De Blik van de Nik: Augustus 2016

Erdogan doet wat hij kan, een Amerikaanse rentestap die wederom niet kwam en tegen het eind van de maand hield een stresstest de markten in bedwang. Met deze opsomming zijn de belangrijkste punten van de achterliggende maand wel kort aangestipt. Of u moet nog onder de indruk zijn van het zoveelste stimuleringspakket in de blockbuster Abenomics. In mijn eerste Blik van de Nik betitelde ik het koersverloop van de AEX in 2016 met de woorden “Veel Geschreeuw, Weinig Wol.” De maand juli heeft aan deze conclusie niet veel veranderd. Vergeleken met de slotstand van december 2015 is de huidige koerswinst van de AEX na zeven maanden handel nog steeds niet iets om laaiend over naar huis te schrijven. Het risico dat de langere termijn bodem binnen de beweging vanaf 2009 nog niet is gezet hangt onveranderd boven de markt. De oplopende koersen tot aan midden juli doen aan dit beeld niets af.

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Bijgesloten is wederom de langere grafiek van de AEX afgedrukt. Naast de diagonaal stijgende trendlijn onder het verloop sinds 2009 staat ook een horizontale lijn getrokken op AEX 455. Een herkenbaar niveau voor de lezers van de vorige editie van deze column. Vorige maand is het hierboven aangehaalde niveau benoemd als struikelblok voor de opwaartse ambities van de AEX. Met deze opmerking in het achterhoofd is het interessant om te zien dat de index op 20 juli is aangekomen in de zone waar weerstand mocht worden verwacht en sindsdien inderdaad iedere verdere opwaartse poging rond 455 in de kiem gesmoord ziet worden. De correctieve beweging binnen de langere termijn trend vanaf 2009 is daarom nog niet afgerond. Een herhaling van de visie van vorige maand is op haar plaats. Voor de transparantie van deze column haal ik een citaat uit de column van juli aan: “Dit impliceert dat serieus rekening moet worden gehouden dat de index opnieuw kan afzwakken tot aan de langere termijn stijgende steunlijn welke momenteel rond grofweg AEX 390 fluctueert. Een scenario waarin de AEX binnenkort niet langer met een 4 start is gegeven het huidige beeld een zeer reëel scenario.” Nu geloof ik in het geduld en de schone zaak en het verhaal van Aken en Keulen en dezelfde dag. Anders verwoord, met een AEX onder 455 blijft het gevaar van een aanstaande daling onveranderd overeind staan.

Onder de grafiek van de AEX loopt zoals bekend de Relatieve Indicator mee. Vorige maand is geschreven dat deze indicator het koersverloop van de index moet bevestigen. Het feit dat de indicator nog steeds in het onderste gedeelte van haar bandbreedte fluctueert en net als de AEX zelf tegen een horizontaal obstakel is aangelopen is het spreekwoordelijke steuntje in de rug voor de in de eerste alinea neergelegde stelling dat de langere termijn bodem nog niet is gezet. In de komende weken blijft de blik dus gericht op lagere niveaus en dit zal ik blijven doen zolang de graadmeter niet in staat is om duidelijk boven 455 uit te klimmen.

Tot zover de verwachting voor augustus. Uiteraard volg ik het stappenproces voor u in de DailyDosis AEX. Iedere dag voorbeurs, scherp, actueel en transparant.

Eén reactie op “De Blik van de Nik: Augustus 2016”

  1. Ab says:

    Hallo Geert- jan na 4 augustus zouden we echt harder kunnen gaan dalen tot ver in oktober en dan een tussen bodem vormen om vanuit een herstel verder te dalen naar augustus 2017 volgens cyclus analyse als we naar oktober low maken zal het daarop volgende ook kloppen maar zien is geloven dat blijft altijd het moeilijke van analyse en geduld uiteraard dit zou ook moeten betekenen dat deze opgaande trend aan het eindigen is en het gaat ook nooit in een rechte lijn ik ben benieuwd of de cyclus analyse wederom gelijk krijgt

Laat een reactie achter