Voor de Cijfers: Koninklijke Olie

Het grootste fonds van de AEX is aan de beurt. De backbone van de hoofdindex voor in Amsterdam genoteerde aandelen publiceert haar cijfers en we zijn uiteraard benieuwd. Niet alleen naar de cijfers, maar zeker ook naar de reacties van beleggers daarop. In de aanloop naar het grote moment waarop de resultaten bekend zullen zijn is er wat gas, of olie zo u wilt, teruggenomen.

olie dag

Het dieptepunt dat niet geheel toevallig samenviel met de laatste prijs in de prijs van Olie zelf werd begin vorig jaar bereikt. Dat bleek te veel van het goede te zijn en een herstel werd gestart. Het verlies van overtuiging om door te knallen werd in de tweede helft van het afgelopen jaar duidelijk. Koersen boven 25 waren toch iets te hoog gegrepen en wat gedraal was het gedrag van beleggers daarbij. Echter, na de gewenning aan koersen vlak bij 25 is in de laatste maand van 2016 een breuk van de weerstand bij 25 geforceerd. Ook dat verloop is vergelijkbaar met de koersvorming van de olieprijs in diezelfde periode. Let wel, de koers van olie hetzij WTI of Brent is veel meer opgelopen dan die van Koninklijke Olie het aandeel. Behoudens de richting valt dus weinig anders uit deze verhouding af te leiden. Zo zou bijvoorbeeld de koers van Koninklijke Olie 33 of zo moeten noteren om van een gelijke procentuele stijging als in de olie zelf te kunnen spreken. Zo werkt het dus niet. Sinds de bodem van begin 2016 is de prijs van het aandeel zo’n 50% gestegen en de prijs van een vat olie met 100%.

In 2017 zijn koersen in het goedje bezig de uitbraak bij de 50USD per vat te valideren als nieuwe steun. Of dat lukt is nog niet beslist want van momentum opwaarts is momenteel geen sprake. Dit houdt in dat bij Koninklijke Olie de koersen bezig zijn de uitbraak bij 25 aan een soortgelijke test aan het onderwerpen zijn. Dat niveau is dan ook van belang voor het verdere vervolg van de kortere termijn opwaartse trend. Bij koersen die daarboven blijven in reactie op de cijfers behouden we dan ook de mogelijkheid van een snelle hervatting van deze trend. De kans bestaat dan ook dat zich een PR vormt hetgeen een koersdoel boven 28 zou afgeven. Echter, zo ver is het niet, want koersen onder 25 geven de ruimte om de echte trend bij 23 te testen. Tussen 25 en 23 bevinden zich de 3 fibo correctie niveaus die naar verwachting voldoende kopers zullen aan trekken in de weken die op de cijfers volgen. Het idee is dus dat de opwaarts focus naar alle waarschijnlijkheid blijft en dat eventuele dips kort beleefd zullen zijn voor het aandeel Koninklijke Olie maar dat dat dus niet per se komt door het aandeel zelf. Wat bepalend is gebleken is de hoofdtrend in de grondstoffenprijs die duidelijk opwaarts gericht is. Er zal dus hoogst waarschijnlijk gekocht moeten worden, het zij snel morgen omdat de 26 geslecht wordt en de haast blijkt, hetzij in de loop van de komende weken op lagere koersen tussen 25 en 23 omdat het korte termijnverhaal even wat turbulentie kan opleveren. Je kunt uiteraard ook half om half doen omdat de huidige trend reeds opwaarts is en de verwachting is dat dat zo zal blijven. Ook gezien de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkten.

Laat een reactie achter