AEX: Van je Op en van je Neer

Nadat de koersen van de AEX gisteren pas verlaat doorkwamen, ging het in het tweede gedeelte van de sessie van je op en van je neer. Het eindresultaat in de daggrafiek is een long legged doji. Verschijnt deze koersbar na een periode van stijging, dan betekent dat vaak dat alertheid is geboden.

Op basis van projectie van de bandbreedte 566.00 tot 571.00 en de bovenste lijn van het ingetekende opwaartse trendkanaal kon gisteren een doelzone 576.00 tot 578.00 worden afgegeven. Op basis van de bovenkant van de doorbroken bandbreedte 566.00 tot 571.00 kon een eerste steun worden gezet op de bovenkant van deze range op 571.00. De reden waarom de DD deze niveaus vandaag terughaalt, ligt in het gegeven dat dezelfde grenzen ook vandaag weer meegegeven kunnen worden voor het bepalen van het eerste speelveld.

Door het koershiaat dat gisteren is ontstaan door de storing is het verloop van de RSI in onderstaande grafiek momenteel niet helemaal zuiver. Dat neemt niet weg dat de DD toch insteekt op een scenario voor vandaag waarin de RSI niet opnieuw OB wordt. Deze gedachte geeft reden om aan te nemen dat de AEX ook vandaag weer stukloopt in de zone 576.00 tot 578.00

Aan de onderkant ligt natuurlijk de combinatie van horizontale lijn en diagonale lijn rond 571.00 als steunpilaar. Om de in de inleiding benoemde koersbar uit de daggrafiek te activeren zal de AEX door deze eerste steun moeten zakken. Of dit vandaag al gebeurt betwijfelt de DD.

Dat neemt niet weg dat in de daggrafiek onveranderd de twee halve cirkels staan ingetekend. Nog steeds zit de DD voor het wat langere termijn beeld namelijk op het spoor van het zoeken naar de derde cirkel. Let wel, het feit dat deze nog niet staat ingetekend, betekent dat de volgende lagere top t.o.v. juli nog niet definitief bepaald kan worden.

Voor de volledigheid van de DD uiteraard de vraag “wat als de AEX door 578.00 opstoomt?” Door het verstrijken van de tijd is de bovenkant van het ingetekende trendkanaal opgelopen tot aan 580.00.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 13 september 2019 30 MinutenGrafiek

De koersbar van donderdag in de daggrafiek geeft onveranderd aanleiding om alert te zijn voor de vorming van een volgende top. De RSI in onderstaande grafiek is nog steeds niet OB en ligt daarnaast ook onder de vorige toppen sinds februari van dit jaar.

Net zoals hiervoor is gesteld dat de long legged doji pas geactiveerd wordt bij koersen onder 571.00 geldt natuurlijk ook dat de AEX niet meer boven 578.00 mag uitklimmen om de doji haar waarde te laten behouden. Anders verwoord, boven 578.00 vervalt de doji.

AEX DagGrafiek

Na de bullish engulfing bar van twee weken geleden, een koersbar met veelal positieve implicaties, is de AEX vorige week en deze weekinderdaad netjes veder geklommen. In de weekgrafiek is echter ook al enige tijd, lees jaren, sprake van negatieve divergentie tussen index en indicator.

Reden om alert te zijn op de mogelijkheid dat de stijging vanaf midden augustus stil gaat vallen onder de top van eind juli. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 13 september 2019 WeekGrafiek

Middag-Update AEX

Na het snelle op en neer van gisteren staat de sessie van vandaag tot nu toe in het teken van rust en uitblazen. Vooralsnog heeft de AEX haar hoofd gestoten tegen de onderkant van de afgegeven eerste weerstandzone 576.00 tot 578.00. Daartegenover staat natuurlijk dat de MA20 weer netjes dienst doet als dynamisch vangnet. Een verder gevecht met de weerstandszone is daarom in de komende uren zeker niet uitgesloten. De echte keuze na de long legged doji van donderdag is dus zeker nog niet gemaakt.

Let wel, de RSI is nog niet in de buurt geweest van OB en de DD herhaalt haar insteek van vanochtend dat dit vandaag ook niet gaat gebeuren. De eerste bewegingsruimte kan na de eerste uren wat strakker worden gezet op 576.00 tot 578.00 en MA20.

Breekt de dynamische steun dan verschijnt naar alle waarschijnlijkheid ook snel 571.00 weer. Zie chat.

