AEX: Alert!

De AEX is gisteren door een aantal steunpunten gevallen. Het positieve tij is zeker nog niet gekeerd. De DD ziet vandaag echter wel reden voor het afgeven van een alert.

Lange tijd opende de DD met de opmerking dat het verhaal van de AEX het verhaal was over de lijn onder de bodems van 15 juli . In de achterliggende dagen zijn de steunlijnen onder het verloop van de index steeds scherper getrokken. De achterliggende reden achter deze insteek is om op een zo vroeg mogelijk moment de eerste scheurtjes te detecteren. Het verhaal van de AEX is ook vandaag nog het verhaal van de lijn van 15 juli. Nu echter niet meer als steun, maar als mogelijk eerste obstakel. Immers, de theorie stelt: oude steun worden nieuwe weerstand.

In de laatste uren van de dinsdagsessie is positieve divergentie ontstaan tussen AEX en RSI. Zie chat. Deze divergentie geeft aanleiding om vandaag in eerste instantie rekening te houden met wat herstel. Gisteren zijn de steunpunten afgegeven op de reeds aangehaalde lijn en de MA200. Zoals in de inleiding aangegeven zijn deze doorbroken zodat dezelfde punten nu als eerste weerstand kunnen worden aangemerkt. Concreet, in de verwachte opleving dient de blik gericht te zijn op de ontwikkeling van de AEX rondom respectievelijk MA200 en de lijn onder de bodems vanaf 15 juli. Reden waarom deze lijn onveranderd in onderstaande grafiek staat afgedrukt.

Een steuntje in de rug voor het terugwinnen van verloren terrein zit ook in het laagste punt van dinsdag. Deze noteert niet ver van de derde, en dus laatste, reactielijn van de voorafgaande stijging. Zie middag-update. Deze lijnen vormen vaak ook een vangnet of draaipunt. Let wel, de RSI is gisteren OS geworden. Dit betekent dat bij het herstel het gevaar van een nieuwe NR op de loer ligt. Meer hierover in de middag-update van vandaag.

De ontwikkeling van dinsdag heeft uiteraard ook gevolgen voor de dag- en weekgrafiek. Het frappante is dat in de daggrafiek ook weer het mogelijk gevaar naar voren komt, terwijl in de weekgrafiek het niveau 573 juist uitermate herkenbaar is! In de weekgrafiek ligt dus de reden om in de inleiding van vandaag al de opmerking te plaatsen: het positieve tij is zeker nog niet gekeerd.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 31 juli 2019 30 MinutenGrafiek

Sinds enkele dagen staat in de daggrafiek een opwaarts trendkanaal ingetekend. Met de stappen van dinsdag is de AEX door de steunlijn van het kanaal gevallen. Wederom dus de opmerking dat opgelet moet worden dat herstel nu niet stukloopt op dezelfde lijn. Uiteraard ook hier het risico van oude steun nieuwe weerstand.

Zie dat het laagste punt van 573 vrij nauwkeurig overeenkomt met de stand van de MA20 lijn. Zoals bekend fungeren deze lijnen vaak als steun en draaipunt. Reden dus om ook vanuit de daggrafiek in eerste instantie rekening te houden met herstel na de sessie van gisteren.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 31 juli 2019 DagGrafiek

In de weekgrafiek staat al heel lang een horizontale lijn ingetekend op 573. In de achterliggende weken/maanden heeft deze lijn de bijnaam “neklijn” gekregen. Vorige week is de AEX boven de lijn gesloten. De eerste gedachte die de sessie van gisteren nu oproept is natuurlijk dat dit de klassieke P uit het rijtje UPG is. Oftewel de terugtest waarbij de oude weerstand nu als steun moet fungeren. Inderdaad dus precies het omgekeerde als het beeld dat uit de dag- en korte grafiek wordt afgegeven.

Nu starten bewegingen altijd in de kleinste grafiek. Vandaar dat vandaag de nadruk ligt op de oude steunen in deze twee grafieken. Deze dienen op korte termijn dus weer overwonnen te worden om het langere termijn positieve beeld vast te kunnen houden. Reden om ook deze DD af te sluiten met de woorden: Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 31 juli 2019 WeekGrafiek

Middag-Update AEX:

Moeizaam. Uitermate moeizaam. Dat is de conclusie na de eerste uren handel van vandaag. Het verwachte herstel is nog niet ingezet.

