AEX: Uit het Boekje

Daar was ie dan! De AEX is gisteren in de namiddag netjes teruggezakt tot aan de koerszone 516/515. Een streling voor het oog. De voormalige weerstandlijn van het dalende kanaal fungeerde als springkussen. De ontwikkeling van de RSI blijft de graadmeter echter parten spelen.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Het opbouwen van divergentie tussen indicator en index en het uitblijven van een OB-notering in de indicator hebben gisteren in de namiddag hun werk gedaan. Zie in deze ook de middag-update van dinsdag onder de column van gisteren. Net zoals bij de stijging geen OB-notering ontstond, ontstond gisteren evenmin een OS-notering bij de exacte terugtest op de voormalige weerstandlijn. Het opveren van de AEX in de slotminuten van dinsdag kan vanochtend een vervolg krijgen. De flirt met de zone 520/521 lijkt dus nog niet ten einde. En dat brengt het verhaal van deze column weer terug op de verdere ontwikkeling van de RSI en de dalende toppenlijn over de indicator. Deze lijn heeft in de achterliggende dagen al meerdere malen haar waarde getoond. De vraag welke vanochtend centraal staat, luidt of de hoger ingecalculeerde start de RSI boven deze lijn tilt. Serieuze twijfel lijkt terecht.

Het uitblijven van de ondersteuning van de indicator, hetgeen dus de verwachting is, maakt het koersverloop van de AEX fragiel. Anders verwoord, of gisterenmiddag voor de laatste keer 516/515 (en lagere niveaus) op het koersenbord heeft gestaan valt nog maar te bezien. Naar alle waarschijnlijkheid niet. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

20 reacties op “AEX: Uit het Boekje”

 1. Yathzee says:

  Bedankt GJ. Succes een ieder vandaag!

 2. Jurrian says:

  Tja, duidelijker kan het niet. Geert-Jan bedankt!
  mvg Jurrian

 3. lady Curzon says:

  GJ wat heb je gedaan met je AEX short van een paar dagen geleden ?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Lady,
   Inmiddels al een paar keer heen en weer gehandeld. Zie in deze ook mijn post van gistermiddag 16.51 uur….u ziet….alles in het kader van Transparantie.
   GRS Geert-Jan

 4. lady Curzon says:

  gewaagd met short op 521,3

 5. JvG says:

  Beste GJ, ik vraag het nog maar een keer komt de Blik van Nik nog ? Verder natuurlijk bedankt weer voor je visie en dagelijkse blik. MvG

 6. lady Curzon says:

  heeft het nog wel zin? Niemand weet het
  ben alweer uit met short Aex op 519.8

 7. lady Curzon says:

  kunnen weer herstellen vanaf 518.80 , wel stoploss inleggen op 518

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Denk niet dat de zone 518 veel steun gaat geven. Lijkt me meer dat de AEX onderweg is naar 516/515. Vooralsnog loopt het plannetje zoals neergelegd. Netjes afgedraaid op 521/520 en nu langzaam zakken.
   GRS Geert-Jan

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Het zal u niet zijn ontgaan, dat we momenteel wat problemen hebben met de site. Vandaar dat ik de S&P500 column maar even hier plaats:

  Krakende Planken
  Op basis van de convergerende lijnen zal het niet lang meer duren voordat de S&P500 richting moet kiezen. Aldus de column van dinsdag. De inkt was nog niet droog of de graadmeter dook onder de stijgende lijn. Precies de lijn waarvan eerder deze week is aangegeven dat deze zou gaan breken.
  Wordt de slotstand van dinsdag naast de slotstand van maandag gelegd dan kan worden opgemerkt dat wederom niet echt sprake was van vuurwerk. Toch lijkt deze constatering slechts de helft van het huidige technische verhaal te zijn. Eerder deze week zijn de piketpaaltjes, aan de hand van twee trendlijnen in de kleinste grafiek, gedefinieerd. De verwachting luidde dat het onderste piketpaaltje zou breken. Wordt de huidige stand van de S&P500 bekeken dan kan worden opgemerkt dat het herstel in de tweede helft van de dinsdagsessie veel weg heeft van een terugtest op de stijgende voormalige steunlijn. In de duikeling, waarin een vinkje is gezet achter het ijkpunt op 2339, is de RSI een flirt aangegaan met de OS-zone. De vaste lezer weet dat het volgende richtpunt bepaald is op 2322. Zowel de ontwikkeling in de dag-grafiek, waarover de opmerking is gemaakt dat de index onderweg is naar de onderkant van het dalende kanaal in dit tijdsframe, alsook de ontwikkeling in de intra-daggrafiek ondersteunen nog steeds de visie van lagere koersen. Wordt Vervolgd!

 9. Geert-Jan says:

  En we zijn weer in de lucht. Zullen de Russen wel zijn geweest.
  GRS Geert-jan

 10. bert says:

  Waarde Geert-Jan,
  Dank voor uw S&PDD.
  Dus géén herhaling van zetten 2348 ‘bounce’… 2351 zoals gisteren door u Fantastisch
  werd aangegeven ?
  “Russen”, misschien wèl uit (FC) Utrecht…
  MVG.,
  Bert

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Bert,
   In het scenario….van UPG…zou nu een herstel moeten uitblijven….
   GRS Geert-Jan

   1. bert says:

    Waarde Geert-Jan,
    Dank voor uw reaktie. Meestal naar het slot S&P toe vormt zich een herstel,
    zal dan ook – in lijn met uw credo – eventueel daarop reageren .
    MVG.,
    Bert

 11. bert says:

  Waarde Geert-Jan,
  Stom van mij : 2348 moet 2338 zijn.
  MVG.,
  Bert

 12. taburger says:

  Herhaling van gisteren zou ook nog kunnen?

 13. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde TaBurger,
  Doelt u op het afzakken naar 516….of juist op het snelle herstel van gistermiddag nadat het ijkpunt was aangetikt….dat eerste geloof ik wel…dat laatste niet…
  GRS Geert-Jan

 14. taburger says:

  Sorry Geert-Jan, het was een retorische vraag, maar dank voor jouw reactie. Ik doelde inderdaad op een significant herstel bij het ijkpunt. Jij verwacht daarentegen een verdere daling richting 2322 bij de S&P.

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Taburger,
  Ik dacht even dat het over de AEX ging…excuses…wat betreft S&P500 heeft u gelijk…de bodem van gisteren moet er nu in de komende dagen uit…hetgeen betekent richting 2322….gaan we daar wel kijken of er een up-cross RSI 2394 komt…daar hoor ik immers niet meer zoveel over…geintje…moet kunnen…
  GRS Geert-Jan

 16. bert says:

  Waarde Geert-Jan,
  Die up-cross RSI kwam van uw USA-con-collega Art Cashin, wat ik als zodanig doorgaf.
  Echter hij stelde toen dat dit aspect zich ontwikkelde bij een structureel slot boven
  2370 S&P500, uw betonblok.
  Waarvan Akte.
  MVG.,
  Bert

Laat een reactie achter