 

 

17 reacties op “AEX: Van je Op en van je Neer”

 1. sandortrader says:

  ASML blijft uitbreken op meerdere time frames.

 2. sandortrader says:

  AEX op zoek naar de volgende uit te nemen zone rond 577 met die mooie (geteste weerstand) 571 die nu als steun moet dienen.

 3. ed says:

  er staat een mooie ruit in de grafiek: lijntjes van 575 naar 578 en 575 terug naar 578 en 571 naar 575 en terug 571 , topformatie?

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Sandor,
  Afgedraaid op onderkant 576-578…balanceert nu nog op MA20…als die breekt….staat er denk ik ook weer heel snel 571.00…
  GRS Geert-Jan

  1. sandortrader says:

   Het is inderdaad even richting zoeken. Thx voor je aanvulling GJ.

 5. string says:

  Goede middag…

  Op de maandgrafiek DAX/CFD zie ik zolang ik kan terugkijken…en dat is juni 1997…dat de RSI negatief divergeert ten opzichte van de koers…
  Tevens is te zien dat het spel van hogere bodems/hogere toppen…sinds juli van dit jaar twijfelachtig is geworden…en dat de contouren van het koersverloop beginnen te duiden op distributie…
  Voorts zie ik dat het hierboven vermeld…bevestigd wordt door de week-en daggrafiek…alhoewel ik in de RSI van de daggrafiek sinds vier dagen…’n verstoring/opwaartse doorbraak zie van de dalende lijn over de toppen…welke loopt vanaf 25-04-2019…
  Als ik naar het koersverloop intraday kijk…dan lijkt het alsof DAX met de ontwikkeling van de grafiek wat achter loopt op AEX…en dat DAX dit hoe dan ook…zo spoedig mogelijk wil nivelleren…
  En dat kan dan weer de tijdelijke verstoring in RSI/DAX-daggrafiek veroorzaakt hebben…

 6. string says:

  Denk overigens dat het bijbenen van de DAX-koerswaarde intraday…nu wel zo’n beetje klaar is…
  Koers staat…als backtest in daggrafiek…tegen neerwaarts doorbroken opgaande steunlijn…lijkt dat het kan gaan dalen…

  1. string says:

   En da’s ook nodig om de krachtig uitziende Doji…op dagplaat AEX/CFD bevestigd te krijgen…

   Herstel/aanvul Button…Please…dan had hier nu maar één post gestaan i.p.v. drie…

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Ik vond het gisteren rondom dit tijdstip gezelliger…vandaag echt klemvast tussen..onderkant 576.00 tot 578.00 en MA20.. 🙁
  GRS Geert-Jan

  …als toevoeging…inmiddels is diagonale lijn aan de onderkant al opgelopen tot 573.00 en MA50 tot grofweg 572.75…deze zullen waarschijnlijk als steun gaan fungeren indien MA20 mocht breken…dit in tegenstelling tot de eerdere opmerking vandaag over 571.00 als MA20 mocht breken..

  1. sandortrader says:

   @GJ wat is jou idee bij ASML? Het lijkt teruggekeerd te zijn in een oud trendkanaal wat ruimte heeft tot de 240. Mij lijkt het sterk dat we dit ineens gaan zien. Ik zou opteren voor een terugtest van de uitbraakzone alvorens een stijging te hervatten. Wat is jou visie?

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Sandor,

  Trend is trend en die is duidelijk opwaarts…ik zou absoluut niet short durven om in te spelen op een terugtest…sterker..over twee weken weer de Beleggersfair…denk dat ik hem gewoon weer ga roepen… : -)
  GRS Geert-Jan

  https://www.youtube.com/watch?v=-IbGOC_zOo0

  1. sandortrader says:

   Oh, ik zou niet eens durven denken aan een short op dit aandeel. Zit eerder bij een terugtest aan een nieuw instapmoment te denken.

   Thx! 😉

 9. Turbo says:

  GJ… heb jij een visie op de DAX?

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Turbo,
  Jazeker…plaatje in grote lijnen hetzelfde als AEX…ook kijken of dit niet gewoon je lagere top…onder juli wordt.
  GRS Geert-Jan

  1. Turbo says:

   Dank!

 11. string says:

  DAX op 5′-plaatje opwaarts uit dalende wig…terug naar de dayhigh zou kunnen…

 12. string says:

  Was niet druk hier vandaag…

  Maar wel iedereen…

  Goed weekend…

Laat een reactie achter