De verdere ontwikkeling van de RSI geeft echter aanleiding om toch nog even vast te houden aan de insteek van de DD van vanochtend. Anders verwoord, uiteindelijk het verhaal van de 15 juli lijn, maar dan nu als mogelijke weerstand. Er zijn echter wel wat obstakels op de weg.

Naast de vanochtend reeds benoemde MA200 lijn, nu ook de MA20 lijn. De verwachting luidt dan ook niet dat de AEX in de komende uren in een rechte streep naar 579.75 (=huidige niveau 15 juli lijn) schiet. Helemaal onder in de grafiek loopt een halve diagonale trendlijn mee.

Dit is de oorspronkelijke trendlijn van 9 juli. Zie ook chat van String vanochtend. Zoals afgedrukt noteert deze momenteel rond 570. Lukt het de AEX in de komene uren niet om boven MA20 te klimmen dan lijkt een test van deze lijn toch ook haalbaar. Voor nu echter nog een licht positieve ondertoon.

Technische Analyse AEX 31 juli 2019 Middag-Update

 

81 reacties op “AEX: Alert!”

 1. mikeonyx says:

  Dank GJ voor de analyse
  Goedemorgen allen.

 2. roger.deron says:

  AEX CFD Trading grafiek 08u22

 3. roger.deron says:

  In bijlage de weekgrafiek van 01 juli 2019

 4. string says:

  Goede morgen…
  Het verhaal van de lijn vanaf 15 juLi wordt vanaf vandaag voor mij…het verhaal van de lijn vanaf 09 juNi…in AEX/CFD dag-grafiek…
  Fibo 61.80% heeft de verkoopdruk in 30′-grafiek AEX/CFD tot nu toe opgevangen…

  Had gisteren laat nog ‘n kleine ingenomen positie op DAX gemeld…deze heb ik vanochtend omstreeks 08:00 uur met kleine winst weer opgeruimd…omdat het ondanks Positieve Divergentie nog niet ontwikkeld als bedacht/gewenst…
  Eerste dingetje op DAX/CFD is natuurlijk de focus op onderzijde 12098.20…dat gevaar is nog niet weg…kan nog naar richting 11816.90 vanuit pijl…
  Eerste belang naar boven toe gezien is uitnemen van 12200…want als het hierop stuk loopt dan zie ik op de DAX dagkaart…onder 26-06 en 18-07 ‘n neklijn van ‘n HS-patroon wat dan actief wordt…
  Al bij al nog teveel onzekerheid…grafiek moet eerst beter duidelijk maken…wat de richting wordt…

 5. Roelof says:

  Een mogelijk “probleem” met betrekking tot die omgekeerde hoofdschouder formatie in de weekgrafiek is dat iedereen die inmiddels ziet of gezien heeft.

  1. string says:

   Niks geheim houden…die IHS moet door iedereen gezien en als zodanig beschouwd worden…
   Want ware dat niet zo…zou deze zich ook niet ontwikkelen…de kudde moet wel van “het geheim” doordrongen worden…
   Tenminste moeten de eerste paar leiders de gang erin gaan zetten…dan volgt het zootje vanzelf…
   Heten niet voor niets “de volgelingen” …maar zijn wel verantwoordelijk voor de “GO”…

   1. Roelof says:

    Uiteindelijk heeft de kudde het per definitie niet goed, string.

 6. VeiligeVictor says:

  hadden m toch geheim moeten houden..

 7. detita444 says:

  Rentebesluit US vanavond zal waarschijnlijk wel voor richting zorgen.

  1. Roelof says:

   Zou het? Hmmm….. 🤔

   1. detita444 says:

    Ik vermoed het. Eerst een spike de tegenovergestelde richting op en even later de uiteindelijke richting op. 😉

    1. Roelof says:

     OK. Ik ben erg benieuwd 😀

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde VV,
  Dat zijn wijze woorden…dus ik stel voor…dat als we vanaf nu…een patroon in de AEX zien…dat we het niet tegen al die andere sites vertellen… 🙂
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Haha, goed plan!!

