AEX: Laatste Defensie-lijn

De AEX weet vooralsnog van geen wijken. Opnieuw wist de index een obstakel achter zich te laten. In de slotzin van de column van dinsdag is vermeld tot welk niveau de weg nu vrij ligt. Hoogstwaarschijnlijk precies de zone waarop de graadmeter vanochtend van start gaat.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Het geduld wordt aardig op de proef gesteld. Gedurende de eerste twee sessies van deze week is de AEX stevig opgelopen waarbij de verwachting luidt dat de index daar vanochtend ook nog eens een schepje bovenop doet.  Om in lijn te blijven met de titel van gisteren kan opgemerkt worden dat de vitamine-shake van gisteren de graadmeter aardig heeft geholpen. Zoals afgelopen maandag als antwoord gegeven op een vraag onder de column en zoals ook gisteren is gemeld in de column ligt de weg nu vrij voor 443. Dit niveau is gebaseerd op de koersbar van 3 juni. Oude steun moet nu fungeren als weerstand.

In de kleinste grafiek staat in de RSI naast een stijgende trendlijn onder het verloop van de afgelopen dagen sinds vandaag ook een dalende trendlijn over de meest recente toppen. Langzaam maar zeker begint negatieve divergentie te ontstaan tussen index en indicator. Interessant wordt de vraag of bij een hogere start vandaag deze ontwikkeling zich verder ontwikkelt. De verwachting luidt van wel. De titel van vandaag is echter een expliciete verwijzing naar de visie en de daadwerkelijke koersontwikkeling. Zoals in het begin van de column reeds opgemerkt, het geduld wordt aardig op de proef gesteld. Voor de volledigheid van deze column de toevoeging dat indien mocht blijken dat de zone 443 ook geen weerstand biedt de AEX kan doorstomen naar 447.  Wordt vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

8 reacties op “AEX: Laatste Defensie-lijn”

 1. taBurger says:

  Goedemorgen Geert-Jan,
  Dank voor de dagelijkse bijdrage, die wordt zeer gewaardeerd.

  Inderdaad wordt het geduld wederom flink op de proef gesteld. Durf je het aan om een inschatting maken tot welk niveau de AEX kan stijgen alvorens de door jou ingeschatte daling gaat plaatsvinden?
  Je begrijpt dat ik het vraag vanwege mijn short positie die momenteel onder water staat.

 2. Geert-Jan says:

  Goedemorgen.

  Over de titel van vandaag is nagedacht. Het antwoord op uw vraag luidt dus 443. Als de draai hier niet komt dan schieten we denk ik ook door naar 447 en uiteindelijk 452.

  GRS Geert-jan

 3. taBurger says:

  Duidelijk, bedankt voor deze nuancering van de bandbreedte.

  Ben erg benieuwd wat het effect van de uitslag van het Brits referendum zal zijn op de AEX. Voor mijn gevoel is een Bremain inmiddels aardig ingecalculeerd, maar daar zit ook een stukje hoop van mijn kant in.

 4. Nikken says:

  Het inschatten van de uitslag van de stemming is en blijft natuurlijk een heikele zaak. Mijn persoonlijke mening is echter dat de uitslag uiteindelijk zal aangeven dat GB aan boord blijft. Ik deel uw mening dat deze uitslag naar alle waarschijnlijkheid al redelijk is inbegrepen in de huidige stand. Dus of we op vrijdag nog een keer procenten door stijgen durf ik te betwijfelen. De mogelijkheid bestaat natuurlijk ook voor een exit-vote. In dat geval zal men ineens realiseren dat de huidige rally op DrijfZand is gebouwd. Dus al met al lijkt mij een scenario van aanstaande daling een reële mogelijkheid. Deze ondertoon heb ik in de columns van deze week door laten schemeren waarbij ik vanaf afgelopen maandag grofweg een streep heb getrokken rond 443 voor de houdbaarheid van het scenario voor daling. Zoals reeds opgemerkt is de titel van vandaag daarom gekozen. Voor artikelen over en de gevolgen van een Brexit verwijs ik graag naar onze rubriek Brexit, waarin een aantal zeer interessante columns van mijn mede-collega’s op TradeIdee zijn opgenomen.
  GRS Geert-Jan

 5. Roberto says:

  447 en hoger dus. Even shorters killen voordat het weer lager gaat.

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Roberto,

  De dag is nog lang, maar tot nu toe doet 443 wat 443 moet doen.

  GRS Geert-Jan

 7. Roberto says:

  Klopt en helemaal eens ! Negatieve divergentie breidt zich uit en minder overtuigd van 447 nu :-). Maar een trend is een trend toch :-).
  Bedankt voor de goede updates iedere dag iig.
  GRS Roberto

 8. Raoul Eurlings says:

  Zo dat was de screenshot 444,44. mooi toch.

Laat een reactie achter