AEX: Rondje rondom Kerk

Tegen het slaan van de slotgong bleek dat de AEX gisteren niet veel verder was gekomen dan slechts een rondje rond de Kerk. Op opening beetje omhoog, nie OB nie. Net na de lunch beetje omlaag, nie OS nie. Het donderdag aangedane tussenstation aan de onderkant is, mede in het licht van de achterliggende DD’s, echter wel interessant: 636.25!

Het hiervoor aangehaalde niveau is natuurlijk nog een bekende als weerstand gedurende een groot deel van de sessie van woensdag. Gisteren fungeerde dit niveau in de cashmarkt, nadat zij dit woensdagavond overigens ook al netjes in de future-markt had gedaan, als steun. In de DD  van gisteren is dit punt over de FTI al even aangestipt en kon op basis van de terugtrekkende beweging van woensdagavond een vervolg-extensiepunt worden berekend. Deze is gezet op 644. Het betrof de eerste 61.8 procent extensie. Na gisteren staat er in onderstaande grafiek (=lees, cash) een beweging van 629 (=lees, dinsdagmiddag) naar 642.50 (=lees, donderdagochtend). Wordt de tweede reactielijn op deze stap genomen dan kom je ook weer redelijk op het laagste niveau van donderdagmiddag uit. Dit betekent dat ook op deze reactie een eerste 61.8 procent extensie kan worden bepaald. Uit deze berekening verschijnt 644.25. Als zodanig een ondersteuning voor de gisteren gepresenteerde berekening. Vandaag dus aandacht voor 644.00/644.25.

Voor de volledigheid van de DD vandaag ook de tweede berekening, oftewel de 100 procent extensie. Op basis van de gerealiseerde 50 procent correctie op 629/642.50 kan deze gezet worden op 649.50.

Belangrijker dan dit tweede niveau is vanochtend echter de ontwikkeling van de RSI. Inderdaad, daar is ie weer. Door het uitblijven van een (duidelijke) OB ondersteuning door de indicator heeft deze week iedere dag een terugslag plaatsgevonden. Het wel of niet OB worden is ook voor vandaag dus weer een belangrijk punt.

Op basis van de gistermiddag reeds ingezette vervolgstap na het aantikken 636.25 kan de eerste steunlijn voor vandaag (na de ingecalculeerde hogere opening) verwacht worden rond 638.75.

Worde Vervolgd!

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

De eerste uren van vandaag staan in het teken van de berekende eerste extensie-zone 644.00/644.25. Tot nu toe is de RSI nog niet tot boven OB geklommen. De eerste poging tot gap-fill, onder aanvoering van nie OB nie, is stukgelopen op de top van gisteren 642.25. Met het noemen van deze twee niveaus lijkt de eerste bewegingsruimte voor de AEX voor nu bepaald. Let op, onder 642.25 kan de index doorglijden naar de eerste steunlijn zoals benoemd in de DD van vanochtend. Deze staat getrokken op 638.75.

De verwachting luidt dat de AEX in de komende uren een poging tot aan dit laatste niveau kan inzetten. Let wel, het is mogelijk dat deze beweging pas ingezet wordt onder aanvoering van Negatieve Divergentie. Dat betekent dus concreet dat een scenario waarin de index toch nog een keer kort de hoogste koers van vandaag aanvalt met een verder achterblijvende RSI niet mag worden uitgesloten. Altijd een slag om de arm.

Al met al luidt de slotsom dat 642.25 onder druk komt te liggen met 638.75 als ijkpunt.

En mocht er later vandaag inderdaad 638.75 staan….dan gaan we…met een knipoog naar de chat van gisteren…op dat moment wel achter het antwoord aan…of het nu kwam omdat er slechts een flirt met OB was of omdat het kwam door politieke onrust ergens in de wereld of omdat de theorie stelt dat de geschiedenis de neiging heeft om zich te herhalen.

61 reacties op “AEX: Rondje rondom Kerk”

 1. Hendrik says:

  Goedemorgen allen, en beste dank aan GJ voor je DD vanochtend ! Staat de analyse van het decemberwebinar nog overeindm d.i. een terugval naar driecijferige waarden beginnend met 5…? Ik hou er althans rekening mee en blijf terughoudend met longs…

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Hendrik.
  Het antwoord op uwen vraag luidt…(volmondig)….Ja!
  GRS Geert-Jan

  1. Hendrik says:

   Van harte dank GJ ! Fijne dag verder.

