AEX: WaarheidsVinding

“Ondanks het gegeven dat de AEX iets hoger treedt dan vanochtend ingeschat, blijft de gedachte dat hogere koersen reactief zijn toch nog even domineren.” Aldus, vrij vertaald, de insteek van de middag-update van dinsdag. Vanochtend vindt WaarheidsVinding plaats. Oftewel, wat gebeurt rond 562/561.25?

Gisteren luidde in de middag de gedachte dat de AEX tussen 569/570.50 in zwaar weer terecht zou komen. Het laatste niveau, 570.50, is gebaseerd op de derde en laatste reactielijn van de voorafgaande gehele daling februari/maart. De gedachte dat hogere koersen reactief zijn is gebaseerd op deze 570.50. Anders verwoord, bij een slotstand boven dit niveau dient afstand genomen te worden van deze gedachte.

De uren na de middag-update passen in het neergelegde plaatje en de verwachte start van vandaag moet gezien worden als vervolgstap binnen dit plaatje. Immers: “Aarzeling in deze zone (=lees, 569/570.50) geeft aanleiding om een terugtest op de recente toppen 562 (oude weerstand, nieuwe steun) te verwachten. Indien nu in de komende sessies blijkt dat de AEX inderdaad niet meer onder 562 wil duiken, dan dient de dagkaart nog een keer goed bekeken te worden.” Zie hier de opmerking in de openingsalinea van vandaag met de vraag over 562/561.25.

Na gisteren zijn in onderstaande grafiek een aantal elementen ontstaan welke benoemd dienen te worden. De wolk kleurt groen en een OB notering is een feit. De wolk zal vanochtend een centrale rol gaan spelen. Zie immers dat de onderkant van de wolk vrij aardig op de onderkant van de zone 562/561.25 ligt. Eerste focus dus op deze zone. Voor de volledigheid de toevoeging dat op 560.75, dus relatief dichtbij, de derde reactielijn van de sprong van maandag-namiddag tot dinsdag-lunchuur ligt. Tevens start in deze zone de zoektocht naar een mogelijke PR. Meer hierover in de middag-update.

Maarre…wat als de AEX gewoon weer netjes onder 560.75 glijdt? Gisteren is immers niet voor niets de opmerking geplaatst dat het beeld momenteel vrij aardig Van je Op, Van je Neer! is en is niet voor niets vastgehouden aan de gedachte van reactief hogere koersen.

De rode cirkel duidt de gap van dinsdag. Deze kan gaan trekken zodra de AEX onder de laatste reactlijn 560.75 zakt.

Belofte en Schuld. In de middag-update van dinsdag is toegezegd dat vandaag ook een blik op de dagkaart geworpen zou worden.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 12 augustus 2020 30 MinutenGrafiek

In de daggrafiek is het rode draad verhaal momenteel het verhaal van de neerwaarts droorbroken wig. Deze staat ingetekend. In onderstaande grafiek is tevens de lijn op 570.50 getrokken. Zoals hierboven opgemkert, een soort scheidslijn.

Daar het beeld in de daggrafiek globaal al vier maanden zijwaarts is (=lees, later we eerlijk zijn: Hoe lang komt nu al niet iedere keer weer de zone 562 terug in de DD?!) zijn de gemiddele lijnen vrij aardig naar elkaar toe bewogen. Dat neemt niet weg dat de kleur van de wolk nog steeds groen is. De slotstand van gisteren ligt vrij aardig op de bovenkant van de wolk.

Met een verwijzing naar de titel van vandaag zal de ontwikkeling van de AEX in de afgegeven eerste zone dus ook voor de daggrafiek cruciaal zijn. Immers, nog een keer: “Indien nu in de komende sessies blijkt dat de AEX inderdaad niet meer onder 562 wil duiken, dan dient de dagkaart nog een keer goed bekeken te worden.”

We houden contact!

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 12 augustus 2020 DagGrafiek

Middag-Update AEX

De WaarHeid!

De (poging) tot hertest op 562/561.25 duurde vanochtend zegge en schrijve 6 minuten waarbij opgemerkt dat de zone niet in beeld is geweest. In de DD van vandaag is de scheidslijn getrokken op 570.50. Opnieuw loopt de AEX vanochtend vast in de in de middag-update van gisteren aangehaalde zone 569/570.50. Wel enkele opmerkingen.

