Blik van de Nik: September 2017

In de vorige editie van de Blik van de Nik luidde de verwachting dat de AEX onveranderd moeite zou hebben met de horizontale lijn welke getrokken staat rond 530. De vaste lezer van zowel de DailyDosis als de Blik weet dat de zone rond 530 inmiddels de bijnaam betonnen-weerstand heeft verworven. Inderdaad bleek in de eerste handelsdagen van de vorige maand dat koersen boven de ingetekende horizontale lijn een kortstondig bestaansrecht hadden. De eerste weekbar van augustus nam dan ook  de vorm aan van een negatieve reversal-bar en in de weken daarna begon de verwachte zoektocht naar een nieuwe bodem. In de laatste week van vorige maand heeft de AEX opnieuw vaste grond gevonden op de bovenkant van de besproken steunzone 505-500. Met het aanhalen van zowel 530 als 505-500 zijn de grenzen welke in de vorige editie centraal stonden herhaald. Daarnaast is de slotstand van de maand augustus natuurlijk een ware oogstreling.

AEX-WeekGrafiek

Iedere maand wordt in de Blik de nadruk gelegd op de stijgende trendmatige beweging welke al vanaf het begin 2016 duidelijk zichtbaar is. Deze editie vormt hierop geen uitzondering. Toen de AEX midden mei de bovenkant van dit kanaal aantikte is in de DailyDosis alsook de maandeditie ingezet op een correctie/adempauze. Wordt vanaf een afstandje naar de koersontwikkeling van de laatste maanden gekeken dan kan worden opgemerkt dat deze een horizontaal verloop heeft gekregen. Een stuiterbeweging binnen de grenzen zoals deze in de eerste alinea reeds zijn geduid. Het recente zijwaartse karakter komt ook tot uitdrukking in de eerste gemiddelde lijn. Deze loopt sinds enkele weken nagenoeg horizontaal.

De huidige trading-range vindt echter plaats binnen het langere termijn kanaal. Anders verwoord, de AEX kabbelt rustig van de weerstandlijn van het kanaal richting steunlijn van dit kanaal. Zoals in de bijgeleverde grafiek valt te zien is deze steunlijn, welke al maanden exact samenvalt met de tweede gemiddelde lijn, al aardig opgelopen richting de steunzone 505-500. Qua tijd lijkt de AEX nog slechts enkele weken te hebben om horizontaal te bewegen voordat de koers automatisch tegen het opzwepende juk van de trendlijn aanloopt. En laat het nou precies september zijn! Dit voor de beleggers onder ons die geloven in beurswijsheden en gezegden.

Wordt de RSI in de analyse betrokken dan valt op dat deze indicator is afgekoeld maar onveranderd netjes binnen haar Bull-Market Range noteert. Daarnaast is in de afkoeling een Positieve Reversal gezet. Vorige maand is reeds berekend dat deze een ijkpunt kent van 547. Hier staat overigens niet, net zoals dat er ook niet vorige maand stond, dat de verwachting luidt dat deze maand perse 547 aangetikt moet worden. Wel staat hier dat de onderliggende tendens van de markt stijgende is en dat de mogelijkheid van het berekenen van hogere koersdoelen deze visie ondersteunt.

Nu de AEX recent de onderkant van de horizontale bandbreedte 530 tot 505/500 heeft aangetikt lijkt een nieuwe beweging richting bovenkant van de horizontale range geen onredelijke gedachte. Let wel, nog steeds draagt de zone 530 de naam betonnen-weerstand. Alleen nu wil het spreekwoord dat je moet terugkomen in september. Dus als we bij het schrijven van de oktobereditie boven 530 noteren, dan zal het openingswoord zijn…remember..
Succes met de handel en het dag voor dag stappenplan zal ook in de komende weken weer beschreven worden in de DailyDosis.

2 reacties op “Blik van de Nik: September 2017”

  1. maurice says:

    Dankjewel GJ voor je duidelijke en heldere visie !

  2. […] grote Amerika zijn er in de achterliggende dagen grote winsten geboekt. Gelukkig dan ook maar dat niet alle zieners september per definitie afwijzen als maand om in te stappen. Ondanks de inhaalslag in de Europese indices en de recordstanden in de […]

Laat een reactie achter