AEX: Draaien

Gisteren is de AEX opgelopen tot aan 555. Op dit niveau liggen de toppen van september vorig jaar. Opnieuw blijkt dat de index moeite heeft met deze zone.

In de kleinste grafiek is gisteren de eerste verzwakking zichtbaar geworden. De MA lijnen staan nog steeds in lijn met elkaar, oftewel MA20 boven MA50 boven MA200, maar de AEX is gisteren in de laatste uren door de kortste MA lijn gezakt en daar ook onder gesloten. Daarnaast is gisteren tussen indicator en index divergentie ontstaan. De in de middag-update benoemde eerste steunzone 552.50 gaat vanochtend breken. Daarmee wordt een verdere verzwakking zichtbaar.

De AEX kan weer terugzakken naar de volgende steunzone welke eerder deze week is benoemd tussen 550.50 tot 549. In deze stap zijn twee zaken van belang. Allereerst het vraagstuk of de MA20 onder de MA50 zakt. De verwachting luidt dat dit gaat gebeuren. Ten tweede het vraagstuk of de divergentie in de RSI vandaag opgevolgd wordt door een OS -notering. De verwachting luidt dat het daarvoor nog te vroeg is. Wel moet op basis van de dag-grafiek, zie hieronder, rekening worden gehouden met een scenario dat de druk op de eerste steunzone 550.50 tot 549 in de komende sessies opgevoerd kan worden.

Door de snelle stijging van vorige week ligt de volgende steun/vloer onder de hiervoor benoemde zone pas rond 545 tot 543.50.

AEX-IntraDagGrafiek

De koersbar in de dag-grafiek is interessant. Allereerst dus de opmerking dat de hoogste koers vrij netjes ligt op de ingetekende horizontale trendlijn op 555. Met het terugzakken in de middag is het eindresultaat een shooting-star. Aan het einde van een stijging staat dit patroon bekend als bearish. In de achterliggende dagen is over de RSI opgemerkt dat de AEX de zone 555 zal dienen te overtreffen om de indicator echt tot boven haar signaallijn te laten klimmen.

Dit is niet gebeurd en met het draaien van de AEX op 555 komt de indicator dus nog steeds niet veel verder dan een flirt met de OB-lijn. Oftewel, geen bevestiging vanuit de RSI.

AEX-DagGrafiek

In de week-grafiek staan de horizontale lijnen op 541 – 544 nog ingetekend om de doorbraak van deze zone duidelijk te maken. Langzaam maar zeker wordt in de week-grafiek een grote omgekeerde stijgings-driehoek zichtbaar waarvan de horizontale trendlijn op de oude bekende 573 ligt. Let op dat de toppen in de RSI al sinds midden 2017 achtereenvolgend lager liggen. Daarnaast noteert de indicator in een Bear Market Range en noteert de MA20 duidelijk onder MA50.

Reden om niet al te positief op het verloop van de AEX te worden.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Nadat de AEX gisteren al door haar MA20 was gezakt, is zij vanochtend ook door haar MA50 gezakt. Vooralsnog doet de zone 550.50-549 wat van de zone verwacht mag worden en dat is steun bieden. Zie dat de RSI nog niet tot onder OS gedaald. De MA20 en MA50 liggen nu echter wel als obstakel boven de koersontwikkeling waarmee de vanochtend uitgesproken gedachte dat de druk op de eerste steunzone in de rest van de sessie en komende sessies zal toenemen ondersteund wordt. Onveranderd luidt de visie dat de MA20 spoedig onder MA50 zal noteren. Onder de koersontwikkeling sinds 8 maart staat een diagonaal oplopende lijn getrokken. Zakt de AEX door de zone 550.50 tot 549 dan is deze lijn het eerst volgende ijkpunt. Momenteel noteert zij rond 547.50. Let wel, met het verstrijken van de tijd klimt deze lijn uiteraard naar hogere niveaus. Dus zolang de MA20 niet opwaarts wordt heroverd blijft de gedachte van verdere druk staan.

41 reacties op “AEX: Draaien”

 1. WP says:

  Goede morgen, rustig hier. Stilte voor de storm?

 2. Turbotrader says:

  Beste Geert-Jan,

  Bedankt voor je analyse !

