AEX: Poging

“In de zone 584.50/586.50 wordt het spel in de daggrafiek spannend.” Aldus de meest recente DD’s. Gisteren is de eerste aanval op deze zone gezet. Deze is afgeslagen. Ook voor vandaag daarom weer een eerste weerstand in de benoemde zone.

In onderstaande grafiek staan drie lijnen ingetekend in het verloop van de AEX. Allereerst een horizontale lijn op de inmiddels bekende 580.75. Daarnaast een horizontale lijn op 576.50. Na gisteren is aan deze lijnen echter een lijn toegevoegd over de meest recente toppen. De laatste start vandaag net iets boven 585.00 en valt daarmee dus nagenoeg halverwege de aangehaalde eerste weerstand.

Onder het verloop van de RSI staat onveranderd de oplopende lijn getrokken welke nog intact is en de meest recente top van de indicator is OB. Met deze gegevens in het achterhoofd en het gegeven dat de AEX gisteren weer netjes is opgevangen door haar MA20 en op slotbasis boven deze lijn noteert luidt de verwachting dat vandaag een nieuwe poging op de zone 584.50/586.50 mag worden verwacht.

Interessant in deze stap wordt de verdere ontwikkeling van de RSI. In de middag-update van maandag is gewezen op een mogelijkheid dat de indicator moeite gaat krijgen om te blijven volgen. Uit de hierboven geplaatste opmerking over de meest recente top van  de RSI blijkt dat het gisteren wel is gelukt, maar de DD ziet aanleiding om wederom op de mogelijkheid van het uitblijven van bevestiging te wijzen.

Let wel, pas onder MA20 mag worden aangenomen dat de verwachte nieuwe poging op 584.50/586.50 wederom is afgeslagen. Onder MA20 mag de blik dan verschuiven naar de eerste horizontale lijn op 580,75. Uiteraard gaat de aandacht bij de RSI niet alleen uit naar wel of niet OB. Ook de aangehaalde lijn in het verloop van de indicator dient bewaakt te worden.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 29 oktober 2019 30 MinutenGrafiek

Het eindresultaat van de eerste sessie is in de daggrafiek een doji-formatie. Oftewel: twijfel. De DD herhaalt daarom haar opmerking van gisteren:

“Onder het mom van “het staat er pas als het er staat” staan de halve cirkels in onderstaande daggrafiek nog steeds ingetekend. Of deze in de komende sessies verwijderd moeten worden, zal blijken.

Let wel, vorige week heeft de MA20 netjes de verkoopdruk opgevangen. Reden om op te merken dat het beeld in de daggrafiek pas verslechterd bij koersen onder deze lijn. Bij de start van de sessie begint deze lijn rond 572.75.”

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 29 oktober 2019 DagGrafiek

Het beeld van de laatste weken laat zich omschrijven als wisselend. Een aantal weken geleden een grote key-reversal bar, toen een inside-bar, toen weer een reversal-bar en vorige week weer een opleving. Toch blijft het oppassen met de weekgrafiek. Deze opmerking is gebaseerd op de ontwikkeling van de RSI.

De indicator laat al lange tijd divergentie zien met de index. Daarnaast is het de indicator al jaren niet gelukt om boven OB te klimmen.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 29 oktober 2019 WeekGrafiek

Middag Update AEX

Technische Analyse AEX 29 oktober 2019 Middag Update

Met een hoogste koers op 584.12 kan gesteld worden dat wederom een poging op de zone 584.50/586.50 is afgeslagen. De aanwijzing zat, zoals zo vaak, in de RSI welke vanochtend vooralsnog bij lange na niet in de buurt van OB is gekomen. Inmiddels heeft de AEX al grote stappen richting eerste steunpunt 580.75 gezet welke tot nu toe inderdaad nog standhoudt.

Terug naar de RSI. De opgaande lijn is doorbroken. Enig herstel in de AEX, mogelijk richting MA20, moet vanuit de indicator met argusogen worden bekeken. De doorbroken lijn kan nu immers als weerstand gaan fungeren. Het eerste speelveld lijkt voor nu dus bepaald tussen 580.75 en MA20 (=momenteel 583.0).

Het behoeft geen betoog dat de daling van de AEX onder MA20 en de breuk van de steunlijn in de RSI het beeld er niet rooskleuriger op heeft gemaakt. Kraakt de eerste horizontale lijn, 580,75, dan komt de gap weer in beeld. Bovenkant hiaat op 578.00, onderkant grofweg 576.50. Op dit laatste niveau staat ook een horizontale lijn getrokken waarnaar in de DD van vanochtend al is verwezen.

30 reacties op “AEX: Poging”

 1. Wannaplay says:

  Door het RSI-steunlijntje.. maar potentieel verborgen positieve divergentie in de maak..

