AEX: PitStop

In de DailyDosis van donderdag is verwezen naar de zone 519. Wordt een blik geworpen op het koersverloop van gisteren dan blijkt dat de AEX inderdaad nagenoeg de gehele dag rond 519 dobberde. De verwachting luidt dat zij vandaag wederom rond deze zone van start gaat.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Vormt de zone 519 een obstakel? Deze vraag stond centraal in de DailyDosis van gisteren. Vooralsnog kan opgemerkt worden dat de AEX inderdaad is blijven plakken rond de aangehaalde zone. In de kleinste grafiek staat een dalende lijn getrokken over het verloop van de indicator. De kenners van de theorie zien hierin negatieve divergentie tussen graadmeter en index. Opgemerkt moet worden dat divergentie slechts een waarschuwingssignaal is en geen hard handelssignaal. Daarom staat in de kleinste grafiek ook een horizontale lijn getrokken rond 518.50. Voor de vaste lezers van de DailyDosis en middag-updates en de deelnemers op het forum inmiddels een bekend niveau. Met koersen boven deze lijn bestaat de mogelijkheid dat de AEX nog wat verder door klimt. Gisteren is in de slotzin al gesproken over mogelijk zelfs 522.

De verwachting luidt dat de RSI vandaag verder gaat met het bouwen van divergentie. De kans dat de indicator ditmaal een top onder de OB lijn zet neemt toe. Indien blijkt dat de indicator vandaag wederom niet kan volgen dan is dat een duidelijke aanwijzing dat de zone 518 in de loop van de dag onder druk komt te staan. Let wel,  pas onder de eerste horizontale lijn wordt het startschot gegeven voor een terugval naar de lange horizontale lijn rond 513.75. Tot slot leert een blik in de week-grafiek dat het herstel van de laatste dagen plaatsvindt onder de dalende trendlijn over de beweging sinds mei dit jaar. Deze lijn noteert momenteel rond grofweg 524. Vooralsnog zit de AEX dus nog steeds in correctie-modus binnen de langere termijn stijgende trend vanaf begin 2016. Zie in deze ook De WeekAftrap van afgelopen maandag. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

73 reacties op “AEX: PitStop”

 1. Fred says:

  Goedemorgen allen.

 2. Roger says:

  Morgen – een voorbeschouwing met Renko Bars
  https://pbs.twimg.com/media/DErUQrxWsAACiGN.jpg

 3. jan says:

  Mogguh
  hier en daar wat gestaffeld shorts opgebouwd, gaan we hoger, dan komen er meer bij, gaan we lager, dan ook.
  Stijging heeft een soort golf 4 karakter, dat zijn nou eenmaal bitches om te top-timen. Shorts lang aanhouden voor lagere bodem AEX en niet teveel naar het scherm turen. Men gaat alles uit de kast halen om shorters die mooie daling te laten missen. 4 uur gaat een massive NR opbouwen, Dalende trend nog steeds, zoals GJN zegt in column.
  En die dax gaat dat april gap echt wel sluiten rond 12090. Succes

  1. Fred says:

   Thx Jan, tenminste een inhoudelijk stukje.

 4. jan says:

  De rest van de LT onderbouwing zit m in cyclus theorie, verder geen details want golf 4 probeert je toch bij de neus te nemen.

  @GJN, kleine tip maar als je op links drukt dan zou je eigenlijk een nieuwe site moeten openen, nu verlaat je dit scherm.

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen Jan,
  Dank voor je opmerking maar welke link bedoel je precies?…de weekaftrap?…die linkt toch naar een aparte pagina?…
  GRS Geert-jan

 6. jan says:

  Misschien niet alle links maar wel veel, zoals bijv plaatje van Roger. Ik heb altijd geleerd dat je je lezers op je site moet houden en via die links zijn ze ergens anders. Misschien niet belangrijk maar ik dacht t even te noemen.

 7. Jos says:

  Hmm… de Aex mag niet meezakken met de s&p, maar wel stijgen. Zie ik niet graag

 8. Jan B says:

  Waarom weet iedereen haast zeker dat de AEX gaat zakken, Yellen was duivish in haar toespraak en iedereen weet: don t fight de Fed.

