De Blik van de Nik: Oktober 2016

Het is de eerste handelsdag van de nieuwe maand. Dat betekent een Blik van de Nik. De vierde om exact te zijn. Sta mij toe om een citaat uit de vorige Blik van de Nik aan te halen: “Dat de column voor oktober wederom teruggrijpt naar de kreet over Geschreeuw en Wol is dan ook een zeer reële aanname.” En inderdaad, wederom kan ik deze column openen met de inmiddels legendarische woorden over Geschreeuw en Wol.  Pak de slotstand van augustus en leg deze naast de slotstand zoals u die ziet afgedrukt in de bijgeleverde grafiek en u heeft direct het idee te pakken. En zeg nou niet dat er in de achterliggende weken geen fundamenteel nieuws is geweest. Denkt u bijvoorbeeld maar aan mevrouw Yellen en Deutsche Bank. De wijsheid die de oude monnik reeds vierhonderdvijftig jaar geleden uitsprak is ook in 2016 nog van toepassing: een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Vraag is nu, wat zegt het plaatje?

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

In de vorige bijdragen is melding gemaakt van een barrière in het koersverloop van de AEX. Het koersniveau dat bij dit obstakel werd genoemd lag op AEX 455. Dat het allemaal niet op wil schieten met de koersontwikkeling in 2016 wordt duidelijk als bijvoorbeeld naar de hoogste koers van vandaag wordt gekeken. Opnieuw tikte de AEX de zone 455 aan, hetgeen aangeeft dat zij zich nog steeds niet los heeft weten te maken van dit obstakel. Eerlijkheidshalve moet echter wel opgemerkt worden dat beter gesproken kan worden van een obstakel rond 458. Vandaar dat in deze Blik van de Nik de eerste horizontale lijn boven de huidige slotstand getrokken staat rond 458.

De rode draad door de achterliggende Blikken luidde dat zeer zwaar getwijfeld moest worden aan een rally. Of, zoals u wilt, of de AEX in korte tijd rond 475 noteert, werd in twijfel getrokken en wordt in twijfel getrokken. Het daadwerkelijke koersverloop in de recente weken geeft vooralsnog het gelijk van deze insteek aan. Volgens sommigen komen nu de beste maanden van het jaar. De oplettende lezer heeft opgemerkt dat deze column onveranderd twijfelt of er nog wat vuurwerk in 2016 gaat komen. De focus is en blijft op lagere koersen.

Onder de grafiek van de AEX loopt zoals bekend de Relatieve Indicator mee. In de vorige columns is geschreven dat deze indicator het koersverloop van de index moet bevestigen. Het feit dat de indicator nog steeds in het onderste gedeelte van haar bandbreedte fluctueert en net als de AEX zelf tegen een horizontaal obstakel is aangelopen, is een aanwijzing dat ook in oktober de geschiedenis zich lijkt te gaan herhalen.

In de vorige editie is gewezen op de stijgende lijn onder de bodems van 2016. De visie luidt onveranderd dat deze lijn als magneet op het koersverloop van de AEX werkt. Zoals in de bijgeleverde grafiek afgebeeld fluctueert deze lijn momenteel rond 428.

U merkt het al. Het verhaal van deze column is oude wijn in nieuwe zakken. En dat ligt dan weer helemaal in lijn met de eerste Blik van de Nik van vier maanden geleden. Vier maanden geleden werd immers al opgemerkt dat het niets was met de AEX. Vandaag wordt daar aan toegevoegd dat het nog steeds niets is met de AEX en de verwachting luidt onveranderd dat het ook niets wordt met de AEX. Waarvan Akte!

 

 

2 reacties op “De Blik van de Nik: Oktober 2016”

 1. Peter says:

  Hoi GJ,

  Mooi en duidelijk verhaal. Omdat deze analyse iets langer strekt als een paar dagen zoals in de daily dosis daarom hier de vraag, op welke termijn verwacht je de veel besproken 436? Is dat uit de diagonale lijn van deze column te halen die nu op 428 staat?
  Groeten,
  Peter

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Peter,
  Richting vind ik belangrijker dan precieze tijdstippen. Ik behoor niet tot de categorie analisten die u zowel het exacte koersdoel als het exacte tijdstip kan vertellen. Die kunde beheers ik niet. Wat ik wel weet is dat sinds het verschijnen van de eerste Blik op de Nik de richting van de AEX niet opwaarts is geweest. De ingestoken visie houd ik daarom nog vast en die blijf ik vasthouden zolang de index niet door de Lijn der Lijnen stijgt. Zie hier het voordeel van turbo’s boven opties.
  GRS Geert-Jan

Laat een reactie achter