AEX: Hand en Tand

Lange tijd is gisteren de zone 555 met hand en tand verdedigd. Reden om dezelfde zone nu als eerste weerstand aan te merken. Nogmaals, het is nog veel te vroeg om al de bodem van de AEX te roepen.

Moeizaam. Uitermate moeizaam. Nog steeds is deze stelling van toepassing op het koersverloop van de AEX. Wederom fungeerde de MA20 in onderstaande grafiek gisteren als eerste obstakel. Na de doorbraak van de steun gleed de AEX door naar de gap van 1 april uit de dag-grafiek. Met deze ontwikkeling is het patroon van lagere toppen en lagere bodems sinds 3 mei intact. In de daling is de positieve divergentie met de RSI doorbroken en is de indicator opnieuw tot onder OS gedoken. Reden om vandaag weer op zoek te gaan naar een mogelijk volgende NR.

Vandaag start de dalende lijn over de toppen van begin mei vrij dicht tegen de ingetekende horizontale lijn op 555 aan. Een clustering van weerstand in dit gebied. Let op, de MA20 lijn wordt al als eerste obstakel aangemerkt. Zoals valt af te lezen start deze vandaag al iets onder 555, maar heeft uiteraard een dynamisch karakter. Bij de start van de sessie luidt dus het vraagstuk of een beweging richting 555 niet gewoon gezien moet worden als een terugtest op de horizontale steun van donderdag en als zodanig als een zoektocht naar een volgende lagere top. Meer straks in de middag-update.

AEX 30 Minuten Grafiek

Technishce Analyse AEX 10 mei 2019 30 minuten Grafiek

In de dag-grafiek staat een groot rising-wedge patroon ingetekend. De theorie stelt dat het doorbreken van dit patroon veelal een aanwijzing is voor verdere zwakte. Het richtpunt van het patroon ligt op het startpunt van het patroon. In dit geval dus op 530. Met deze opmerking in het achterhoofd moet een eventuele opleving van de AEX in de komende sessies in eerste instantie dus bekeken worden als een poging tot terugtest op de doorbroken lijn.

Zie dat ook de RSI door haar steunlijn is gevallen. Voor de indicator geldt dus hetzelfde verhaal van een mogelijke terugtest. Toch een klein addertje onder het gras. In de komende sessies dient wel de vinger aan de pols gehouden te worden of er geen PR gevormd gaat worden. De DD zal in haar komende updates op dit punt terugkomen.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 10 mei 2019 DagGrafiek

De divergentie tussen AEX en indicator begint haar uitwerking te krijgen in de week-grafiek. De eerste horizontale zone 555 is doorbroken. De twee gemiddelde lijnen naderen elkaar, waarbij opgemerkt dat kort onveranderd onder lang noteert.

De clustering van deze lijnen rond 539-536 kan in de komende weken als magneet fungeren. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 10 mei 2019 WeekGrafiek

 

 

51 reacties op “AEX: Hand en Tand”

 1. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,
  Mogelijke een zeer interessante dag nu Trump vannacht de importtarieven met China nieuw leven heeft ingeblazen en China heeft aangekondigd tegenmaatregelen serieus te overwegen. Tegelijkertijd zitten beide landen vandaag rond de onderhandelingstafel.

  In dat kader is het volgende artikel van Northman Trader Sven Henrich verplicht leesvoer:
  https://northmantrader.com/2019/05/09/event-risk-4/

  1. detita444 says:

   Thx Phoenix.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  AEX boven MA20…wordt een interessant gevecht op 555.
  GRS Geert-Jan

 3. Turbotrader says:

  Goedemiddag,

  Nog te veel rode signalen, de 549 zou nog eens opgezocht moeten worden …

  Groeten, TT

 4. Gökhan Erem says:

  Hebben jullie deze al gelezen? https://www.tradeidee.nl/columns/turtles-away-sell-in-may/ En wat vinden we er van? 🙃

  1. Phoenix says:

   Relevante materie als je bedenkt dat er bij rond de 70% van de breaks er sprake is van een failed break.

   1. Gökhan Erem says:

    En nog even de toevoeging op dit verhaal namelijk dat het korte termijn signalen zijn. De winstgevendheid zit hem in er strak bovenop zitten en het serieel hoog frequent volgen. Beetje als reversal bars en engulfing black candles. Echter, korte termijn betekent dat het effect ervan gezocht moet worden in een paar bars na het ontstaan van het signaal, (minimaal de periode die het patroon nodig heeft gehad om te vormen) Dat is in dit geval wel weer best lang, namelijk een paar maanden. Zeg maar zoals de oktober set up in de dow in de derde grafiek die in december uitwerking kreeg.

