Blik van de Nik: Maart 2019

Teruggrijpen

Blik van de Nik start met het teruggrijpen naar Blikken uit de tweede helft van 2018. De reden ligt in het gegeven dat destijds verwezen is naar een zone tussen 541 en 544. Nu stelt de theorie dat de geschiedenis de neiging heeft om zich te herhalen. En zie hier, in Blik van de Nik Maart 2019 staat opnieuw de zone 541 tot 544 centraal. Ditmaal als weerstand.

AEX-WeekGrafiek

Kantelpunt

In de bijgevoegde grafiek staan de lijnen op de benoemde niveaus weer ingetekend. Wat opvalt is dat de stijging in de AEX in de achterliggende weken tegen deze zone tot rust is gekomen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, in het grotere beeld blijft de huidige opleving van 2019 gezien worden als een reactieve beweging. Het gegeven dat de MA20 onveranderd onder MA50 noteert is voor deze visie een objectieve maatstaf. Daarnaast fluctueert de AEX al enkele weken op en rondom de MA50. Zoals bekend fungeren deze lijnen vaak als keer- of kantelpunt.

Wordt wat nader ingezoomd op de ontwikkeling van iedere week-bar in 2019 dan kan worden gesteld dat de afsluitende week-bar van februari de eerste negatieve bar is. In jargon: een reversal-bar. In alle voorgaande weken van 2019 wist de AEX de week met een plus af te sluiten. Aan dit positieve patroon is dus eind vorige maand een einde gekomen. Reden om aan te nemen dat de AEX moeite zal hebben om door 541 – 544 te stomen.

Bull wordt Bear

Een blik op de ontwikkeling van de RSI leert dat deze in de achterliggende maanden de Bull Market fase heeft ingeruild voor een Bear Market fase. Al sinds april 2017 laat de indicator lagere toppen zien. Nu de AEX worstelt met de aangehaalde zone lijkt opnieuw een lagere top in de indiactor in de maak. Volgens de stelregels van de leer kan een nieuwe Negatieve Reversal worden aangemerkt. Toch staat deze niet ingetekend in het verloop van de indicator. De reden ligt in het gegeven dat LeoMont (ikzelf en vriend Erem) de extra stelregel hanteert dat bij het bepalen van een NR tussen de toppen een OS-waarde moet staan in de RSI. Zoals uit de afgedrukte grafiek blijkt is van een OS-notering vooralsnog geen sprake.

Wat als blijkt dat de zone 541-544 inderdaad het Waterloo vormt van de reactieve beweging van 2019? Een eerste ijkpunt kan worden afgegeven op de eerste reactielijn van de stijging. Deze ligt op 517. Interessant in deze is natuurlijk het gegeven dat de MA20 momenteel rond deze zone noteert. Nogmaals, gemiddelde lijnen hebben vaak de neiging om als keer of kantelpunt te fungeren. Daarnaast echter ook als magneet. Houd rekening met het gegeven dat de MA20 natuurlijk een dynamisch karakter kent.

Wat als toch?

Maar wat als blijkt dat de AEX wel doorstoot boven 541-544? In dat geval moet rekening worden gehouden met een vervolgstap naar 555. Dit niveau is gebaseerd op de oude toppen van September vorig jaar. De Blik zit echter op het eerste scenario, oftewel, een Waterloo lijkt nabij en daarmee dus het einde van de reactieve beweging.

Uiteraard volgt de DailyDosis ook in maart dagelijks het verdere stappenplan voor de AEX.

 

 

Eén reactie op “Blik van de Nik: Maart 2019”

  1. maborosi says:

    Waarde voor afgelopen woensdag was dacht ik een Blik van de Nik op de S&P voorzien.
    Komt deze inderdaad binnenkort?

Laat een reactie achter