  Ik ben trouwens op zoek naar die indicator die in het begin van de week aangaf dat we naar de 519 zouden gaan. 🙂

  1. jan says:

   @JanB, heb je die nu nog niet? Gewoon 1 minuut systeem Dual ma, of dat spul van Roger.
   Of pitchfork 4uur. Maar ik snap wel dat longritten niet volledig benut worden in de downtrend sinds mei

 9. jan says:

  OK, AEX eerder 550 of 500?
  Iedereen die durft, mag stemmen!

  1. Fred says:

   Als ik mee mag stemmen dan kies ik voor 500 eerst.

  2. Wilco says:

   550.

 10. Arjan says:

  Stem nr 2: 500 eerst

 11. DD.Loran.DD says:

  Eerst 550. Zoals de AEX nu voortdurend omhoog gepompt wordt zeker.

 12. Roger says:

  AEX lijkt op weg naar 521 – zie grafiek vanmorgen

 13. jan says:

  500 eerst

 14. Roger says:

  Analisten rekenen gemiddeld op een winstgroei van
  7,8% in het tweede kwartaal (VS)

 15. Roger says:

  Yellen liet weten dat de doelstelling van president Trump om de Amerikaanse groei naar 3% op te krikken wel erg uitdagend is. Maar dat mocht beleggers niet deren.

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  De laagste koers tot nu toe is uiteraard een feest der herkenning. De divergentie tussen index en graadmeter is wederom een stukje verder gevorderd en de toppen onder de OB-lijn zijn gezet. Echter, zoals in de DailyDosis is aangegeven zijn dit slechts waarschuwingssignalen. De mogelijkheid van 522 staat onveranderd open zolang de eerste trigger lijn op 518.50 niet wordt doorbroken. De uitgesproken verwachting dat in het tweede gedeelte van vandaag de druk op 518.50 iets kan gaan toenemen als gevolg van de ontwikkeling tussen RSI en AEX blijft staan en wordt herhaald.
  GRS Geert-Jan

 17. Wilco says:

  De aanval op 518,5 werd pijlsnel teruggedraaid dus dat zegt mij dat we eerder 521/522 gaan zien vanmiddag dan onder de 518 gaan duiken.

 18. jan says:

  Tussenstand in de ”welke aex stand eerst” competitie

  500: Fred, Arjan, Jan
  550: WIlco, DD.Loran.DD

 19. Roger says:

  Gokken op een getal lijkt mij niet zinvol.
  Denk dat dit iets voor de langere termijn is.
  Daarom kijk ik naar de weekgrafiek waar steun ligt op 509.5 – ook het 30- daags gemiddelde loopt op 508.8 – zolang we daar boven blijven is van 500 geen sprake.
  Belang Moving average (MA)
  Het MA is een belangrijk element bij TA. Het wordt gebruikt voor het signaleren van een verandering van de korte- en lange termijn koersbewegingen. Het voortschrijdend gemiddeld zorgt ervoor dat de soms wilde dagelijkse koersfluctuaties, die door computergestuurde koop- en verkoopprogramma’s steeds erger worden, worden gladgestreken en waardoor het zicht op de hoofdtrend helder blijft.
  He 30-weeks voortschrijdend gemiddelde kan het best gebruikt worden voor de lange termijn beleggers en het 10-weeks door korte termijn beleggers (traders).

  1. jan says:

   Tuurlijk, je hebt gelijk maar een beetje sjeuiigheid toevoegen mag toch wel?
   Doe gewoon mee, wat maakt t uit? Je hoeft er niet op te handelen, toch?

 20. jan says:

  De eerste 5 aanmeldingen die winnaars zijn, spreken af op 1 locatie, alwaar carpoolend verder per 1996 Seat Ibiza richting GJN’s huis waar hij op een kop koffie en gebak trakteert! Ok GJN?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Jan,
   Uiteraard zijn jullie van harte welkom op kantoor.
   GRS Geert-Jan

   https://www.tradeidee.nl/contact/

 21. Roger says:

  S&P 500 — Voorlopig nog steeds opwaarts gericht voor de LT zolang het duurt = zolang de MACD niet begint te dalen = waarschuwing om voorzichtig te worden
  Misschien tot straks
  https://pbs.twimg.com/media/DErvcwqXUAA7UP8.jpg

 22. Dennis says:

  Hoi Roger,
  Ben benieuwd wanneer de bear weer optreedt in je grafiek..