   2. Hans says:

    Goed stuk. Komt ook overeen met mijn BV.
    Vindt het opmerkelijk dat juist nu de handelsoorlog weer oplaait, nu de beurs toe is aan een correctie. Bewust gekozen om dit pas na alle bedrijfsresultaten te doen?

 5. Gökhan Erem says:

  Verder geldt dat als soortgelijke zaken breed plaatsvinden dat het dan ook sterker is. Dat is hier wel zo want het gaat om de asset class aandelen regio USA. Daarmee zeg je gezien de correlaties en de globalisering ook iets over de gehele asset class…

 6. Roelof says:

  Het kan ook simpeler. Oscar Carboni zegt altijd: “when we see a double top, we sell a double top”.

  En die Trump is dus gewoon een schildpad tweeter die op dit moment zijn mogelijke deal met China ‘in de soep ziet lopen’ 😂

 7. detita444 says:

  Zoals de Chinezen zeggen:
  tultel soep vandaag of molgen
  Tlump diep in de zolgen

  1. Roelof says:

   Natuurlijk komt er ooit wel eens iets van een deal. Zal wel zo’n half afgebakken deal worden waarbij beide partijen geen gezichtsverlies lijden.

 8. Hans says:

  Chinezen gebruiken 20 jarenplan of zelfs langer. Denk niet dat zij dit in een paar dagen zullen oplossen.

 9. derfla says:

  Gökhan ik vind het een alleraardigst stuk. Vooral het gedeelte over psychologie wanneer kopers en verkopers instappen en uitstappen.
  Hoeveel dagbars na de uitbraak boven weerstand zijn voor jou relevant om te kunnen zeggen dat er sprake is van een bevestiging van de uitbraak. M.a.w. binnen hoeveel dagbars moet er volgens jou echt sprake zijn van een uitbraak om anders bv uit een trade te stappen als je daar vooraf op gespeculeerd zou hebben?

 10. Gökhan Erem says:

  ik vind ruimte in prijs eigenlijk belangrijker dan tijd. Maar middellange termijn op close en lange termijn op vrijdag close anders als het de spuigaten uit dreigt te lopen halverwege de week, maar dat is meer common sense.

  1. derfla says:

   daarmee zeg je dus de hoogte van de bar, dus verschil hoog-laag. Dat is dus eigenlijk ook iets om te backtesten lijkt mer om daar zelf gevoel bij te krijgen is het niet?
   Hoe doe je het dan met prijs? Zet je een bepaald % tov de laatste prijs voor de uitbraak en dat het dan binnen een paar dagen minimaal …. (hoeveel?) procent gestegen zou moeten zijn (bij doorbraak naar boven van weerstand). En als dat niet gebeurt dan alsnog uitstappen?
   Alhoewel er kan natuurlijk eerst nog tijdelijk een tergtest plaatsvinden he..

 11. Gökhan Erem says:

  De meest moderne manier is de ATR te gebruiken. Dan heb je de volatiliteit van een individuele waarde voor zich laten spreken. Komt er op neer dat je percentage bepaald wordt door wat normaal is voor die waarde. Logisch eigenlijk. Beetje het verhaal van Cees met zn twindicator zeg maar. Maar zijn er meer die op hetzelfde principe bouwen.

 12. derfla says:

  is deze strategie / opzet afkomstig uit het boek van “way of the turtles” ?

  1. Roelof says:

   Dat van Raschke is een omgekeerde van die Turtle strategie

 13. detita444 says:

  Het wordt redelijk volatiel….

 14. detita444 says:

  Shortsignaal op 5′ en 15′ voor wat het waard is.

 15. detita444 says:

  Was de moeite van het ritje.

  1. Hans says:

   Was idd leuk ritje. US weer op bodems van gisteren. Straks er doorheen?

 16. floriaantje says:

  Al met al inclusief “no need to rush” tweets van DT is er zoveel volatiele markt onzekerheid dat je beter
  “hand en tand” disciplinair vasthoudt aan je beurs-positionering-strategie bij zulke woelige tijden
  MVG.,
  Bert

 17. Turbotrader says:

  RSI boven OS-lijn gebleven , bodem set-up! Rekening houden met opwaartse doorbraak weerstandlijn , zal voor volgende week zijn.

  Fijn weekend allen !

 18. detita444 says:

  Een leuke downveiling zou me niet verbazen.

 19. Gökhan Erem says:

  bedankt voor de deelname en goed weekend gewenst

 20. Hans says:

  Een ieder een prettig weekend

 21. wh.giesen says:

  Nie OS nie, volgende week op zoek naar een lagere top in de daggrafiek(terugtest op de doorbroken lijn?).

  mvg

 22. detita444 says:

  Prettig weekend allen.

