Blik van de Nik: Juli 2017

Missie geslaagd! De slotstand van maandag 3 juli 2017 luidt: 513! Voor de vaste lezers van de Blik van de Nik natuurlijk geen onbekend niveau. Sta mij toe om de slotconclusie van vorige maand aan te halen: “Ook deze constatering is een waarschuwing dat de huidige consolidatie/correctie fase nog niet ten einde hoeft te zijn. De eerste gemiddelde lijn noteert momenteel rond 511. De onderkant van de gap rond 513. De visie luidt, en de vaste lezer van de DailyDosis AEX weet dit al, dat het koersgat in de komende weken gevuld gaat worden.” In de achterliggende dagen is het koershiaat inderdaad opgevuld. De nieuwe Blik van de Nik kan dus op geen beter moment komen.

AEX-WeekGrafiek

Allereerst even wat toelichting. De verwachte daling moest gezien worden binnen de grotere beweging welke al sinds de start van 2016 aan de gang is. Deze beweging is duidelijk opwaarts gericht. De verzwakking sinds midden mei is dan ook steeds bestempeld als correctief van aard. Op het moment van schrijven is de correctieve fase nog steeds intact. De ingetekende dalende trendlijn over de toppen sinds mei benadrukt dit gegeven. De onderkant van het trendkanaal noteert momenteel rond 485. Langzaam maar zeker duiken in de media steeds meer berichten op van analisten die menen dat de AEX nu onderweg is naar de onderkant van het kanaal. De vaste lezer van de Blik op de Nik zal zich echter de zone 500 tot 505 herinneren. Dezelfde zone kan in de komende weken opnieuw een rol gaan spelen. Nu in de vorm van 505 tot 500, oftewel in plaats van weerstand nu als steun. Waar komen de respectievelijke niveaus vandaan?

Het niveau 505 is gebaseerd op de oude toppen van 2015. Al enkele maanden loopt dan ook een horizontale lijn rond dit niveau mee in de afgegeven grafieken bij de Blik van de Nik. Het tweede niveau is gebaseerd op een fibo-correctiezone. De laatste zegetocht binnen het stijgende trendkanaal liep van November 2016 tot aan Mei 2017. In de beweging van onderkant trendkanaal tot bovenkant trendkanaal wist de AEX net iets meer dan 100 indexpunten te pakken. Van 436 tot aan 538 om exact te zijn. De kenner van de theorie weet dat in het fibo-grid drie zones van belang zijn. De eerste staat getrokken rond 38.2 procent. Nu deze gegevens bekend zijn heeft de snelle rekenaar weinig moeite om te achterhalen waarom 500 als tweede niveau is gekozen.

Dit betekent dat de eerste piketpalen voor de AEX voor de komende weken geslagen staan op de dalende trendlijn over de toppen en de zone 505 – 500 aan de onderkant. Let op: het gegeven en feit dat een koersgat is gevuld betekent geenszins dat het einde van de correctie ook gelijk is gezet. Pas boven de dalende correctieve trendlijn mag ingestoken worden op hervatting van de langere termijn stijgende beweging.

Wel nog een laatste overweging. In de komende weken staat het verloop van de RSI centraal. Weet de AEX inderdaad op te veren tot aan de dalende trendlijn binnen het grotere opwaartse trendkanaal dan begint zich in de indicator een patroon af te tekenen welke bekend staat als Positieve Reversal. Het mag dus niet als verrassing komen als volgende maand blijkt dat deze slotalinea de startalinea vormt voor de Augustus editie van de Blik van de Nik.

 

Succes met de Handel!

Laat een reactie achter