 3. Gerrie says:

  Goedemorgen. Ik houd van mensen die vasthouden aan een statement. Alleen hopen dat er geen posities op ingenomen zijn sinds de 1e aankondiging. Ik niet iig. Veel succes eenieder vandaag.

 4. Rudy says:

  Goedemorgen iedereen,

  Ik ben benieuwd hoelang deze monetaire polonaise duurt.

  Trend is your Friend, als je maar bij Hoevelaken niet vergeet links af te slaan richting 575 . Nu maar hopen dat Geert Jan de RSI goed heeft staan ons mee te nemen richting een rit naar het Zuiden 🙂

  Succes allen vandaag met je keuzes op de markten!

 5. n_koning says:

  er is wel een probleempje met de overheidsschuld. Veel is kort gefinancierd met negatieve rente, zou dat misschien een bommetje onder de overheidsuitgaven zijn omdat dit namelijk wel riskant is. Korte rente kan enorm snel oplopen.

 6. Giuliano says:

  OB! OB! 🙂

  1. detita444 says:

   Echt niet. 😉

  2. Giuliano says:

   bijna 🙂

   1. detita444 says:

    D.w.z. afgeketst.

   2. Giuliano says:

    we hebben nu een klassieke vlag vorming en dan kunnen wij in principe verder omhoog lopen en In OS komen 🙂

    1. detita444 says:

     Waar zie je die? Welke grafiek (interval)? Bull- of bearvlag?

 7. Roelof says:

  Het grotere perspectief via de weekgrafiek.

  Het zou bijzonder zijn als de AEX in de komende tijd veel verder weet te reiken dan de rode zone tussen 640-655 (zie rechtsboven).

  1. Giuliano says:

   dag, uur en kwartier grafieken geven aan dat daytraders voorlopig gerust een paar uur long kunnen blijven met goede perspectieven

   1. Roelof says:

    Ja. Hier een grafiek met de 5 en 13 EMA. Zolang de koers boven de 5 EMA noteert is long goed. Komt het daaronder dan heb je een eerste signaal van topvorming. Vervolgens wil je ook een negatieve crossing zien van de twee gemiddelde lijnen. Als die er niet komt, zoals rond 21 december jl. blijft de oriëntatie omhoog.

   2. ed says:

    we kunnen nog wat zijwaarts bewegen, maar veel hoger zie ik t eerst niet gaan want we liggen tegen de banden van het oplopende trendkanaal aan.

  2. ed says:

   @ roelof als we het omcirkelde uit jouw weekchart zien als een vlag , dan hebben we nog wel even ruimte toch?

   1. Roelof says:

    Ja, ergens tussen 760-780.

    1. ed says:

     komt overeen met mijn berekeningen, natuurlijk gaat de road to the goal in golven met ups en downs

 8. Roelof says:

  De daggrafiek over de afgelopen 6 maanden. Dat ziet er gewoon bullish uit. Kijk maar eens naar de groene 200MA die flink naar boven is gedraaid. Ook de blauwe EMA 20 en EMA 50 zijn stijgende. Vooralsnog is het de trend volgen (“the trend is your friend, until it bends”).

  Short gaan, alleen omdat het al zoveel is gestegen, is hier niet de goede strategie. Ik zou minimaal wachten op een slot onder de EMA 20 (de blauwe lijn) wat nu op ca. 627 ligt.

 9. ed says:

  plaatje maakt t duidelijker zie rode cirkels

 10. pwarre says:

  He he het duurde even maar daar is hij toch?????

 11. johan says:

  weer zoon dag, gap openen daarna uren niks. Kunnen net zou goed siësta in voeren van 10.00 tot 14.30… intraday worden de verschillen tegenwoordig gemaakt. Valt op dat de index in de cash markt niet echt gekocht wordt de afgelopen weken…gevalletje hoog houden tot expiratie?

 12. Peter says:

  Ascending Triangle in de DAX . . .

 13. Giuliano says:

  verwachten wij veel beweging met de US jobs stats@14:30?