  Ik heb een vraagje over de range van de MA’s . Je spreekt over een bear-market range in de weekgrafiek omdat de MA20 boven de MA50 noteert . Dit kan nogal verwarrend klinken omdat de MA een lagging indicator is (deze geeft veel later pas signalen in een trend) . In de RSI zit de indicator al even in een bull-market range , dit is een leading indicator die geeft dan dan ook de actuele situatie veel beter aan. MA-lijnen geven goed koop-en verkoopsignalen weer maar om over een range te spreken kan je beter met de RSI doen. Niet om afbreuk te doen aan jouw analyse hé ! 😉

  Groeten,

  Steven

  1. Turbotrader says:

   correctie : ik schreef MA20 boven de MA50 , moest natuurlijk MA20 onder de MA50 zijn…

  2. Roelof says:

   Hoi Steven, ik denk dat je het stukje van Geert-Jan nog eens goed moet lezen. Als we het over een bear- en of bullmarketrange hebben dan gaat het over de RSI. En inderdaad noteert die op weekniveau, met een stand onder de 65, nog in een bearmarktrange.

   1. string says:

    Hoi Roelof…
    Alhoewel die BearMarketRange nooit echt bevestigd is…middels ‘n ruime Oversold…

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde TurboTrader,
  Dank voor je reactie. Wat betreft de Bear Market Range bedoel ik de RSI. Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord over een Bull/Bear Market Range in de MA’s. Er staat niet dat er een Bear Market Range is in de MA’s. Er staat dat er een Bear Market Range in de RSI is en dat daarnaast ook nog MA20 onder MA50 noteert.
  GRS Geert-Jan

  “Let op dat de toppen in de RSI al sinds midden 2017 achtereenvolgend lager liggen. Daarnaast noteert de indicator in een Bear Market Range en noteert de MA20 duidelijk onder MA50.”

  De indicator in de tweede zin, is een verwijzing naar de RSI uit de eerste zin.

 4. Turbotrader says:

  Ok , bedankt ! Ik dacht dat de RSI al in een bull-range zat met een waarde boven de 50 of hoe is de stelregel weer ?

  1. Jos says:

   Ik geloof dat de regel is RSI beneden de 60 bear, RSI boven de 40 bull.

 5. Jos says:

  By the way over dik een weekje 29 maart, iedereen praat over uitstel maar heeft de markt een harde Brexit al ingeprijsd.? Over die mogelijkheid praat niemand maar is nog steeds mogelijk want er hoeft maar een van de 27 landjes dwars te liggen en………

  1. string says:

   Tussen 60 en 00 is Bear…tussen 40 en 100 is Bull…en dan ter bevestiging graag wel de respectievelijke signaallijnen overschijden…

 6. Roelof says:

  @ Turbotrader en Jos:

  De vuistregel m.b.t. de RSI is als volgt:
  In een bullmarkt fluctueert de RSI tussen 40-50 aan de onderkant en 80-90 aan de bovenkant.
  In een bearmarkt fluctueert de RSI tussen 20-30 aan de onderkant en 55-65 aan de bovenkant.

  Zo bekeken zit de AEX op weekniveau dus in een bearmarkt.

  1. Jos says:

   En op maand 🙂

 7. Turbotrader says:

  OK , bedankt voor de info ! Op internet is er niet veel over terug te vinden

  Ik hanteer zelf de 50-lijn , heb dit even ingetekend op de weekgrafiek geeft een mooi beeld weer .

  In de maand-grafiek is er zelfs een bear-trap te zien in de maand december

  1. Turbotrader says:

   rode cirkel

   1. Jos says:

    Ja maar divergentie en RSI nog niet voorbij de 60………………bear mark range.

 8. string says:

  Kun je overigens wel spreken van ‘n BearMarket in de RSI van de weekgrafiek AEX…ik denk van niet want hetgeen we zien na vele jaren van stijging is niet meer dan ‘n correctie tot nu toe…
  Wel denk ik dat er ‘n BearMarket op komst is en dat de nu nog gaande correctie daarvan de start zal zijn…
  Kijk ‘ns even naar de weekkaart van de DAX en teken ‘n horizontale zone…bovenzijde 11867 en onderzijde 11730…zie daarbij ook de laatste opgaande beweging vanaf 24-12-2018 en plaats deze tussen twee opgaand begeleidende lijnen…grote Rising Wedge…
  Ik denk dat de beweging volgend op de terugtest neklijn gisteren om 15:00 uur is gestart…dat de Rising Wedge na neerwaartse uitbraak de versnelling zal worden…en dat het eindpunt van de daling in 2019 nog niet te bepalen is…
  De Rising Wedge en het grote HS-omkeerpatroon hebben slechts koersdoelen…welke ook nog dicht bij elkaar liggen…maar niet gezien kunnen worden als einde van ‘n koersbeweging…veelal gaat het véél verder…
  Maar voor nu eerst maar ‘ns aanzien…of de grote beweging wil doorstarten…de aanzet staat er…

  1. Jos says:

   String, misschien kun je zeggen dat de laatste bullmarkt RSI weektop is gezet half januari 2018. Daarna hebben we twee topjes gezien die niet meer OB zijn geworden en voor mij in de categorie bearmarkt rang vallen. Deze topjes mei en juli zijn niet meer OB geworden en vallen in dezelfde range als de aankomende top (ervan uitgaan dat de top er nu komt), maar dat is anticiperen.

