AEX: Drassig

Na de (mislukte) poging van dinsdag om opwaarts uit de bandbreedte te springen, was het gisteren wel raak bij de poging om neerwaarts uit de recente range te breken. Woensdagmiddag stond opnieuw de zone 593.75/594.75 centraal. Ditmaal als barrière. Het klassieke geval van steun wordt weerstand. In dit proces is een NR gevormd. Zie chat woensdagmiddag.

De eerste aandacht gaat vandaag opnieuw uit naar het hiaat van 6 november. De grenzen van deze (mini) gap staan op respectievelijk 591.25 en 590.90. Het richtpunt van de NR komt uit op 590.00. Tot slot de tweede reactielijn op de beweging van eind oktober tot aan de top boven 600.00. Deze staat getrokken op 589.00. Dit impliceert een eerste doelzone 591.00/589.00.

Interessant luidt het vraagstuk of de AEX vandaag steun vindt in deze zone. In de sessie van gisteren zijn immers wel wat zaken veranderd.

Allereerst uiteraard een OS notering in de RSI. Daarnaast het verloop van de MA-lijnen. De eerste twee lijnen lopen niet langer horizontaal. Daarbij komt het gegeven dat MA20 inmiddels onder MA200 is gezakt. De verwachting luidt dat MA50 vandaag deze stap ook zal zetten.

Het antwoord op de vraag of 591.00/589.00 als steun zal fungeren zal hoogstwaarschijnlijk komen vanuit de RSI. Wordt deze wel of niet opnieuw OS?!? Een aanscherping van de laagste koers van woensdag in de AEX in combinatie met een indicator boven OS ontpopt een scenario van positieve divergentie.

In de sessie van gisteren is uiteraard een nieuwe gap gevormd. Deze staat ingetekend. Weet de AEX in de zone 591.00/589.00 vaste grond te vinden dan kan dit hiaat gaan trekken.De bovenkant van de omissie noteert op 595.50.

Wat als de eerste doelzone geen standhoudt? Onder 589.00 mag de blik op 586.50. De DD zit vooralsnog echter op het spoor dat de aangehaalde eerste zone dienst zal doen als vangnet en springplank.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 21 november 2019 30 MinutenGrafiek

Het belang van de aangehaalde eerste zone wordt duidelijk bij een blik op de daggrafiek. Al enige tijd staat in onderstaande grafiek een opwaarts trendkanaal ingetekend. MA20 en steunlijn van dit kanaal lopen al weken hand in hand. Zie dat MA20 binnen de aangehaalde range noteert.

Een breuk van de combinatie MA20 en steunlijn verzwakt het plaatje in de daggrafiek. Of, zoals al weken in de DD opgemerkt, het beeld begint in de daggrafiek pas te kantelen onder deze combinatie van lijnen.

Onder de combinatie kan de AEX verder terugvallen naar de ingetekende lijn op 586.50.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 21 november 2019 DagGraifek

De trendlijn, getrokken over de toppen sinds 2018, is doorbroken. De huidige aarzeling moet dus gezien worden als het consolideren van de doorbraak.

Dat neemt niet weg dat de DD ook vandaag niet ontkomt aan het plaatsen van een opmerking over de ontwikkeling van de RSI in onderstaande grafiek. Onder het mom van “een plaatje zegt meer dan woorden” staat een rode pijl ingetekend in het verloop van de indicator.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 21 november 2019 WeekGrafiek

Middag Update AEX

Vanochtend is in de klap van de AEX positieve divergentie ontstaan. Deze is echter wel gezet in OS. De eerste uitwerking van de divergentie is reeds zichtbaar. De verwachting luidt dat de gap van vanochtend gedurende de dag verder kan worden ingevuld. Let wel, opnieuw is het in deze beweging zoeken naar een volgende NR. Net als gisteren daarom ook vandaag in de middag-update de expliciete opmerking dat het vullen van het hiaat vooralsnog onder de noemer reactief valt. Even wat opmerkingen.

Eerste hobbel nu MA20. Boven deze lijn komt dan 594.75 in zicht. Zie dat MA50 inderdaad onder MA200 is gedaald.

En dan ook even terug naar de daggrafiek. De AEX is uit het kanaal gevallen. De huidige opleving hapert rondom de combinatie van steunlijn en MA20 in daggrafiek. Om het beeld in de daggrafiek dus niet te laten kantelen moet de AEX vanmiddag verder omhoog om weer in het kanaal te komen en sluiten. Wel is de RSI in de daggrafiek al redelijk afgekoeld, dus ook een ondersteuning voor de gedachte dat de AEX in de komende uren verder op kan stomen.

Al met al wordt het dus een interessant vervolg van de sessie.