 2. Moneymaker says:

  Bodembel heeft reeds geklonken…. FTI 580.00 is wederom de bodem….nu weer terug naar aex 585 😉 Positieve divergentie in de maak dus calletjes erin en gaan met die banaan!

  1. mhseverijn says:

   Mee eens, index gaat op termijn alleen maar omhoog!

 3. Wannaplay says:

  Plaatje erbij

 4. Moneymaker says:

  mooi plaatje, bevestigd de opwaartse trend. Het is nu niet de vraag of de aex hogere toppen gaat zetten maar wanneer ;-). De koop knop zal zo worden ingeduwd. Deze mini daling is een kwestie van “buy het dipje” 😉

  1. mhseverijn says:

   Ik volg jou al tijden als indicator, dit in tegenstelling tot anderen die daar zeer negatief in zijn.

 5. Moneymaker says:

  S&P vanmiddag ook naar ATH ;-).

 6. Allset says:

  @ GJN

  Bij Feyenoord wil men Dick Advocaat logisch Hagenees 🙂
  de stemming bij de Telegraaf
  Dick Advocaat (24%)
  Henk Fraser (34%)
  zal mij benieuwen
  groet

 7. Moneymaker says:

  5 putjes geschreven aex december 575 , nog een zeer mooie margin 😉

 8. Moneymaker says:

  margin=premie

 9. Allset says:

  GJN 580.75
  kunnen bijna een vink zetten 😉

 10. Moneymaker says:

  @Allset, DIKKE VINK! en je weet hoe de aex zich altijd gedraagt de laatste tijd….even dalen en dan richting opening US weer mooie lijn omhoog….trading is so nice

  1. Allset says:

   volg je plan dan volg ik de mijne

   groet

 11. Moneymaker says:

  AEX niet kapot te krijgen, het mag niet zakken dus profiteer daarvan!!

 12. Waterblok says:

  SORRY G.J.:

  Waaraan kun je een oldtimer herkennen?

  Er zit een sticker op met de tekst: Feyenoord Kampioen.

  1. Roelof says:

   Tja, het laatste kampioenschap werd behaald op 14 mei 2017………

 13. Roelof says:

  We naderen hier een tijdsvenster voor een mogelijke top. Dat venster loopt van 30 oktober tot maandag 4 november.

  Ik verwacht daarom nog één push omhoog naar een hogere top dan de 585,25 van gisteren. Idealiter doen we dat morgen op FED dag = draaidag. Vanuit daar zou dan een daling moeten volgen richting het 200MA dat nu op ca. 555 ligt. Let wel, dat gemiddelde stijgt en zal de komende weken dus hoger komen te liggen.

  1. August says:

   ik heb een zelfde voorkeursscenario

 14. Allset says:

  Brexit: Britain set for December poll as Corbyn lifts Labour’s opposition to early election bill –

 15. Allset says:

  I have consistently said that we are ready for an election and our support is subject to no-deal Brexit being off the table.

  We have now heard from the EU that the extension of article 50 to 31st January has been confirmed, so for the next three months, our condition of taking no deal off the table has now been met.

  We will now launch the most ambitious and radical campaign for real change our country has ever seen.

  In this statement Corbyn is not saying anything about the conditions he flagged up yesterday for Labour supporting an early election. That implies that the party is not insisting on firm red lines, and that it will support the bill – meaning the early election is definitely on.

 16. Allset says:

  volg je plan ..
  Love it when a plan comes together
  de 580.75

 17. Allset says:

  ik had een 6 lijn ik had een mathematische vork dus wist ik dat het doel te halen was…
  simpel

 18. Allset says:

  in de mathematische nu bij de lpl dus enige weerstand.
  op naar het bos want mooi weeer en de hond moet uit dat dan weer wel

  groet en s6

 19. Henk says:

  Beste GJ,

  Een omgekeerd S-H-S in de rsi weekchart. Mogen we dat zo zien?

  GRS,
  Henk

 20. Geert-Jan Nikken says:

  Hoe lang houdt 580.75 het nog!
  GRS Geert-Jan

  1. string says:

   En dan staat het snel onder 576.50…

 21. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Henk,
  Ik zie waar u op doelt. Probleem is alleen dat de RSI uiteraard beperkt is in zijn handelsruimte. Tussen 0 en 100. Dus projectie heeft in deze niet veel zin. Los van het gegeven dat de neklijn van uw patroon nog niet doorbroken is. Want dat is nu juist de lijn waarop de DD al weken/maanden wijst dat die over de toppen meeloopt en dat de RSI achterblijft bij de AEX.
  GRS Geert-Jan

 22. string says:

  Op 12 december verkiezingen bij die eilanders (raar volkje)…
  Moeten ze beginnen met alles wat 65 jaar of ouder is uit te sluiten…
  En alleen de jongeren laten stemmen…want dat is de toekomst…
  Succes verzekerd en Britten blijven binnen Europa…

Geef een reactie