Ik doe mezelf te short…

Het was me het weekje wel weer…oorlogsdreiging leek even de markt naar beneden te krijgen maar vervolgens schiet de markt eigenlijk direct alweer omhoog. Alle shorts (speculanten die inspelen op dalende beurs) moeten vrijwel direct hun posities sluiten want de markt draait weer vol de andere kant op. En zo gaat het eigenlijk al jaren.

Ik concludeer hieruit dat de algoritmes bepalen wat er gebeurt op de markt. Een algoritme heeft geen “last” van sentiment en berekent, aan de hand van wat er in het verleden is gebeurd, waar de beste kansen liggen. En waar de kansen de afgelopen jaren lagen was simpel, kopen bij elke “dip” in de markt en dan verdiende je geld. Het was de tijd van Quantative Easing (QE), een monetair experiment, en geld bleef maar naar de markt vloeien…ongeacht de omstandigheden.

Maar september 2017 gaat bijzonder worden, want de balance sheet van QE gaat worden afgebouwd. De geldstroom wordt daarmee omgekeerd en dat is een scenario waar nog geen algoritme “ervaring” mee heeft. Dit kan nog weleens flinke gevolgen hebben, denk maar eens aan de Flash Crash van 2010.

AEX

AEX

We staan vandaag precies op het punt om een Long signaal te krijgen in de Twindicator! Als de AEX sluit boven de 516,70 dan hebben we een long, dus eigenlijk heb je nu het beste moment om juist short te gaan…want korte stop loss. Ook zitten we tegen een trendlijn aan, dat is nu nog een weerstand maar kan dus veranderen in een steun zodra we sluiten boven de trendlijn.

SP500

De SP500 doet het dus een stuk beter dan de AEX, en om een voorbeeld te geven… toen de AEX op 518.30 stond, dus ruim 1.50 hoger dan we nu staan, toen stond de SP500 op 2440 en dat is weer ruim 28 punten lager dan we nu staan! U begrijpt het zeker al… ik zit de AEX long en ben de SP500 short gegaan om er van te profiteren wanneer dit verschil weer kleiner gaat worden…maar vooralsnog kost dit me geld…

SP-500

Op de grafiek van de SP500 is alles hosanna! Alles signalen staan op groen…al lijkt het op dit moment wel een beetje overbought en zou een consolidatie niet ondenkbaar zijn. Ik ga zelf niet mee met een Long in SP500 en ik speculeer op inhaalrace van AEX.

EURUSD

Net als de AEX staat ook de EURUSD precies rond een steunniveau! Een close onder 1.18750 geeft een SHORT signaal en dan is de eerste steun weer pas rond de 1.17 Maar de lange termijn uptrend is nog steeds intact.

EUR-USD

EURO-BUND

Tenslotte de Bunds… deze liggen er werkelijk ijzersterk bij! Als de bunds stijgen terwijl de aandelen ook stijgen…dan zit er werkelijk een “spike” aan te komen als de aandelen onder druk komen. Ik zelf zou op dit moment niets durven te doen in de Bunds… vanuit de Twindicator hebben we een long signaal gehad op 162, maar nu instappen is niet aan te raden…de stop loss ligt te ver weg nu… Maar zeker leuk om de Bunds goed in de gaten te houden…mooie trends geven veel potentieel.

Bund

Eén reactie op “Ik doe mezelf te short…”

  1. mikeonyx says:

    Hoi Gerard,

    je zou bij Cees Smit nog nagaan of je de formule van de twindicator met mij/ons mocht delen.
    Ben beniewd.
    HG Michael

Laat een reactie achter