   Je weet wel wat ik ermee zeggen wil. Als iedereen dezelfde kant uitkijkt………..gaat het juist niet die kant op. Of het gaat via een omweg.

   1. VeiligeVictor says:

    Een patroon is een patroon, daar is geen ontkomen aan..anders was het geen patroon..maar een patroon in wording is nog geen patroon..

    1. Roelof says:

     Ja, dat weet ik allemaal Victor. Maar niet elk voltooid patroon leidt automatisch tot een verwachte uitvoering.

  2. detita444 says:

   Laten we dus qua patronen nog uitsluitend in een geheimtaal spreken/posten.
   Ik stel daarom oud Swahili voor.
   B.v. een SHS wordt dan een bega la kichwa cha bega.
   Om leden van andere sites die deze taal machtig zijn te misleiden, laten we de klinkers weg. Dus: bg l kchw ch bg.
   Tot slot versleutelen we het nog door het van achter naar voren te schrijven: gb hc whck l gb. En ziedaar, niemand komt er meer achter dat wij een SHS patroon hebben ontdekt. 😉
   Dat zal ze leren die beursratten!

   1. Peter says:

    🙂 🙂 🙂

   2. Peter says:

    574.00 en de USA futs in de plus. Het kan door naar de 579 lijkt me . . .

 9. string says:

  Heb op de 180′ grafiek van DAX/CFD ‘n mooie trendwaaier kunnen tekenen…de laatste en meest steile neerwaartse lijn is inmiddels opwaarts doorbroken…
  De theorie hierover zegt…dat de koers tenminste naar 12560 moet kunnen…
  Maar allereerst het gevaar van de IHS daggrafiek elimineren…(zie laatste alinea van 09:06 uur)…

  1. string says:

   Laatste regel…IHS moet zijn HS…

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Tot nu toe niet een echt hele interessante handelsdag…het blijft allemaal een beetje hangen op die 572.75…zijnde de derde reactielijn van de voorafgaande stijging….zie ook middag-update van dinsdag…of zeg ik nu iets geks…??
  GRS Geert-Jan

  1. Peter says:

   Nee, niets geks hoor. Sinds 12.15 uur is het gdsrg patroon duidelijk zichtbaar 🙂

   1. Peter says:

    Patroon is om 15.00 uur aan de onderkant verlaten. Helaas kent dit patroon geen te berekenen mogelijk te bereiken doelen.

 11. Floridaantje says:

  Over patronen gesproken : ” it’s all about the Fed”.
  MVG.,
  Bert

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bert,
  U geeft teveel informatie weg…op zijn minst had u FED als DEF kunnen schrijven…en dan het liefst ook nog zonder E… 🙂
  GRS Geert-Jan

  1. Floridaantje says:

   Waarde Geert-Jan,
   Heb maar één beleggingspatroon …bdp…..mij geadviseerd in oktober 1983 door de eminente Art Cashin.
   Wie ben ik om … ach u begrijpt 🙂
   MVG.,
   Bert

  2. string says:

   Geert-Jan…

   Heb zojuist de middag-update gelezen maar…hebben wij hier wel over dezelfde lijn geschreven??…

 13. Floridaantje says:

  Over informatie gesproken :
  “Trade talks to continue in September in the US, Chinese state media says”
  MVG.,
  Bert

  1. Jurrian says:

   Beste Bert, mooi nieuw alias. Staat je goed!
   Klein jaar geleden beloofde ik je de Retail ETF XRT te volgen. Of ie nog weer in de buurt van de 38 komt. Nee dus. Als je de grafiek over een wat langere periode bekijkt is het wel een mooie trendvolger. Bye Jurrian.