Wat opvalt is dat de nieuwe aanval op de besproken weerstandszone geleid heeft tot negatieve divergentie en vooralsnog een nie OB nie notering. Dit zijn puzzelstukjes in het voordeel van de gedachte dat hogere koersen reactief zijn. Dit is echter wel slechts de helft van het huidige verhaal.

Zoals opgemerkt is de wolk groen en fungeert de bovenkant van de wolk nu als opdrijvend juk. Dit betekent dat pas gesproken kan worden van het succesvol afslaan van de ambitie tot stijgen zodra en indien de bovenkant van de wolk kraakt. Anders verwoord, zolang AEX > wolk is het gevecht met de weerstand zeker nog niet in het voordeel van de beren (=lees, om die term dan ook maar eens te gebruiken 🙁 …) beslist.

Breekt/Kraakt 570.50 dan ligt op 571.50 nog een oude bodem, maar eigenlijk kan dan de gap van 24 juli gaan trekken. Dit impliceert 575.

Zakt de AEX in de wolk dan volgt weer de zone 562/516.25.

Samenvattend, het is van heen en weer maar de aangehaalde niveaus van vandaag zijn exact dezelfde als de niveaus uit de middag-update van woensdag. Succes.

Het is wachten op de candle…wit of zwart…#lol.

68 reacties op “AEX: WaarheidsVinding”

 1. Bernard says:

  Goedemorgen Geert Jan,

  is er op de 30 min grafiek geen sprake van een kop en schouder patroon vanaf 5/8 opgebouwd?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Goedemorgen..
   Waar liggen bij u dan de schouders en het hoofd?
   GRS Geert-Jan

   1. Bernard says:

    Start 5/8 linker schouder. Hoofd 7 tot 11 en rechter schouder nu gevormd?

 2. Giuliano says:

  yo yo….

 3. Rik says:

  Oeps, zo snel had ik het nu ook weer niet verwacht, die +570

  1. Roelof says:

   Laten we wel zijn, niemand had verwacht dat de 570 vandaag in het eerste handelsuur op de borden zou staan. Wederom een wat vreemde atypische beweging in deze wonderlijke markt…………..maar het is wat het is…………

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Toen ik als kleine Geert-Jan begon bij ABN-AMRO…ging de AEX 0.75 indexpunt per dag op en neer…momenteel 7.5 indexpunt in drie kwartier…let wel..dat waren destijds gulden punten…dus die 7.5 van nu nog even met de factor 2.20371 voor een volledige vergelijking…GezeligHeid!
  GRS Geert-Jan

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bernard,
  Maar dan staat de linker schouder toch omhoog en het hoofd omlaag….of ben ik nu gek??….zie ingetekende pijlen..dat is yoga voor gevorderden… 🙂
  GRS Geert-Jan

  1. Piet Flintstone says:

   Think flexibel…..:):)

 6. Roelof says:

  Ik zie wat negatieve divergentie op de 30 minuten grafiek.

  1. Geert-Jan Nikken says:

   …en..nie OB nie…
   GRS Geert-Jan

   1. Roelof says:

    Zie je wel een omgekeerde hoofd schouder formatie in de 30 minuten? Ik geef het zelf nog steeds weinig kans, maar als het in VS gewoonweg niet gaat dalen………………..is het misschien goed om dit plaatje toch in het achterhoofd te houden………

 7. Jan says:

  GJN, gek of niet? Wel eens wat bij Media Markt gekocht? Dan weet je het antwoord 😉

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Speciaal voor Giuliano…#lol
  GRS Geert-Jan

  1. Giuliano says:

   😀 al gelezen 🙂

 9. Piet Flintstone says:

  “…. de aangehaalde niveaus van vandaag zijn exact dezelfde als de niveaus uit de middag-update van woensdag”……Uh, welke woensdag bedoel je dan GJ?