  1. SRC says:

   Beste Guiliano,
   Aan u om te anticiperen aan de hand van onderstaande cijfers op de te verwachtte AEX beweging:
   FRIDAY, JAN. 8
   Forecast / Previous
   8:30 am Nonfarm payrolls Dec. 50,000 / 245,000
   8:30 am Unemployment rate Dec. 6.8% / 6.7%
   8:30 am Average hourly earnings Dec. 0.2% / 0.3%
   MVG.,
   Bert

   1. Giuliano says:

    thanks Bert, maar die cijfers heb ik wel van https://nl.investing.com/economic-calendar/

  2. Giuliano says:

   persoonlijk hoop ik op “geen” negatieve AEX reactie als de cijfers slecht zijn, maar wel een “positieve” impact op AEX (gezien de huidige US situatie) als de cijfers positief zijn 🙂

 14. SRC says:

  Beste G-J’s kado Deelnemers,
  Update,
  Na uren te hebben besteed aan het “scrollen” van foto’s van reeds bestaande spandoeken, is ons kado nog steeds niet gemaakt en dat na nu al drie weken geleden betaalde bestelling. Heb dan ook Lennard, de organisator, op m’n specifieke Rotterdamse wijze “gedreigd naar de Kuip te komen om deze banner zelf wel te gaan maken”. Zodra hij reageert, copy ik jullie vanmiddag op deze DD.
  MVG.,
  Bert

 15. Piet Flintstone says:

  Beste GJ, kunt u mij vertellen waar ik de link vind naar uw blik op 2021, zoals u die eind 2020 in een webinar ten gehore heeft gebracht? Ik had toen geen tijd om er naar te luisteren en dat zou ik uiteraard alsnog graag doen.

  1. SRC says:

   Beste Piet,
   Alhoewel ‘k niet G-J ben maar dankzij Giuliano :
   https://www.onlineseminar.nl/iex/webinar/37109/beleggingskansen-volgens-technische-analyse/#watch-player
   MVG.,
   Bert

   1. Piet Flintstone says:

    dankjewel Bert!

 16. SRC says:

  Copy :

  Beste Bert,
  Alhoewel jij altijd welkom bij ons, hoop ik dat je kado vanmiddag of begin volgende week klaar is. We hadden sommige technische problemen gehad de afgelopen dagen maar die zijn nu gelukkig opgelost. Als ik hem tegenkom stuur ik hem direct door naar je mail als foto bestand.
  Met vriendelijke groet,
  Lennard Montizaan
  Marketing en Communicatie Manager
  Bezoekadres:
  Stadion Feijenoord, De Kuip, Marathongebouw
  Ingang Coen Moulijnweg 53, Rotterdam

  1. Paul27 says:

   @Bert. Dank voor je inspanningen Bert!

   1. SRC says:

    Dank, bestePaul27. Overigens uw terechte opmerking over m’n anticipatie : “Senate turns blue….Wall Street turns red” wordt flink gelogenstraft Het is maar goed dat ik intraday de maandag instap vanaf SPX3670 nog steeds “blue” zie kleuren. 🙂
    MVG.,
    Bert

    1. Paul27 says:

     De Markt rekent nu op meer stimulus. Nog 1 triljoen las ik. Blijf het vreemd vinden dat je ook geld geeft aan mensen die het niet nodig hebben. Snap dat mensen die als gevolg van COVID zonder werk zijn komen te zitten, ondersteuning nodig hebben. Maar waarom geef je ook geld aan mensen waarvoor niets is gewijzigd?
     De arbeidsmarkt in de VS stagneert. Kan ook nauwelijks anders natuurlijk. Toch blijf ik mij elke keer verbazen over de reactie van de markt. Let wel even op: de 10 jaars rente (TNX) is de afgelopen dagen fors gestegen. Als dat nog even doorgaat reageert de markt wel, denk ik.

     1. detita444 says:

      Goedemiddag Paul. heb je het over de $ rente of Euro rente? En hoeveel is die deze week gestegen?

     2. Bart says:

      Hallo Paul,

      Covid-19 steun is praktisch gezien alleen uitvoerbaar zoals huidig beleid.
      Rente stijgt iets door TA reden, hoop op economischegroei vanwege vaccinaties & stimuleringsmaatregelen. 3e reden is dat FED heeft aangegeven te gaan “taperen”. Alleen hoeveel en wanneer is niet bekend.
      Fijn weekend.
      Mvg,
      Bart

 17. Gerrie says:

  Fred, de TNX is de 10-jaars Treasury die v.a. 4-1 is gestegen van 0,91 naar 1,11. best pittig wel.

  1. detita444 says:

   Thx Gerrie.

 18. SRC says:

  M.i. nu Biden de volledige politieke -‘blue wave’-macht krijgt voor de komende 2 jaar, verwacht de markt nr.3 van het Stimulus 2à3 trillion USD Pakket om o.a. de noodlijdende Democraten Staten financieel te doen overleven. Daardoor volgens de “MMT” {de macro economische ‘Modern Monetary Theory’} de inflatie doen toenemen alsmede de “spread” tussen de korte c.q. lange termijn rente. Echter het is de taak van de FED deze ontwikkelingen te monitoren en desnoods ingrijpen op de bekende manier nl. “het NYSE positionering credo” m.i….go with the moneyflow”.
  MVG.,
  Bert

  1. Bart says:

   Hallo Bert,

   Vandaar de aankondiging van “tapering”, ivm eventueel oplopende inflatie.
   Naar verwachting zal dat “taperen” echter weinig voorstellen. Ook omdat de USD flink zal gaan oplopen de komende weken.