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde String,
  Bijgesloten een grafiek met daarin mijn lijn onder 9 juli…ik was zo vrij om aan te nemen dat u ook naar deze lijn verwijst….ik heb gelezen dat u een hoofdletter N heeft gebruikt…maar bij mij was 9 juni de beurs dicht…
  GRS Geert-Jan

  1. string says:

   Geert-Jan…
   Mijn lijn van 09 juNi werd vervolgens nog geraakt door de bodems van 18 juni…27 juni…en 30 juli…
   Ook de evenwijdige erboven past perfect…mooi strak kanaal…verdient eigenlijk wel meer…
   Vandaag zakt de koers eronder…waarschijnlijk kanaal weg…

   AEX/CFD zakt nu nog stuk weg …maar geeft tot nu toe in de RSI aan…dat men doende is de PD te verstevigen met bodem-notering op rsi 31.00198…
   DAX/CFD daarentegen blijft vanaf 08:30 uur stijgen…staat tegen de onderzijde van eerder benoemde weerstand te kloppen…de neklijn van de HS on de daggrafiek…weet koers daar doorheen te breken…kan het hard gaan omdat veel spanning inmiddels is opgebouwd…

   1. string says:

    Mijn kanaal opgaand vanaf 09 juNi op dagplaat AEX/CFD…is behouden gebleven…

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Nu even door die MA20 duwen…en we kunnen weer naar 580….
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Maar hopen dat de DF dat ook denkt, want die is alles bepalend zo las ik hier 😂

   1. Peter says:

    Inderdaad. Het ADP Employment Report voldeed aan de verwachtingen dus dat zou de gedachte vna de DF kunnen helpen voeden

  2. VeiligeVictor says:

   Hoofd gestoten, op naar een nieuwe OS..

  3. Peter says:

   Extra aanloopje nodig om voldoende snelheid te maken zo te zien . . .

 16. VeiligeVictor says:

  Klein NR-etje staat er…

 17. Geert-Jan Nikken says:

  We zitten boven 02AM…dus ik zit te azen op 002AM….deze ligt rond 57.675….dat zou een mooie vervolgstap zijn…
  GRS Geert-Jan

  p.s. moet wel even wennen aan die geheime koersdoelen…want als we morgen inderdaad 57K plus staan…gratis bitterballen voor iedereen tot aan 31 december…

  1. detita444 says:

   Het is even wennen die geheimtaal.
   Maar afijn sk sjtkrk of nlnrg sjtkrk zijn ook goed. 😉

 18. Floridaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Ben content dat u dergelijke AEX-“geheimtaal” niet hanteert vwb de S&P500.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   th tlv tsb m tsb trB.

 19. VeiligeVictor says:

  Gratis bitterballen of een stijve nek dus….

 20. string says:

  nellabrettib sitarg…
  néé drooneijf roov dnah ni dnah ,nedaremak dnah ni dnah…

 21. Floridaantje says:

  Blijkbaar creërt de AEX spraakverwarring op dit Forum. Overigens 57K – zie post 17.05 – staat
  in de VS voor 57000. Tegen die tijd zullen die bitterballen bepaald niet meer “smaken” 🙂
  Overigens vanaf maandag as zullen de leidende VS-beurzen traditioneel op “vakantietour” gaan
  met (zeer) lage volumes tot “Labor Day” op 2/9.
  MVG.,
  Bert

 22. detita444 says:

  gn ng stwt nv nd dlnd?

  1. Floridaantje says:

   Beste Fred,
   Als die post voor mij bedoeld is…liever in “plat Antwerps” anders “da blét, da schét, da frét, en da zékt, mor
   wa zedder mé” ?
   MVG., 🙂
   Bert

   1. detita444 says:

    Nog geen tweets van den Donald?

 23. Roelof says:

  Taaie rakker die 02 AM 😏.

  Het wordt straks spannend dat besluit van die alles bepalende DF.

  1. Floridaantje says:

   Beste WP.,
   Vermoed ik ook. FED’s besluit al ingeprijsd op de VS-markt :
   “Spooked by a global economic slowdown, the Fed is expected to launch its fifth interest rate-cutting
   campaign since 1995,despite many signs of strenght in economy”
   [bron CS]
   MVG.,
   Bert

 24. WP says:

  https://www.tradingview.com/x/UBZUdjmj/
  ander plaatje zelfde boodschap van afgelopen dagen MA 13 van licht naar donkerblauw gedraaid, MA slide gedraaid naar rood, onder groene fork lijn, donkerrode trendlijn, MACD gedraaid.
  Nog even dan de Fisher in de dag met ook allerhande andere zaken die allemaal negatief staan
  https://www.tradingview.com/x/fuuKPJ60/
  Als de FED niet levert en daar lijkt het op in mijn grafiek, maar ja AEX, wordt dit geen whatever in oud swahili op zijn kop
  let wel zijn daggrafieken

 25. detita444 says:

  ll’w s.

