De Blik van de Nik: Januari 2017

Het was niets met de AEX, Het is niets met de AEX. De verwachting luidt dat het ook niets wordt met de AEX. Met deze woorden begon de laatste Blik van de Nik van 2016. Nagenoeg het hele jaar zat de graadmeter gevangen in een nauwe bandbreedte en de verwachting luidde dat de index op dezelfde voet het jaar zou uit-modderen. Het venijn zat echter in de staart. Na maanden Veel Geschreeuw en Weinig Wol kwam toch alsnog de Wol.

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

De vaste lezer van deze rubriek zal ongetwijfeld bekend zijn met het koersniveau 458. Toen de AEX al in de eerste week van december 2016 deze horde wist te nemen kwam zij terecht in het klassieke vacuüm dat veelal ontstaat als een niveau voor lange tijd overduidelijk als weerstand of steun fungeert. In dit vacuüm kon de graadmeter flink doorschieten. Naar aanleiding van deze beweging zijn in de grafiek een aantal nieuwe trendlijnen ingetekend.

Onder de bodems van 2016 is een diagonaal stijgende trendlijn aangebracht. Op basis van deze lijn is de parallel-lijn getrokken over de toppen van de eerste maanden 2016. Hierdoor ontstaat een oplopend trendkanaal. De lange aarzeling rond 458 heeft de AEX nagenoeg horizontaal van de weerstandslijn naar de steunlijn van het kanaal gebracht. De weerstandslijn van het kanaal fluctueert momenteel rond 510. Oude toppen rond 505 geven echter aanleiding om ook een horizontale lijn rond dat niveau in te tekenen. Wordt de blik op de RSI gericht dan valt op dat deze nog wat ruimte heeft tot aan de OB-signaallijn hetgeen verdere ruimte binnen het aangebrachte kanaal tot een reële mogelijkheid maakt. Nu hoeft de verdere koersontwikkeling uiteraard niet in een rechte lijn plaats te vinden. De theorie stelt immers dat na een doorbraak van een significante steun of weerstand dit oude niveau veelal nog een keer wordt opgezocht om de doorbraak te bevestigen. In de volksmond heeft dit: oude steun, nieuwe weerstand en vice-versa.

Deze opmerking brengt het verhaal van deze column naar de twee horizontale lijnen onder de huidige koersstand. De eerste staat getrokken op 475 en de tweede uiteraard op het niveau 458. Het vooralsnog uitblijven van de bevestiging vanuit de indicator mag ook geïnterpreteerd worden als een signaal dat de AEX aan de vooravond staat van een hertest van de oude weerstandlijnen. Hierbij moet worden opgemerkt dat op basis van het aantal aarzelings-punten van de graadmeter rondom de lijnen mag worden aangenomen dat de zone 458 hoogstwaarschijnlijk een belangrijker vangnet zal zijn dan het gebied rond 475. Neem daarbij ook mee dat de steunlijn van het trendkanaal door het verstrijken van de tijd grote stappen zet richting de zone 458. Het grote vraagstuk luidt dus of het koersverloop van de AEX in 2017 al verlost is van het niveau 458 of dat dit niveau ook in de komende columns een centrale rol zal gaan spelen. De verwachting luidt dat dit laatste het geval zal zijn.

In de DailyDosis AEX columns zal de verwachting en het daadwerkelijke koersverloop van de AEX dagelijks stap voor stap voor u worden uitgewerkt. Maar u weet nu vanuit welke achterliggende gedachte deze dagelijkse columns worden geschreven.

Succes met de handel!

Eén reactie op “De Blik van de Nik: Januari 2017”

  1. Hoekstra says:

    Wat later dan beloofd, maar toch bedankt, Geert-Jan.

Laat een reactie achter