89 reacties op “AEX: Drassig”

 1. Allset says:

  mogge

  affijn kom niet voor niets effe terug ๐Ÿ™‚
  want dit is wat ik verwachtte
  geinag

  thks GJN
  7 wonderen
  https://www.youtube.com/watch?v=9b4F_ppjnKU

 2. Roelof says:

  We breken hier een trendlijn. Richtpunt zou dan ca. 580 worden. Daar ligt ook het 50MA (daggrafiek)

  1. Allset says:

   en dan van te voren weten ..
   sp500 future moet door die 3100 dan gaatt t hard

   we hebben een winnaar
   https://www.youtube.com/watch?v=ttfQqnskTO8

   1. Roelof says:

    Ja, er was wel wat met 20/21 november ๐Ÿ™‚

    1. Allset says:

     oooh wat dan ?

     1. Roelof says:

      timing voor een top

     2. Allset says:

      enigzins zijwaarts kan nu ….
      let wel KAN
      want een 3 line en dan kan of is er een grote mogelijkheid dat en of Roelof zie 10.01

      hondje wandelen nu s6 alllen
      dit was t weer effe weer offf
      https://www.youtube.com/watch?v=Qkuu0Lwb5EM

 3. kraton says:

  Ik zit te turen naar Roelof’s MA50 op 580? en de daggrafiek van GJN maar ik snap Roelof’s MA 50 op 580 niet?

  KRT

  1. Roelof says:

   tweede grafiek van GJN geeft in rood 580,242 aan. Ook 580 dus ๐Ÿ™‚

 4. Gerrie says:

  Eerst maar eens zien of 591,43 gapje gesloten kan worden. Zo niet dan hebben we een runaway gap, en moet er nog een exhaustion volgen.

  1. Roelof says:

   Ja, tweede neerwaartse gap op rij in de 30 minuten.

 5. Roelof says:

  De AEX heeft in het afgelopen half uur een bodem gehamerd met positieve divergentie (PD)

 6. kraton says:

  Dank Roelof. Heb vandaag een blinde vlek of zo.
  GJN is er een reden waarom de letters 50 ook in groen staan tussen haakjes en niet in rood?

  KRT

 7. Allset says:

  enigzins zijwaarts kan nu โ€ฆ.
  let wel KAN
  want een 3 line en dan kan of is er een grote mogelijkheid dat en of Roelof zie 10.01

  hondje wandelen nu s6 alllen
  dit was t weer effe weer offf
  https://www.youtube.com/watch?v=Qkuu0Lwb5EM

 8. Roelof says:

  Mocht dit de hele (1e?) daling geweest zijn dan liggen de fibo retracements (38, 50 en 61.8%) tussen 593-597

  1. Roelof says:

   mocht het inderdaad een 1e daling zijn dan is die ongeveer 15 punten. Dan nu omhoog in een b golf naar ca. 596 (de 61.8 retrace) met afsluitend een c golf van 15 punten geeft ook weer een koersdoel van ca. 580 (zie 9.29 uur).

   1. WP says:

    Maandag zou dan de B afgerond moeten zijn klein uitloopje naar dinsdag ๐Ÿ™‚

    1. Roelof says:

     en vervolgens dalen richting 29 november?

 9. Roelof says:

  @ wh.giesen: De week is nog niet voorbij maar wellicht krijgen deze week (eindelijk) een afgerond topsignaal in ASMI. Men is nl. bezig met een bearish engulfing.

  En kijk eens naar de afstand tussen de koers en het 50 en 200 daags gemiddelde. Dat blijft niet zo. Als dat maar goed gaat……..

  1. Roelof says:

   Giessen: de daggrafiek geeft dit beeld. Beter om hier te kijken naar de afstand met het 200 daags.

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Kraton,
  Nee geen specifieke reden…mijn analyse-pakket doet dat…ik kan slechts de kleuren van de lijnen instellen…dus MA20 groen…MA50 rood…de getallen aan de rechterkant corresponderen met de lijnen…dus groen is MA20 en rood is MA50….de andere getallen in blauw zijn mijn trendlijnen…en tot slot het zwarte getal is de stand van de AEX.
  GRS Geert-Jan

 11. Wannaplay says:

  Korte long na de opening vanmorgen tijdens de gapclose gesloten.. en nu gewoon afwachten.. Op die ander site hebben ze het nu vast weer over de moeder aller crashes.. Ik geloof er niet in.. ook niet in een afstort onder de neklijn van het grotere inverted SHS patroon. De monetaire werkelijkheid is het afgelopen decennium gewoon teveel veranderd.. gratis geld.. negatieve rentes.. al dat kapitaal dat anders alleen maar verpieterd.. toch die loterij zonder nieten ๐Ÿ™‚

  In mijn beleving zijn we op zoek naar weer een hogere bodem in de LT trend.

  Maar voor vandaag maar eens lekker kijken hoe het spel wordt gespeeld, anders loop je het risico dat je de hele dag als een oude rocker steeds weer achter de verkeerde trend aan hiphopt ๐Ÿ™‚

  1. Roelof says:

   welke andere site is dat?