 23. jm says:

  522 of 525 eventueel mogelijk, respectievelijk fibo retracement 50% en 61,8% van de laatste top tot de bodem van 505. Hoger dan de laatste top 537 zie ik de aex de komende maand(en) niet gaan, aangezien er in de maandgrafiek vorige maand een bearish engulfing candlestick patroon gezet is, goede kans dat de aex in augustus/september een duik maakt flink onder de 500. Maar voor nu is de trend up met hertest van 537 mogelijk maar dan weer naar 505 en (flink) lager. zolang de aex de komende maanden niet onder de grofweg 430 zakt blijft de (zeer) lange termijn up, hetgeen mijn verwachting is. Voor hetzelfde geld zit ik er glad naast, daarom van dag tot dag bekijken.

  grs

 24. Fred says:

  Kom op mensen, niet lullen, maar die Seat vullen!

 25. Dennis says:

  JM ik deel je visie…ik ging short na Trump en kon geen verlies nemen met sprinters.
  Hij heeft toch vertrouwen in de beurs afgegeven helaas..

  1. Roger says:

   Helaas geloven de mensen het gelul van Trump dat op niets is gebaseerd. Want deze man heeft geen capaciteiten.
   Nog een recente uitspraak -> Janet Yellen liet weten dat de doelstelling van president Trump om de Amerikaanse groei naar 3% op te krikken wel erg uitdagend is. Maar dat mocht beleggers niet deren.

 26. Roger says:

  Journalist maakt pijnlijke analyse van gedrag Trump op G20: “Een ongemakkelijk, eenzaam, vreemd figuur”. “. Uhlmann vreest dat de VS onder Trump hun machtspositie op wereldvlak zullen verliezen aan landen als China en Rusland. “En dat vormt de grootste bedreiging voor de Westerse waarden,” zo klinkt het. “Trump is een man die hongerig is naar macht omdat het zijn celebrity-status opboent.” “Donald Trump heeft het verval van de Verenigde Staten als wereldleider in versnelling gebracht.” Hij is erin geslaagd zijn land te isoleren, zijn bondgenoten te verwarren, zich van hen te vervreemden en [de macht van] Amerika te doen afnemen. Hij zal die macht geven aan China en Rusland, twee autoritaire staten die erg verschillende regels zullen creëren voor de 21ste eeuw. Sommigen zullen blij zijn om het verval van Amerika, maar ik denk dat we het zullen missen wanneer het er niet meer is – en dat vormt de grootste bedreiging voor de westerse waarden – die hij (Trump) naar eigen zeggen zo erg koestert.”

 27. Fred says:

  Prachtig die Eur./$

 28. Bert says:

  Beste Fred,
  Een goedemiddag; herinner me nog een aantal te nemen hobbels voor de EUR/USD:
  1,1447 en 1,1480 + géén OS notering uw “guitige” ritje naar weerstand 1,1543, dàn staat uw
  pikketanusje te wachten…:)

  1. Fred says:

   Beste Bert ik heb net even geleden in die leuke spike winst genomen op de Euro/$

   1. Bert says:

    Was ook ingestapt op 1,1405; blijf zitten tot 1,1480; of “haal dan het onderste uit EUR/USD kan
    en krijg de deksel op m’n neus”….

 29. Bert says:

  Beste Roger,
  Weet niet waar u deze Trump analyse vandaan haalt maar strookt geenszins met de visie hier.
  Trump staat voor “America (=zijn eigen business) first”; wordt gezien als een gewiekste zakenman- zie o.a.zijn wapendeal + z’n dochter’s deal met de Saudi’s, NAVO leden hun bijdrage
  verhogen voor aankopen VS wapens/F16, etc. Daardoor wordt hij geopolitiek onvoorspelbaar
  doch profiteert zakelijk vanuit deze machtige positie. Is eerst tegen Klimaat akkoord, staat vandaag in Parijs quartoze juillet: ‘misschien opzegging akkoord nog eens overwegen’ En wie tegen is : “y’re fired” / sitcom: the apprentice.

  1. Roger says:

   Chris Uhlmann, een doorgewinterd politiek journalist voor de Australische openbare omroep ABC, heeft een weinig flatterende analyse gemaakt van het gedrag van Donald Trump op de voorbije G20-top. Hij noemde de Amerikaanse president “geïsoleerd” en “zonder vrienden”. Uhlmann vreest dat de VS onder Trump hun machtspositie op wereldvlak zullen verliezen aan landen als China en Rusland. “En dat vormt de grootste bedreiging voor de Westerse waarden,” zo klinkt het.
   Ik laat het voor de rest zo

  2. Jos says:

   Bert, zie je die man nog herverkozen worden binnen 3,5 jaar?