   Mvg,
   Bart

 19. Paul27 says:

  @Detita. De 10 jaars note. Index ticker TNX.
  @ Bart. Snap dat de COVID steun alleen uitvoerbaar is als huidig beleid, maar het blijft raar dat iedereen met een inkomen onder $ 75.000 dit krijgt. Lijkt op helikopter geld. Zo stimuleer je de economie wel, maar dat is niet nodig lijkt mij. De regeling die wij in de meeste EU-landen hebben om mensen in dienst te houden en de bedrijven loonsteun te betalen lijkt mij beter. Maar dat kan in de VS niet.
  De rente stijgt. Hogere inflatieverwachtingen? Ik weet het niet, maar als de rente ver genoeg oploopt wordt het een alternatief voor aandelen.

  1. detita444 says:

   Thx Paul.

 20. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Piet,
  Het webinar staat op de voorpagina van TradeIdee.
  GRS Geert-Jan

  1. Piet Flintstone says:

   Dankjewel GJ en prettig weekend.

 21. Bernard says:

  Nog iemand in NIO aandelen?

 22. SRC says:

  Ter Info,
  zal rustig worden bij Biden’s inauguratie op Capitol Hill zowel door de avondklok, Corona lockdown èn Trump woont deze ceremonie niet bij. Kunnen ze beter deze traditie binnenskamers doen scheelt ook (extra)beveiliging.
  MVG.,
  Bert

  1. Paul27 says:

   @Bert. Woon jij in de buurt van Boca Raton?

   1. SRC says:

    @Paul, zo’n 30 km zuidelijker : Lauderdale by the Sea.

    1. Paul27 says:

     Mooie plek! Ben ooit eens een weekje in het Four Seasons Resort geweest voor een vergadering met o.a. de Rudy G. Maar dat was nog in zijn goede tijd😂. Toen liep de “schoensmeer” nog niet over zijn gezicht.

     1. SRC says:

      U bedoelt dit ‘beachresort’ gelegen in Palm Beach en in eigendom van Nadim Ashi(?) Inderdaad, deze ‘9/11 NYC major’ is tegenwoordig een schim van zijn krachtige ‘Big Apple’ persoonlijkheid. Maar ook zijn laatste WH dagen zijn geteld; wordt dan maar “schoenpoetser” 🙂 in City Hall Park, lower Manhatten.

 23. johan says:

  Tesla bijna 900…nu wel iemand short durft…🙂

 24. Gerrie says:

  Heb inderdaad nu een kleine short ingenomen op Tesla. Gestaffeld verder short de komende tijd.

 25. jacco2 says:

  Tja, het schema was gisteren aanhaken en mee omhoog. Prosus en Adyen verstoorden deze pret. En vaak de dag erna wordt dit snel weer rechtgetrokken. Het houdt niet op niet vanzelf deze greed.

  Ze doen weer het onmogelijke uitbreken naar boven uit de stijgende wig. Dan zijn de manipulators op hun best. Op cruciale momenten grijpen ze in en bepalen de koers. OP sommige dagen laten ze dit regime los en lijken ze totaal afwezig. Schijn bedriegt.

 26. maurice says:

  Volgende week 650, dan wat consolideren tot de expi.
  Daarna kan de daling gaan inzetten !

 27. n_koning says:

  wel binne de 5 doden dan geert jan, ik weet namelijk wel wat er gebeuren gaat. Vertrouw op God. Er komt een opname Rutte, dat kun jij niet, maar God wel

  groetjes Niels

 28. n_koning says:

  De opname is geen moord, God is een brandend vuur, ik heb hem gezien, wie moord gaat naar de hel en die bestaat. God is rechtvaardig. Succes in de hel Rutte.

 29. n_koning says:

  voor degene die het interessant vinden om het te lezen tessaloniscenzen 5.

 30. n_koning says:

  in een oogwenk zijn we weg.
  God bepaald het moment

 31. n_koning says:

  Het is een belofte van God, en God houdt zich altijd aan zijn belofte, en Rutte draaikont niet en dat is het verschil

Geef een reactie