Voor de Cijfers: Ahold-Delhaize

Morgen gaat het cijferseizoen verder met Ahold-Delhaize. Of de koersreactie morgen op de cijfers net zo’n knaller wordt als vandaag bij ASML valt te bezien. Het animo van beleggers voor deze grootgrutter is in de achterliggende weken/maanden niet echt overtuigend. De grafiek vertelt het verhaal.

Ahold-WeekGrafiek

Ahold-WeekGrafiek

Nog steeds loopt de grafiek van linksonder naar rechtsboven. De klassieke duiding van een onderliggende opwaartse trendmatige beweging. Beleggers in Ahold-Delhaize moeten echter wel al enkele maanden geduld hebben. Na jaren van stijging zit het koersverloop al lange tijd gevangen in een zijwaartse consolidatiefase. De ingetekende horizontale trendlijnen duiden de handelsruimte binnen de huidige horizontale consolidatie. Een objectieve meter die aangeeft dat het stijgende verloop is overgegaan in een zijwaarts patroon is de gemiddelde lijnen indicator. Zoals te zien zijn de kortere en de langere gemiddelde lijnen in de laatste weken naar elkaar toegelopen. Drie weken terug is een negatieve cross ontstaan in deze indicator. Daarnaast hangen de lijnen momenteel als een soort van natuurlijke barrière boven de huidige koersontwikkeling. Zoals bekend vormen gemiddelde lijnen vaak een keerpunt in de vorm van een vangnet of obstakel. Bij Ahold-Delhaize is momenteel sprake van de laatste situatie. De kans dat de koers in de komende weken weer terugzakt richting de horizontale lijn rond €18,20 moet daarom als een reële mogelijkheid gezien worden.

De zone rond €18,20 is van belang. Niet alleen zijn in het verleden een aantal bodems rond dit niveau gezet, ook de bovenkant van het oorspronkelijke opwaartse trendkanaal loopt momenteel in deze zone. Oude weerstand heeft de neiging om als nieuwe steun te gaan fungeren. In het verloop sinds de start van 2015 heeft deze lijn inderdaad al meerdere malen als nieuwe steunpilaar opgetreden. Breekt deze zone echter in de komende weken dan ontstaat hoogstwaarschijnlijk een vacuüm richting €15,00. Daar loopt de steunlijn van het oorspronkelijke kanaal.

Wordt de blik op de RSI gelegd dan valt op dat deze recent al een lagere bodem heeft gemaakt (=zie rode cirkel). Terwijl de koers van Ahold-Delhaize nog een gelijke bodem wist te noteren, moest de indicator al verder door de knieën. Nu heeft de RSI een leidende indicatie. Dit doet vermoeden dat de druk op genoemde €18,20 in de komende weken hoogstwaarschijnlijk groot zal zijn. Al met al zijn de vooruitzichten voor Ahold-Delhaize niet bijster positief. De langere termijn buy and hold belegger laat het aandeel vooralsnog even rechts liggen. De kortere termijn speler zet in op een verzwakking naar in eerste instantie de onderkant van de huidige bandbreedte met mogelijk meer gevaar richting €15,00.

Laat een reactie achter