 10. paul says:

  De waarheid (svinding) is dat ik tot gister een korte termijn (her) test van de lows rond 544 en daarna doorzakken naar 530 waarschijnlijk achtte. Sinds gister is de waarheid dat alles naar upperdepup wijst, koersen boven het 200 daags MA van ongeveer 560 en willen echt niet naar het zuiden, DAX breekt uit oude trading range (boven 12800). Wel veel Corona leed maar nieuwe lockdowns uiterst onwaarschijnlijk. TECH is marginaal gezakt maar typische achterblijvers zoals olie en financials. stijgen ineens en niet alleen hier. Ik twijfel zeer of de weekcyclus bodem gezet is, tel er 20 sinds maart bodem maar ook daar geen spoor van zwakte. De waarheid is dus: neutraal tot up..

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Piet
  Ik bedoel uiteraard dinsdag… maar dat had u begrepen…
  GRS Geert-Jan

  1. Piet Flintstone says:

   Ik vermoedde al zoiets…..dankjewel!

   1. detita444 says:

    Dan heeft Piet ook vast begrepen dat de 562-516,25 in de middag-update, moet zijn 562-561,25. 😉

    1. Geert-Jan Nikken says:

     Het is warm… 🙁
     GRS Geert-Jan

     1. detita444 says:

      Heerlijk weer, ik ga gauw weer naar buiten 😉

 12. SRC says:

  @Paul, de “waarheid” is…NYSE blijft leidend.
  MVG.,
  Bert

  1. paul says:

   De waarheid is dat de hoge stand van USA beurzen gecorrigeerd dient voor zeer ingestorte dollarkoers, voorts is de waarheid dat t niet wil zakken, AEX s onder 560 en DAX s onder 12600/ liever 12500

   1. SRC says:

    @Paul, zie de NYSE beurs correlatie tussen de Europese varianten niet. Derhalve wordt m.i. uw stelling
    “gecorrigeerd dient….de waarheId is dat t niet wil zakken” niet TA noch FA onderbouwd in dit verband. Echter
    wens IK u veel succes met het “rommelen in de AEX-marge”.
    MVG.,
    Bert

    1. paul says:

     ik heb u niks misdaan toch geachte SRC? Met een ingestorte dollarkoers zijn de USA beurzen optisch hoog en heeft de USA een zwakke munt doch sterke export. Lesje basic economie. Nu alles ieg AEX scherp opveert van MA 200 rond 560 en bovendien MA 50 stijgt bevindt AEX zich eenvoudig in een licht stijgende trend. Maar dat had u hierboven al kunnen lezen. Maar mag ik u eens iets vragen? wilt u s ophouden elk nieuwsbericht te kopiëren en hier te posten als het grootste nieuws van de wereld? Ik heb dat al s eerder gevraagd maar u houdt zeer stug vol meneer SRC

    2. Roelof says:

     Er is rotatie gaande. Daarom wil het niet zakken. Die rotatie komt door de daling in de dollar en, in de afgelopen dagen, tevens de stijging van de rente.

 13. Giuliano says:

  570,5 vink!
  En bijna OB op 30M

 14. Roelof says:

  @ paul:
  Als een markt niet doet wat je logischerwijs verwacht (in dit geval minimaal een hertest van die 543 low) dan is dat vaak een belangrijk signaal dat de markt een felle beweging in de tegenovergestelde richting gaat maken. Sinds vanochtend houd ik daar rekening mee.

  Ik ben echter nog niet helemaal om. Ten eerste wil ik een slot boven de 61.8% Fibonacci (570/571) zien als sigbaal dat de op 587 ingezette correctie mogelijk ten einde is, ten tweede zijn de stijgingen in die achterblijvers nog immer stijgingen binnen de grote dalende en/of zijwaartse trend van die fondsen en ten derde lijkt er toch een top gezet te zijn in de SPX met het bearish engulfing patroon van gisteren, maar dat moet vandaag bevestigd worden door een verdere daling.

  1. paul says:

   Hoi Roelof, geheel met je eens ik aarzel erg of de week cyclus bodem AEX staat. Morgen RD ex D ( 13 cent) vaak daalt t aandeel ( dan) met meer dan t dividend. laatste weken op rij do en vr zwak. Eventuele zwakte zal volgens mij hoogstens tot 560 reiken..Of DT moet nog iets heel geks doen.. een FBO op USA beurzen kan ook zomaar maar wat wordt de trigger..

