AEX: Onder Druk

De weerstandzone 541 – 544 die voor het langere plaatje belangrijk is, staat onder druk. Onder opwaartse druk wel te verstaan.

Gisteren is de AEX doorgeschoten naar de bovenkant van de zone 541 – 544, waarbij de hoogste koers van de sessie zelfs al even boven de zone is gezet. Toch de PR uit de dag-grafiek op 546! De indicator is tot boven OB geklommen. In de middag is wel divergentie tussen index en indicator ontstaan. Dat neemt niet weg dat vandaag in eerste instantie verdere druk om door de weerstand te breken mag worden verwacht. De eerste steun wordt opgetrokken naar 543. Anders verwoord, zolang de AEX zich staande weet te houden boven 543 gaat het proces van het afbreken van de weerstand verder.

Weet de AEX de hoogste koers van gisteren op 546 te overwinnen dan mag ook gedacht worden aan 549 in de komende sessies. Het kantelpunt ligt echter op 543. Zakt de AEX terug onder dit niveau dan is ook weer 541 en 538 mogelijk.

Even terug naar de divergentie. Pas op dat bij een hogere start vandaag de divergentie niet gewoon slechts een vervolg krijgt en daarmee een set-up oplevert om de 543 te gaan testen.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek is de AEX duidelijk door haar dalende trendlijn vanaf 25 februari gestegen. Zie wel dat de RSI nog niet OB is. De verwachting luidt dat zij dit ook niet zal worden. Een eventuele terugval in de komende sessies moet in dit licht bezien worden als de terugtest op de doorbroken lijn.

AEX-DagGrafiek

In de week-grafiek speelt zoals bekend de zone 541-544 een rol. Opnieuw is de AEX in vol gevecht met deze zone. De slotstand van deze week zal dus bepalend zijn of de weerstand is gebroken en de neergelegde visie in Blik van de Nik bijgesteld moet worden.  Indien dit nodig blijkt te zijn dan zal Blik Maart 2019 bijgewerkt worden. Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

40 reacties op “AEX: Onder Druk”

 1. Putin says:

  Hai Geert ! Hai ! Hoe vind je zelf dat het allemaal gaat ?
  Ik vraag dit voor een vriend.

  Hoorde dat je afgelopen vrijdag zowaar een grapje over mij maakte. En ik moet bekennen, de houdbaarheid van dit grapje was net iets langer dan de inhoud van je eigen analyses.

  Aandoenlijk om te zien dat ego en ijdelheid een objectieve en correcte analyse nog steeds in de weg staat. Drie maanden er volledig naast pissen en jezelf dan op de borst slaan betreft een range van 4 puntjes. Echt, onbetaalbaar.
  Maar succes verder met de eigenpijperij show.

  Iedereen nog een bitterballetje ?

  Groetjes van de Rus

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen Putin,
  Welkom Terug!
  GRS Geert-Jan

 3. Putin says:

  Hahahaha, sportief. Dat wel. Ah, gewoon een gebbetje.
  Gewoon doorgaan 🙂

 4. Roelof says:

  Haha, was dat niet iets met een plumpudding en de KKK indicator?

 5. Piet Flintstone says:

  Werkelijk gênant Putin, je kunt ook gewoon wegblijven……daar heeft niemand last van. Wat een vreselijk leven moet jij hebben zeg.

 6. Jos says:

  Goedemorgen allen, gaan we er definitief doorheen 541-544 of wordt het een valse break. Ik ga voor de laatste optie maar zoals altijd de markt beslist……fijne dag.

 7. Turbotrader says:

  Goedemorgen,

  De trein is weer vertrokken , niet vergeten ten gepaste tijden op te stappen , het nieuwe trendkanaal is een voorlopige indicatie van het afgerond vlagpatroon.

  Goed weekend !

 8. Roelof says:

  Nu we de 537 (= 61,8% Fibo over de daling van 577 naar 472) toch definitief achter ons lijken te laten wordt het eerstvolgende richtpunt de 78,6% fibonacci in de zone 551-555. Ik zeg niet dat we die zone vanaf hier in één rechte lijn gaan bezoeken, maar acht het wel hoogstwaarschijnlijk dat we die in de komende weken gaan zien. Aldaar mag dan een belangrijke(re) top verwacht worden.

  Geert-Jan stelt zelf vaak dat bij doorbraak van het 61,8% niveau er meestal een 100% retrace volgt. Dit impliceert dat we later dit jaar ook de 577 weer terug gaan zien.