   Die man handelt zo doorzichtig uit eigenbelang, en doet zaken waarvoor je hier in Europese landen opzijgeschoven wordt… Ook al is hij nu al met fondsenwerving bezig (wat toch onwaarschijnlijk vroeg is en nooit voorgedaan), de tegenbeweging is toch ook wel groter en groter aan het worden denk ik en zou ik hopen… Hij is al nipt verkozen geweest, zo dom kunnen de kiezers toch geen tweede keer zijn denk ik dan?

 30. Bert says:

  In ieder geval de G20 is nooit van enig belang geweest hier in de States. Bovendien een analyse van een “mate” uit “Down-Under” lijkt mij nogal niet onderbouwd als men dat analyseert op één
  recente gebeurtenis, waarvan niemand weet wat “achter de schermen” zich afspeelt…

 31. Jos says:

  Daar krijg ik het van hé, de manipulators… Deze morgen houden ze de aex hoog door het wagonnetje aan de Dax te hangen die hoog blijft… Als de Dax dan wat doorzakt, hangen ze het wagonnetje doodleuk maar aan de S&P die nu omhoog gaat

 32. Jan says:

  Ik zie het toch heel anders, waarde Roger.
  Hij probeert het verval, wat al lang gaande was, juist te keren. Komt al meer beloftes na dan Obama in 8 jaar tijd. China begint een schuldenland te worden en hebben nog een mega sociaal maatschappelijk probleem met die halve dictatuur. Rusland zou een enorme opportuniteit voor EU moeten zijn maar de EU maakt graag ruzie met Putin en dan sturen we voor straf geen tomaatjes meer :-).

 33. Jan says:

  Volgens mij kijken de trump bashers teveel naar het nos journaal 🙂

  1. Bert says:

   Beste Jan,
   Interessant; kan de NOS niet ontvangen hier; dus wie of wat stoot/kastijdt…?

 34. Bert says:

  Beste Jos,
  Alleen Trump is de door u “gevreesde manipulator”, m.i. S&P 500 is nu eenmaal (wereld)leidend
  m.i.

  1. Jos says:

   Is het punt niet Bert… Deze morgen reageerde de aex ook nauwelijks op de dalende S&P… En dat zal waarschijnlijk wel zijn mede met de steun van de Europees leidende Dax…

   1. Bert says:

    Ok, Jos, vanmorgen nog steeds in ‘dromenland’; in dieder geval vind ik dat vanaf 14.00 p.m.
    uw tijd de meeste Europese indexen “meedeinen” op de “golven” van de S&P500 tot slot om 22.00.

 35. Roger says:

  Ik laat het zo want ik ben totaal geen politieker – anderzijds ben ik de mening toegedaan dat binnen deze ambtstermijn Trump afgezet wordt – hij kan een goed zakenman zijn maar geen president – het is juist dat zakendoen dat hem zal nekken – hij is bijna failliet geweest met zijn casino’s en kreeg van geen enkele bank nog geld – toch kende hij een doorstart – vanwaar komt dat geld – hier maak ik geen tekening bij – dit is het laatste dat ik erover kwijt wil –

 36. Roger says:

  AEX tikt de wst aan uit mijn grafiek 521 – indien S&P positief blijft (zie analyse bij S&P) kunnen we richting 524

  1. Jos says:

   Bert, zie je die man nog herverkozen worden binnen 3,5 jaar?

   Die man handelt zo doorzichtig uit eigenbelang, en doet zaken waarvoor je hier in Europese landen opzijgeschoven wordt… Ook al is hij nu al met fondsenwerving bezig (wat toch onwaarschijnlijk vroeg is en nooit voorgedaan), de tegenbeweging is toch ook wel groter en groter aan het worden denk ik en zou ik hopen… Hij is al nipt verkozen geweest, zo dom kunnen de kiezers toch geen tweede keer zijn denk ik dan?