   1. Roelof says:

    Tja, het is gewoon lastig, Het bullish momentum wat we nu in de VS zien is echt ongekend en zeer zelden vertoond. Feit is dat de diverse cycli daardoor vrijwel volledig genegeerd worden. Maar jij en ik weten dat ze vanzelf weer van kracht worden. En je kunt een correctie wel steeds willen uitstellen, maar uiteindelijk komt het dan allemaal in één keer. Dus aan het einde van deze bullrun, die tussentijds dus maar niet in prijs wil corrigeren, volgt een forse correctie.

  2. Rik says:

   In aansluiting hierop wat mij gisteren ook zeer voorzichtig deed worden was dat die neerwaartse impulsbeweging van 30-31 juli ( zo zag ik het toch) gisteren op slotbasis uitgenomen werd ( en GJ post om 21u45 op de chat “en hier is die 562” deed me dan ook maar mijn laatste shorts verkopen😉). Dus inderdaad als die 570,50 valt dan vermoed ik ook dat we veeleer eerst die 587 dan die 544 gaan terugzien ( en de DAX wilt nu toch precies naar 13200 in tegenstelling tot deze voormiddag). En inderdaad Roelof aangaande de Amerikaanse indices “one candle is no candle”

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Vraagje… FBO = Financial Bail Out?
  GRS Geert-Jan

  1. Piet Flintstone says:

   Federatie van Betaald voetbal Organisaties

  2. paul says:

   Failed Break Out? Oftwel na een poging tot hoger stort t in..

   1. Geert-Jan Nikken says:

    Dank
    GRS Geert-Jan

 16. SRC says:

  @Paul, wat een Onzinnig Verwijt [quote] “wilt u s ophouden elk nieuwsbericht te kopiëren en hier te posten als het grootste nieuws van de wereld” [unquote]. Echter reageer daar niet meer op sedert G-J’s privé advies aan mij
  d.d. 10 juni 2020….waarvan akte !

  1. Piet Flintstone says:

   en toch als een klein kind blijven jengelen hè….:(

   1. SRC says:

    Met referte G-J’s advies.

  2. Roelof says:

   Hmmm, er zijn mensen die het roerend eens zijn met Paul betreffende die meestens onzinnige nieuwsberichtjes …………:-)

   1. SRC says:

    Met referte G-J’s advies.

  3. paul says:

   Tsja SRC ik zal me never verlagen tot MM’s achtige bijdragen noch het aantal noch de strekking dus schiet verder vrolijk verder uit de heup want dit is m’n allerlaatste van vandaag. Maar tsja van een prive bijdrage of mail, heeft de rest gene kennis. Edoch ik heb het herhaald gevraagd ook zelfs op een wat abstracter commentaar “dat iemand de plaatselijk dorpskroeg binnenloopt en noch de stamgasten noch de (onhebbelijke) gewoontes kent”. HOU OP allerlei nieuws te kopiëren, het doet interessant aan doch vervuilt dit medium. Twitter is minuten of soms halve uren sneller.. en wie hier deskundig belegt, heeft echt zijn nieuws(bronnen) op orde. Als u zich verveelt, leer liever vissen of Golfen ofzo

   1. SRC says:

    Ter Info:
    In het volste vertrouwen dat G-J géén bezwaar heeft tot publikatie dienaangaande, onderstaand mail bericht in
    verband met deze negatieve c.q. niet-onderbouwde aantijgingen aan mij gericht :
    [quote]
    “Wed, Jun 10 at 4:59 PM
    Waarde Bert, Waarde Kameraad,
    De soep wordt nimmer zo heet gegeten als opgediend. Oftewel, F weer voor kampioen in 2021.
    Net als de vorige keer ook nu weer de opmerking dat ik het jammer zou vinden als u het platform verlaat.
    Wat ik al jaren doe is negatieve reacties negeren. Een man van uw leeftijd en ervaring laat zich toch niet wegjagen door wat reacties.
    Immer voorwaarts. Ik vertrouw erop dat wij u nog lang in ons midden en in de chat mogen hebben.
    Groet Geert-Jan”
    [unquote]
    MVG.,
    Bert

 17. SRC says:

  Beste Roelof,
  De ATH drijvende kracht in de S&P500 wordt niet veroorzaakt door een bepaalde cyclus maar door de
  %herindeling van de sectoren binnen deze index. Met name de weging van de uitstekend ‘rebounding’
  ‘Big Tech’ is nu 27.61 % alsmede in de consumptieve sector weging van 33.45 % het aandeel Amazon
  sedert Covid-19 bodem in maart 63% + opleverde. In bijlage heb ik dan ook een dienaangaande recent
  S&P500 sektoren resultaten grafiek opgenomen ter onderbouwing van het bovenstaande.
  MVG.,
  Bert

  1. Roelof says:

   Ah, en ik maar denken dat de printmachines van de FED de drijvende kracht waren. Maar het zit ‘m dus in die herindeling. Weer wat geleerd. Bedankt.