 9. Jan B says:

  Hallo Jos,

  Je vroeg me gisteren waarom ik hier op forum ben, nou dat is simpel, om me te verbazen, om te prikkelen, om me te vermaken, een lolletje te doen, om een mening te geven en om meningen te vragen.
  TA is voor mij geen heilige graal zoals voor sommigen op dit forum, het is voor mij een hulpmiddel om de meest waarschijnlijke richting van de beurs te bepalen en die dan op elk moment van de dag ook nog weer beïnvloedt kan worden door allerlei gebeurtenissen.
  Daar is toch niets mis mee, iedereen doet het op z n eigen manier, prima toch??

  Ik volg GJN al zo n 15 jaar en af en toe heb ik kritiek ja, wat is daar toch zo erg aan… na 15 jaar mag dat toch wel??

  Dit is een site waar over de beurs en aanverwante zaken geschreven mag worden met de TA als hoofdrol, maar als er een hoofdrol is zijn er ook bijrollen en daar maak ik graag gebruik van.

  Als er mensen zijn die dat niet bevallen mogen ze aan GJN vragen om mij van de site te halen, gelukkig voor mij is GJN een ruimdenkende man. 🙂

  Je zegt dat ik me aan de feiten moet houden, dat klopt dat moet iedereen, zeg maar waar ik de fout ben in gegaan.
  Overigens, deze week was een uitzondering, het laatste half jaar lees ik het forum pas aan het eind van de middag.

  Veel succes Jos, maar je weet… geen crash en geen recessie dit jaar in de hele EU. 😁😁

  1. Jos says:

   Jan B met de feiten bedoel dat het iets te makkelijk is om kritiek te uiten als de TA visie niet uitkomt. Ik denk dat GJ het laatste half jaar van 2018 op het goede spoor zat met zijn TA. De laatste drie maanden kunnen we zeggen dat dat niet zo is maar daarmee doe je GJ te kort denk ik. Vind het dus ook niet netjes als mensen hier komen klagen als het mis gaat zo typisch Russisch, wachten op de struikel partij en dan lekker hakken.
   En mbt geen crash en geen recessie……….welles crash en welles recessie 🙂
   en daar komen we nog op terug maar dan wel op een beschaafde manier.

 10. ed says:

  ondertussen staat de aex op 448 en wordt er goed geld verdiend.

 11. ed says:

  kassa met een rsi op 80 op de 1h chart en de exp vanmiddag neem ik mijn winst van 11p.

 12. ed says:

  februari niets verdient maar nu loopt hij weer lekker

 13. Jan B says:

  Het lijkt erop dat de site ook onder druk staat. 🙂

  1. josk says:

   de wraak van Putin?
   Moedig voorwaerts,groet josk

 14. Geert-Jan Nikken says:

  We zijn weer in de lucht!
  GRS Geert-Jan

 15. Jan B says:

  Ondertussen zijn de komende weken van Roelof getransformeerd tot komende uren. 😉

  1. Roelof says:

   Ja, door de derde shortsqueeze dit jaar op expiratiedag

 16. WP says:

  verbazingwekkend wat hebben ze allemaal een haast alsof de wereld vergaat.
  Als je even wacht voor een instap dan ben je al te laat pfoe ga maar gewoon zijlijnen.

  1. ed says:

   heb een stastistiek bijgehouden van de momenten waarop het erop aan komt, vaak tussen 8-9 uur ochtends 12-13.30 uur en 17-18.30 uur ,

 17. Jos says:

  De mooiste bloemetjes groeien op de gevaarlijkste kliffen…………………….nou fijn weekend allemaal. Blijf ook na vandaag erbij dat we de 541-544 vast nog wel weer een keer boven ons zien. Een mooie Blow-off top dan dit is er niet.

 18. Jos says:

  Ik zie ik zie wat jullie niet zien………………………………….Batman 🙂

 19. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Ed,
  Klopt…Putin was er om 08.28 uur….dat is redelijk in het midden van uwen 08.00 uur tot 09.00 uur… 🙂 …@Putin…gebbetje he?….voordat u weer helemaal…ach u snapt… 🙁
  GRS Geert-Jan

 20. Roelof says:

  Voor de mensen die hier heel erg bullish worden.

  Kijk eens naar de bijgevoegde 30 minuten grafiek over de laatste 2 maanden. Beweeg de ogen links en U ziet dat de AEX na de OB noteringen een correctie begint. Zou nu ook goed kunnen gebeuren.

  1. ed says:

   kans is vrij groot idd dat we eerst terug moeten , maar daarmee is de trend niet ineens gedraaid, gewoon naar onderkant trendkanaal op 543-545 is heel gewoon.