 23. floriaantje says:

  Info voor uw weekend :
  “Developing: China’s top trade negotiator Liu He leaves U.S. Trade Representative’s office after morning talks; unclear if discussions had ended completely for the day or if the vice premier would return for more negotiations”
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Rare jongens die Chinezen 😉

   1. string says:

    Aan Trump is helemaal niets presidentieels of diplomatieks te ontwaren…hoort typisch thuis in het rijtje van onroerend goed boeren en auto sjacheraars…en maar op voorhand trachten te intimideren…nimmer ‘n grotere HORK meegemaakt…

    Nu denkt hij daar nog mee weg te komen…maar ik moet het eerst nog zien…
    En over enkele jaren maakt die Amerikaanse natie de dienst niet meer uit …330 miljoen Amerikanen versus 1400 miljoen chinezen…en tel daarbij dan nog op 1100 miljoen Indiase mensen…
    Denk dat het westen voorbij Europa gruwelijk zal moeten inbinden…anders komt het nie goe nie…zunne…

  2. Phoenix says:

   CNBC: Treasury Secretary Mnuchin says China trade talks are done for the day
   Chinese Vice Premier Liu He leaves the Office of the U.S. Trade Representative following a morning of trade talks with U.S. officials.

   1. Phoenix says:

    Opluchting alom, dus stijgen. 😉

    1. detita444 says:

     Opluchting alom? Hoezo?
     De Chinezen trekken zich gewoon even terug om weer wat slims te bedenken. 😉

  3. detita444 says:

   Beste Bert, hoe schat jij de kansen op een akkoord in?

 24. ed says:

  zie de foto keurig weerstand op de middelste stippellijn dat is de lwma 56.

 25. floriaantje says:

  Beste Fred, Goedenavond,
  Gisterenmiddag tijdens trade talk : als de nieuwe 25% tarieven worden ingevoerd op de 200
  biljoen USD, markt 6% down…Vandaag ingevoerd…markt ruim 1,5%…
  Nu -zoals menigeen verwachtte – een diplomatieke truc van DT om de Chinezen onder druk
  te zetten met als gevolg in de laatste uren van deze sessie…rebound +staatsobl. effect :
  ” The escalating trade conflict has investors looking for fresh signs that the China may be trimming
  its pile of U.S. Treasuries”
  Ons Donaldske “ain’t thàt stupid”….
  MVG.,
  Bert

 26. floriaantje says:

  Ter Info :
  Renewed trade tensions between the U.S and China arrived in markets like a
  “skunk at the garden party,” [ skunk = ongewenste gast ]
  MVG.,
  Bert

 27. Roelof says:

  Hahaha, en zo heeft de media weer een verklaring gevonden waarom er nu eigenlijk een correctie gaande is.

 28. floriaantje says:

  Ter Info,
  Tarief onderhandelaar: om tot een ‘comprehensive [100 %] deal’ te komen, kost veel tijd. Maw
  wanneer bij 95% van het dispuut een begin akkoord ligt, is de resterende 5% aanzienlijk moeilijker
  en neemt veel meer tijd in beslag om die 100 % te bereiken. Daarom bij elke bereikte fase wordt die
  altijd ‘construktief’ genoemd om de uiteindelijke complete akkoord te kunnen bereiken.
  “wordt vervolgd”…..
  MVG.,
  Bert

 29. floriaantje says:

  Voila, onze slimme diplomatieke/strategische [ zie m’n post om 20.48] DT tweets :
  “Trump says tariffs may or may not be removed depending on negotiations”
  Dow swings meer dan 450 points
  MVG.,
  Bert

 30. floriaantje says:

  Traders Talk:

  “The ‘Trump put’ saves stocks as investors bet the president won’t let the market collapse.

  *Stocks staged a massive turnaround Friday on word from the Treasury Secretary that talks between the U.S. and China were constructive, encouraging investors to believe a trade deal is still possible.
  *President Donald Trump later tweeted that the talks were constructive, and he sent stocks even higher.

  *Analysts say the market’s losses in the past week would have been worse if investors didn’t believe a deal was coming and if they didn’t believe in the Trump ‘put’ – the idea that the president would not stand idly by if he thought the stock market was going to melt down”.

  Have a nice weekend toyou all.
  MVG.,
  Bert

 31. Roelof says:

  Het gaat er weer in als zoete koek………..😀👍

  1. Roelof says:

   de ‘Trump put’……hahaha….. wat een giller

 32. sandortrader says:

  AEX Nu nabeurs 1,35% in de plus? Het kan verkeren. Kijken wat daar maandag van over is 😉

  1. Roelof says:

   Met zo’n ‘Trump put’ gaat het de komende week in één keer door naar 600.

   1. sandortrader says:

    Tja. Zeg t maar. Grilligheid ten top.

Laat een reactie achter