Één Kopje Koffie (ok 2 dan)

Een kopje koffie !

Sterke drank, sigaretten

We slippen langzaam dicht en vervetten

Met al die luxe gaan we kapot

aan ons genot

Maar ik hou van beschaving

Ik wil een keurig nette verslaving

Na al die jaren weet ik het wel, en ik bestel

Een kopje koffie

(VOF De Kunst 1987)

De koffieprijs staat laag…

Na de piek van begin 2011 op ongeveer 300 $cent per pound is de koffieprijs aan een lange glijvlucht begonnen, met een (voorlopig?) dieptepunt rond 99$cent in 2018. De verwachting van record oogsten in 2018-2019 in Brazilië EN de shortposities die speculanten op de koffieprijzen hebben ingenomen, zijn samen debet aan de actueel beroerde koffieprijzen.

Wanneer prijzen “priced for disaster” zijn, liggen meevallers op de loer. Vandaar dat we even stilstaan bij de mogelijkheden die wij als beleggers hebben, om een extra dikke espresso te kunnen opstrijken.

Ons verhaal gaat in hoofdzaak over de koffiesoort Arabica, welke een flinke premie kent (+40% tot +100%) ten opzichte van de Robusta prijzen. Met ongeveer 75% van de wereldproductie is Arabica veruit de belangrijkste koffiesoort. Robusta geeft in de mengvorm met Arabica wat meer body aan de koffie maar sommige koffiemachines vinden de vettige robusta minder plezierig. Tot zover mijn inzicht over beide koffiesoorten.

Mogelijke meevallers…

De natuur is moeilijk te voorspellen. Een droogteperiode ligt op de loer, aldus Jim Roemer in ClimatelligenceReport van Best Weather Inc (3 JAN 2019). De belangrijkste kans daarop wordt veroorzaakt door El Niño Modoki, een weerfenomeen in de Pacific. Als, of en dan… droogte is niet goed voor de Braziliaanse koffieboeren.

Met ongeveer 126.000 shortcontracten op Coffee en slechts 36.000 longposities, moet er toch echt geen enkele meevaller plaatsvinden, want het indekken van deze grote aantallen shortcontracten geeft een goede kans op een prijs-spike.

De Braziliaanse Real is na een periode van daling momenteel redelijk stabiel versus de US dollar.

Met de nieuwe president Bolsonaro vers in het zadel is nog niet te zeggen wat de munt gaat doen, maar met een dubbele bodem rond $0.25 en een actuele $0.27 lijkt het meest negatieve wel zo’n beetje ingeprijsd.

 

Een koffieboer in Brazilië heeft dus de afgelopen jaren de lagere koffieprijzen op de wereldmarkt (in US dollars) vertaald gezien in een hogere opbrengt in Braziliaanse Reals, omdat de Reals steeds goedkoper werden… en omdat de kosten van de koffieboeren eveneens in Reals noteren. Er wordt daarom vermoed dat ze wat spek-op-de-botten hebben, om wat minder van hun productie op de markt te slingeren tegen de huidige prijzen. Vandaar dat dit als derde potentiële meevaller beschouwd mag worden. OPEC perkt immers ook de productie in wanneer de olieprijs als te laag wordt gezien.

Maar HOE dan… ?

Op de LSE (London Stock Exchange) is een ETFS Coffee te koop, die momenteel een koers kent van $0.83. Voor beleggers met een langere horizon zou dit een aardige belegging kunnen zijn, want deze tracker heeft volgens Morningstar een kostendoorrekening van slechts 0,49% per jaar. Als vermogensbeheerder zeggen we wel, dat deze belegging moet worden getoetst aan uw beleggersprofiel en uw risicotolerantie, want er wordt geen dividend uitgekeerd. Het risico op een underperfomance is daarom aanwezig, maar ach, de kans op een outperformance is gezien de deplorabele koersen van de laatste jaren minstens net zo groot, zo niet groter.

Voor de kortere belegger/ speculant zijn andere instrumenten wellicht te prefereren, waarbij het risicogehalte aanmerkelijk hoger ligt door de hefboomwerking. Ik geloof niet dat er nog Turbo’s of Sprinters op Koffie te koop zijn, maar op andere markten zouden futures of opties uitkomst kunnen bieden. Aangezien dit niet onze “handel” is laat ik dit graag over aan anderen.

Timing / Technische analyse…

Op de dagelijkse chart zien we dat de doorbraak van de dalende trendlijn weliswaar de pullback heeft laten zien, maar de “go” is nog steeds niet waarneembaar.

Dubieus dus om hier een harde koopaanbeveling neer te leggen, zeker niet voor de korte termijn belegger/trader. Voor de langere belegger kan een halve positie worden overwogen, met de andere helft rond $0.95 OF bij een opwaartse doorbraak van de $1.05.

Op de maandelijkse chart komen we niet verder dan een houd advies, omdat pas bij uitbraak uit de driehoek een richting kan worden gekozen.

Ook hier zou de ondergrens rond $0.95 een aardige bodem kunnen zijn, maar dat weten we pas wanneer de strijd om dat niveau, die grens heeft bevestigd.

Opwaarts zou $1.15 op maandbasis een trigger kunnen zijn voor hogere koersen.

Conclusie…

Om te slagen in beleggingen moet je goedkoop kopen en duur weer verkopen, is mij altijd geleerd. Dat eerste deel is bij koffie duidelijk, vanuit een historisch perspectief hebben we vandaag de dag goedkope koffie. Gezien de mogelijke prijs-opdrijvende meevallers sta ik aan de koopzijde, zij het schoorvoetend en nog niet met een volle positie. Zou u in uw portefeuille 3% in koffie willen doen, dan zou ik 1½% aandurven op de huidige prijs. Volle bak pas, wanneer de dalende trend uit de maandgrafiek opwaarts wordt doorbroken… ingeschat op $1.05 (D) of $1.15 (M).

Happy Hunting !

Gijs van Doorn, namens eerlijkvermogensbeheer.nl.

Dislaimer Eerlijk Vermogensbeheer en Gijs van Doorn: Rendementen uit het verleden geven geen enkele garantie richting de toekomst. Raadpleeg uw beleggingsadviseur of vermogensbeheerder of  de behandelde positie voor uw portefeuille geschikt is. Er is gebruik gemaakt van door ons betrouwbaar geachte informatiebronnen, evenwel wordt er geen enkele aansprakelijkheid geboden, noch door ons aanvaard. Beleggen betekent kans op winst, maar ook risico op verlies.

Eén reactie op “Één Kopje Koffie (ok 2 dan)”

  1. Ticker voor de ETF is “COFF.L” , doet actueel $ 0.8540…. terwijl de koffieprijs op $ 1.0360 per pound noteert.

Laat een reactie achter