   1. Roelof says:

    Inderdaad. Of naar de 538 die Geert-Jan al noemde. De doorbroken weerstandslijn ligt daar de komende week.

   2. string says:

    Ik heb op het 5′-plaatje ‘n Rising Wedge staan welke start op 15-03/09:00/544.13…
    Op het 30’-plaatje zie ik maandag uiterlijk dinsdag…deze Wedge wel aan onderzijde uitbreken…staat daar momenteel al op scherp…
    Waarom denk ik dat het uitbreekt…kijk ‘ns op de daggrafiek met Bollinger-Bands…dat moet terug in het hok…
    Koersdoel is dan de eerder genoemde 544.13…maar doorzakken naar bodem trendkanaal daggrafiek omstreeks 538 behoort dan ook tot de mogelijkheden…

    Mooi weekend…

  2. Jos says:

   De dagfrafiek kan wel eens een top gaan zetten onder de OB lijn, toch ook niet heel erg bullish.

 21. Jos says:

  Maar Jan B zit net even naar de cijfertjes te kijken uit de VS…………………….begin je hem al een beetje te knijpen 🙂

 22. Jan B says:

  Haha Jos, ik las net dat de industriële produktie in de VS met 0,1 % was toegenomen en deze week in de EU ook al een grotere produktie. Natuurlijk is dat geen reden om hosanna te roepen, maar ik blijf bij een groeivertraging, meer niet.
  Voor de duidelijkheid, ik heb het over 2019 en de EU als geheel, een afzonderlijk land zou best tijdelijk in een recessie kunnen komen. En de definitie van een recessie is twee kwartalen achtereen negatieve groei, klopt toch??

  Om terug te komen op de feiten: het laatste half jaar van 2018 zat GJN prima met zijn verwachtingen, in de eerste 2,5 maand van 2019 niet, mijn kritiek was erop gericht dat GJN in eerste instantie niet wou bekennen dat hij fout zat, inmiddels is dat ook opgelost.
  Nooit zal ik het GJN kwalijk nemen dat hij soms fout zit met z n voorspellingen, dat hoort gewoon bij het spel.

 23. floriaantje says:

  Blijkt toch uit de realistische S&P500 resultaten en analoog aan die van de AEX blijkbaar
  dat een beurs sentiment toch meer reageert op het “FA-cause and TA-effect” m.i. en
  niet andersom.
  MVG.,
  Bert

  1. Roelof says:

   Dat lijkt me niet, Bert. Die jaarcijfers/resultaten zijn immers oud nieuws. De koersen kunnen wel verder stijgen op een positieve outlook.

 24. Jan B says:

  Moet je nu zien, het consumenten vertrouwen in de VS gaat ook al omhoog, wel belangrijk voor een economie die voor het grootste gedeelte drijft op binnenlandse bestedingen.😊

 25. maurice says:

  Dat wordt een 10 punter !

 26. De uitbraak bij ASML boven €166 (in 1 keer er op en erover) gaat vlg week nog een terugtest behoeven richting die 166 vermoed ik. Maar dat -ie daarna nog (veel) verder mag oplopen, is me ook duidelijk.

  1. Roelof says:

   Ja, dat gaat minimaal naar 175-177. Die terugtest is niet per sé vereist natuurlijk.

 27. floriaantje says:

  Beste Roelof,
  Dat bedoel ik juist. De “company-results- outlook” zijn [“express” door de zgn ‘slowing economic
  worldwide growth’ waarschuwing begin dit jaar] laag geanticipeerd, waardoor – o.a.bij zo’n FED’s
  ‘patience’ houding met focus op economic data, stevige consequente VS-jobs groei, lage inflatie,
  10 year bills yield onder de 3% – die Q- resultaten “altijd” meevallen.
  In dat opzicht gelden deze fundamentele nu realistische aspekten immer als een basis voor reakties
  op TA analyses c.q. elementen.
  MVG.,
  Bert

 28. bruun says:

  Beste Gijs,

  Dat is weer een tijdje geleden, zit u nog steeds short EUR/USD ?

  Gr.
  Bruun

 29. Bruun, dat gaat veel sneller dan u vermoedt. In tussentijd de uptick in eurusd meegepikt, de down naar Sub1.13 gescalped… en nu neutraal. Die stand boven 1.13 zint me niets, maar ik ben ‘t met Gökhan eens dat de kans op een appreciatie van de usd groter is, dan dat de eur verder omhoog zal gaan. Neig volgende week toch weer naar SHORT eurusd ! Grtzzz, Gijs.

 30. maurice says:

  Toch nog een 9 punter, op naar de 600.

Laat een reactie achter