 37. Roger says:

  S&P – Zijn we bezig met de vorming van een stijgende wig (bearish)? De bovenkant ligt rond 2480. We naderen ook de apex. Lang kan er niet meer gewacht worden of het patroon wordt ongeldig.
  In principe wordt een stijgende wig langs onder verlaten MAAR de MACD heeft zopas een positieve cross gemaakt. Het zou dus wel eens kunnen dat we verder opwaarts gaan ipv dalen.
  https://pbs.twimg.com/media/DEskpjbXUAAQlZ7.jpg

 38. Bert says:

  Beste Roger,
  Voor de goede orde: Trump is 3x failliet geweest; Atlantic City volkomen in deplorabele toestand
  achtergelaten; toch optimale financiering via o.a. Southbank (Palm Beach) op grond van zijn estate : ‘Mar-a-Lago’

 39. Roger says:

  AEX – de RSI volgt mi goed de koers – is reeds OB (72) geweest en noteert nu 69 op de kleinste grafiek. Dit kan een steun en opmaat zijn naar hogere koersen?

  1. Observator says:

   Dan is het interessant te lezen wat GJN daarvan vindt

 40. Bert says:

  Beste Jos,
  Een van mijn buurmannen is een hoogleraar, nu emeriraat, geweest op ‘Trump’s Universiteit
  waar hij gast colleges gaf in verkoop praktijken onroerend goed in combinatie met ‘assets management’. Vrijwel dagelijks vertelt hij mij “sappige” feiten (!) over Donald en zijn dynastie.

 41. Jos says:

  En schat deze man, die het kan weten, Trump dan hoog in als zakenman, als mens, als president?

  1. Bert says:

   Géén inschatting meer : “uitgekookte zakenman, absoluut onmenselijk, gaat over ‘lijken’ als
   het zakelijk moet; à-politicus”

 42. Bert says:

  Beste Fred,
  In de EUR/USD vormt zichr – volgens Patrick – een “pennant”. In de VS is dat een vlag gebruikt bij
  honkbal en komt van een oorlogsschip (!).
  Kunt u voor mij “pennant” vertalen in ‘tVlaams…:)

  1. Roger says:

   Pennant of wimpel formatie

   Een pennant is bijna een kopie van de vlag formatie. Het enige verschil met een vlag formatie is dat het trendkanaaltje bij een vlagformatie vervangen wordt door een symmetrisch horizontaal driehoekje. Ook de vorming van een Pennant is kort, zo een tot drie weken. De rest van de kenmerken van de vlag gelden ook voor een pennant.

   1. Bert says:

    Thks. Roger : “nooit te oud om te leren”

  2. Fred says:

   Beste Bert, in de hoeveel min. grafiek ontwikkeld zich die pennant?

   1. Bert says:

    Beste Fred,
    Je kan dit véél beter lezen…zie GOkhan’s DD “EUR/USD tik tak” vanaf post Patrick 13.56 uur

  3. Fred says:

   Als je in de lijngrafiek kijkt dan lijkt het op een bullvlag…..

  4. Fred says:

   beste Bert, dat zou een uitbraak naar boven kunnen geven….

   1. Bert says:

    Dat is ook de bedoeling voor mij..m’n “guitig” ritje ‘cashes’ op 1,1480

    1. Fred says:

     Daar gaat ie al waarschijnlijk….

 43. Bert says:

  Jos, voor het laatst; Trump’s favorite slogans : “money talks, bullshit walks” + “that’s the way the cookie crumbles”.
  Intussen S&P500 richting ATH op 2454..weer een “guitig”/ snaaks ritje

  1. Jos says:

   Zie je ‘m nog herverkozen worden Bert? Of denk je eerder van niet…

 44. GJ says:

  Ik heb nog turbo shorts 526,… met flink verlies. Aanhouden tijdens weekend of voor weekend verkopen en verlies nemen? Wat vinden jullie?

 45. Bert says:

  S&P500 : ATH ruimschoots aan het oprekken..

 46. Wim Giesen says:

  Ik heb als maximum 555 staan, echter short gaan is in deze uptrend killing, er moet eerst een draai komen, daarna een terugtest (lagere top) en dan is het pas tijd voor shorts, trouwens ik ben geen daytrader en houd mijn longs wel vaker iets langer vast, ik heb aangegeven op 508 enkele weken terug dat we hoger zouden gaan als 537 vanaf die instap. Nu is het voor diegene die short zitten afwachten waar ze hun shorts kunnen lozen en ruilen voor longs.
  Dus in de poll ga ik als 1e voor richting 550.
  In de elliottelling is dit golf1, dus er komt nog 2,3,4,en 5 up.Indien golf 3 niet de langste wordt dan gaan we nog heel fors corrigeren komende tijd. voorlopig long en goed tellen waar deze golf 1 eindigt.

  mvg

Laat een reactie achter