 26. WP says:

  Had twee grafieken geplaatst maar die zijn in moderatie grrr
  https://www.tradingview.com/x/UBZUdjmj/

 27. WP says:

  https://www.tradingview.com/x/fuuKPJ60/
  voorde uitleg de moderatie afwachten

 28. WP says:

  Maar voor de goede kijker spreken ze voor zich, prettige avond en ik geloof niet zo in een erg dovige fed

 29. Peter says:

  Flinke tik waarmee AEX aan het eind helaas toch negatief en ook weer onder de 02AM . . .
  Maar CAC en DAX wèl positief geëindigd en ook USA in het groen (of zwart voor de liefhebbers) en zo te zien optimistisch stijgend in aanloop naar 20.00 uur. Spannend! Wat gaat de de DF ons brengen?

  1. Roelof says:

   Het gaat er niet zo zeer om wat de DF gaat brengen, want dat weten we al. Het gaat erom hoe de markt gaat reageren nadat het hoge woord eruit is.

   1. Peter says:

    Inderdaad, die kwart procent wisten we al maar het verhaal er bij, dàt is van belang.

    1. Peter says:

     FTI 564.8 !!

 30. spike says:

  GJee kunt zien dat de website beter toe gankelijk is

 31. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Spike,
  Zoals beloofd…hebben we er naar laten kijken…mooi om te horen…dat de site weer soepel draait.
  GRS Geert-Jan

 32. detita444 says:

  En ja hoor, ze beginnen iets te beseffen. 😉

 33. derfla says:

  ja… de realiteit…onder de 3000 nu

 34. detita444 says:

  Oftewel den Donald bereikt precies het omgekeerde van wat hij wilde.

  1. Jurrian says:

   Zoals het er nu uitziet Fred, maar van de overkant komen er soms rare wendingen, eerst maar ff aanzien?

 35. derfla says:

  Donald gaat nog wel kwekken hoor, wees maar niet bang 😉

 36. Floridaantje says:

  Voila, waarop de markt niet anticipeerde :
  “Dow falls over 300 points after Fed’s Powell signals rate cut isn’t necessarily the start of
  an easing cycle”
  MVG.,
  Bert

 37. Floridaantje says:

  Beste Fred,
  “Kwekkende DT” heeft volgens Powell:
  “Powell says Fed will never move rates because of political factors or to prove its independence”
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Ja, ja, dat zegt hij……

 38. Floridaantje says:

  Toch nog (?):
  #Fed Chair Powell -Did not say just one rate cut

 39. detita444 says:

  Zie 09.35 😉

  1. Floridaantje says:

   Proficiat met uw vooruitziende blik.
   Heb maar weer een bdp gedaan op 2970 S&P.

   1. Peter says:

    Had ook op 2960 gekund 🙂

    1. Floridaantje says:

     Beste Peter,
     Heb geleerd “wie hete onderste uit de kan wil hebben”….ach u begrijpt 🙂
     MVG.,
     Bert

 40. detita444 says:

  Ach ja, het heeft weinig meer met een beurs, laat staan aandelen, te maken.
  Afijn profiteer er van. 😉

  1. Floridaantje says:

   Beste Fred,
   Zie daarom m’n post om 14.32.
   Powell is klaar….”back to normal”
   MVG.,
   Bert

 41. Peter says:

  FTI Aug laagste 562,8; omgerekend -1,42% = AEX 566,2
  Flinke klap! Maar kan nu wel herstellen . . .

 42. detita444 says:

  Uiteraard.

 43. Geert-Jan Nikken says:

  Het wordt mij wat te heet op het S&P forum… 🙂 🙂 …dus ik wens u allen een fijne…tot morgen.
  GRS Geert-Jan

  1. Floridaantje says:

   Waarde Geert-Jan,
   Eensgelijks.
   Vrijdag weer een “vuurdoop”..(?)…jobs
   MVG.
   Bert

Laat een reactie achter