   1. Jos says:

    Als toevoeging, de RSI januari 2018 heeft daarna een bodem gemaakt in februari die rond de 40 (bullmarkt range) Het topje van juli heeft daarna een bodem gezet net boven de OS lijn en dus geen bullmarkt range meer.

  2. WP says:

   GM string, ik doe zelf niet zoveel met kop/schoudertechnieken, maar je zou niet alleen de enorme HS in de DAX kunnen zien maar volgens mij staat er ook een soort van IHS in de week. Waarbij de rechter schouder nog ontwikkeling is? en de neklijn er feitelijk dan al staat.

 9. string says:

  Andere mening toegedaan…schiet mijn verhaal lek aub…

  1. Turbotrader says:

   Hoi String,

   Nee hoor , vind het interessante materie , alleen volg ik de DAX (nog) niet , heb het even bekeken maar een heel ander beeld als de AEX momenteel , denk wel als de neklijn toch doorbroken gaat worden er een verassing omhoog van formaat gaat komen, ben benieuwd!

 10. Jos says:

  FedEx en BMW hebben winstwaarschuwingen gegeven voor dit jaar………………………er zullen nog velen volgen.

 11. Turbotrader says:

  De tweede lijn is voorlopig steun geworden , het mag vandaag niet zakken anders is de schooting star van gisteren in daggrafiek bevestigd als top . En nu post ik niets meer voor vandaag 🙂

 12. Roelof says:

  Hierbij een actueel 30 minuten grafiekje met fibo lijnen over de laatste stijging van 529 naar 555.

  Het eerste reactieniveau ligt op 549, het tweede op 545 en derde op 540. De 200MA ligt thans op 542.

  Onder 549 is de zone 540-545 dus het target.

  1. Roelof says:

   Excuus, de fibolijnen zijn als volgt: 549 (23,6%), 545 (38.2%), 542 (50%) en de belangrijkste op 540 (de 61.8%).

   Target blijft natuurlijk wel 540-545!

 13. Geert-Jan Nikken says:

  AEX op steunlijn onder de beweging vanaf 8 maart. MA20 inmiddels onder MA50. Verwachting blijft dus verdere koersdruk.
  GRS Geert-Jan

 14. Roelof says:

  ASML: terugtest hier van de 165/166. Indien succesvol dan kan het aandeel naar de zone 175-177.

 15. Roelof says:

  De AEX zou nu weerstand moeten ondervinden rond 550/551.

 16. Roland says:

  548.10 is een dc code …..dus niet geheel onbelangrijk
  https://www.youtube.com/watch?v=cz0qhCWl1o4

 17. Jurrian says:

  S&P onder die 2817

 18. Roland says:

  affijn titel 15/3 onder druk
  https://www.youtube.com/watch?v=a01QQZyl-_I
  s6 weer off laterz

 19. Roelof says:

  De RSI op de 30 minuten wil niet OS worden. We hebben de daling voor vandaag daarom wel gehad. Morgen gaan we een nieuwe poging wagen om tot de zone 540-545 te geraken.

 20. Jos says:

  Het blijft een beetje een stroperige daling, zou wat meer vaart in mogen maar wie weet zit dit nog in het vat voor morgen na de FED party. Na drie pogingen nog steeds nie OS nie misschien was dit wel weer de correctie………………..we gaan het zien om 19:30. Fijne avond.

  1. maurice says:

   Fed houdt voet op de rem, dus kunnen we weer de strategie van Bert toepassen; buy the dip.
   Succes allemaal vanavond !

 21. Jan B says:

  Ben benieuwd aan welke TA verwachting de Fed ditmaal de voorkeur geeft. 🙂

  1. Jos says:

   Altijd in de richting denken Jan en die is 🙂

  2. Roelof says:

   Dat is toch duidelijk ,Jan B. Aan AEX 540-545 en S&P 2795-2800 natuurlijk.

   1. Jan B says:

    Als je gelijk krijgt morgen krijg je ook mijn felicitaties. 🙂

    1. Jos says:

     Dat is toch logisch Jan, als je TA wel serieus neemt 🙂

 22. Jos says:

  De oplopende steunlijn van 8 maart is gebroken…………….waarvan akte…………….en op de valreep OS.

Laat een reactie achter