 18. Roelof says:

  De SPX heeft gisteren in de 30 minuten grafiek de stijgende trendlijn van de afgelopen dagen neerwaarts doorbroken en is vandaag, volgens de koersvorming in CFD, al de hele dag bezig die lijn van de onderkant terug te testen. Het is nu even kijken of het daarbij blijft. Zo niet dan kan het daar “gewoon” weer omhoog naar voor een hertest van de ATH op 3393

  1. SRC says:

   @Roelof, die ” terug te testen S&P500 onderkant” waarnaar u refereert is 3360, de 200 % Fibo extension (?)
   MVG.,
   Bert

 19. Giuliano says:

  hiep hiep OBeee 😀

  1. Roelof says:

   Hmm, bij mij in de 30 minuten om 15.00 uur nog steeds de negatieve divergentie en een “nie OB nie”

   1. detita444 says:

    Psies.

  2. Giuliano says:

   idd, juist iets terug achteruit gegaan op 68% bij met RSI lengte op 12

 20. Paul27 says:

  Vraagje: Wie van jullie trade in opties op de US indexen? Mijn specifieke vraag is, neem je dan opties op de mini future (bv ES), de ETF (bv SPY) of de index (bv SPX).
  Velen prefereren opties op de mini future lees ik, maar ik kan de argumenten daarvoor niet echt staven.
  Opties op de SPY zijn 1/10 van die op de SPX, wat nadelig is voor de transactiekosten, maar de spread daarentegen is super klein. Opties op de Future (ES) zijn 1/2 van die op de index, maar vind ik niet scherp geprijsd.
  Wie wil zijn ervaring met mij delen? Alvast dank!

  1. SRC says:

   Beste Paul27,
   Handel op de SPX in USD mini futures en soms USD volle futures wanneer er een trendmatige /MA bodem is gezet.
   MVG.,
   Bert

   1. Paul27 says:

    Beste Bert,
    Dank! De Ticker voor de mini future op de SPX is ES. Je spreekt over “USD volle futures”. Weet je zo de ticker hiervan? Of bedoel je de opties op de Index. De multiplier van de opties op de mini future is 50 en van de opties op de index 100.
    Alvast dank.

    1. SRC says:

     Beste Paul27,
     Sorry voor het misverstand maar wat ik bedoel met volle/mini futures index [“FTI “] zijn geen opties maar
     {termijn}contracten/derivaten bij m’n broker Charles Schwab USA.
     MVG.,
     Bert

     1. Paul27 says:

      Snap het. Dat zijn futures, geen opties op futures.

 21. Giuliano says:

  @Roelof
  Nu wel OB en zelf op uur grafiek 🙂

 22. Giuliano says:

  Komen we vandaag nog op 575?

  1. maurice says:

   ja, makkelijk !

  2. Giuliano says:

   ondertussen longs verkocht 🙂

   1. maurice says:

    Goed gedaan !

    1. Giuliano says:

     nu in shorts 😮

 23. Paul27 says:

  In een half uur bijna 4 punten erbij! Wat is het nieuws??

  1. maurice says:

   De shorters uitroken !?

  2. Piet Flintstone says:

   gapfilling???

 24. ed says:

  gisteravond een trend ommekeer gehad , de korte banden hebben de lange banden opwaarts gebroken, terug naar buy the dips zoland de korte banden boven de lange banden varen

 25. Geert-Jan Nikken says:

  Grappig slot weer.. 575.00… je zou zomaar kunnen gaan geloven… nu 570.50/569.00…tot morgen…
  GRS Geert-Jan

 26. SRC says:

  Ondanks dat ik wel weer eens wordt afgezeken door Flintstone & Paul, kopieer ik bij deze de bij slot breed
  gedragen wereldnieuws ATH’s NYSE.

Geef een reactie