten verlaten. Zolang de Bitcoin lekker door blijft stijgen, let op voornamelijk door zwart geld, is dit verhaal geweldig. Maar als er straks opeens 0 op de borden staat, dan is het je hele leven borden wassen. Jullie merken het, het gaat mij aan het hart wat er binnen de financiële wereld gebeurt en staat te gebeuren. Jullie kunnen mij blijven volgen via Twitter @SvdHijden en uiteraard op TradeIdee.

Laat een reactie achter