   Overigens eens met je opmerking dat dit een correctie is in de opgaande (middel)lange uptrend

 12. derfla says:

  tov gisteren low 591,4 is de gap zojuist wel gesloten en is de index weer gedaald.
  Gewoon even de feiten.is de SPX is nog weinig te zien van een crash, maar ja alles kan..

 13. Moneymaker says:

  Aex blijft een vreemde eend in de bijt….dax en cac alweer bijna in de plus en aex beweegt voor geen meter…..

  1. detita444 says:

   Wel veel he, met 6 portefeuilles meedoen aan de beursrally van De Tijd. En dan nog zo veel verliezen. ๐Ÿ˜‰

  2. detita444 says:

   En die reeds 237 transacties bij “de slimste belegger” , waarvan al weer 22 vandaag, hebben ook nog niet veel opgeleverde. ๐Ÿ˜‰

 14. roger.deron says:

  AEX – Ik denk dat de 20 MA +/- 591 op de daggrafiek weerstand zal bieden. Ik kijk daarvoor naar de MACD waar de negatieve cross reeds is ingezet. Mijn eerste doel wordt nu 586,50. Daaronder de 50 MA = 580. In die buurt loopt ook een oplopende steunlijn onder de bodems vertrekkende vanaf 5258,30. Deze steunlijn moet uiteraard houden.
  Conclusie: ik houd mijn kruit voorlopig droog maar ben helemaal niet overtuigd van hogere koersen tenzij straks de S&P uit zijn opwaartse krammen schiet

 15. Moneymaker says:

  @Roger, we kunnen nog naar maximaal de 595.50 echter verwacht ik bij een flinke stijging S&P maximaal 594-595 en dan down naar 580 of lager!

  Aex duidelijk zwakste jongetje van de klas, dax en cac bijna ATH!!!

 16. Geert-Jan Nikken says:

  …ik voel een reactie van detita aankomen… ๐Ÿ™‚ ..
  GRS Geert-Jan

  1. Moneymaker says:

   Detita is een ouwe “zuurpruim” dus gewoon negeren GJN. Reageert enkel negatief op mensen, blij dat die in Belgie woont ;-))

 17. Moneymaker says:

  @GJN, enig idee overigens waarom de aex niet flink opveert vanaf de bodem. Is de zone 590-592 dan toch al de nieuwe weerstand?

 18. Gerrie says:

  GJN,

  Ik denk dat detita, net als ik en vele anderen, erg blij zijn met jouw statement van gister waarbij duidelijk is dat iemand op eieren loopt.

  1. Moneymaker says:

   Echt…hoe oud zijn we…..ppppfffff…. de hele dag constant reageren op mijn postings……echt ga wat nuttigs doen gekke gerrie

  2. Phoenix says:

   Zeker weten Gerrie.

 19. Gerrie says:

  Waarvan akte.

 20. Floridaantje says:

  Goedemiddag U Allen,
  “Up-tick”, ‘waarvan akte’ :
  “US May Delay Dec 15th Tariffs If Pact Not Reach By Then”
  MVG.,
  Bert

 21. Floridaantje says:

  Grafiek voor de liefhebbbers USA-China trade dispuut.
  MVG.,
  Bert

  1. August says:

   Leuk!

  2. Roelof says:

   Per saldo is er dus niets gewijzigd sinds de tijdzone 10.00-12.00 uur helemaal links.

 22. Geert-Jan Nikken says:

  Voor mij AEX nu even op belangrijk puntje….tikt zojuist tegen MA20 aan…zie middag-update…als de SP500 niet door 3114 klimt (zie DD SPX)…dan kan het hier ook voor de AEX wel even lastig worden…dus net als gisteren een vriendelijk verzoek…Blazen!
  GRS Geert-Jan

  1. Floridaantje says:

   Waarde Geert-Jan,
   De “jetstream” S&P500 is al “uitgeblazen” bij de futures.
   Sorry ๐Ÿ™‚
   MVG.,
   Bert

 23. Moneymaker says:

  @GJN, hoezo blazen mag toch prima zakken wat maakt dat uit? Of praat je stiekum naar je posities ๐Ÿ˜‰

 24. Allset says:

  Blazen niks blazen naar benee met die hap

  1. Allset says:

   liedje voor strinng die ik mis …
   https://www.youtube.com/watch?v=plCScjvDOJM

 25. Moneymaker says:

  Opblazen bedoelt die denk ik allset ๐Ÿ˜‰

 26. Allset says:

  als mijn systeem zegt naar benee dan gaan we ook naar benee

  klip en klaar
  mot tie gaan stijgen natuurlijk HAHA

  1. Allset says:

   mot tie NIET gaan stijgen natuurlijk HAHA

 27. Moneymaker says:

  Gas op die lolly naar beneden BOEM!!!

 28. Moneymaker says:

  Zeer zware weerstand 592 is niet geslecht……dus dan weet je het wel 580 morgen op de borden zeer kansrijk als de US zo ook gaat meedoen ๐Ÿ˜‰

 29. Floridaantje says:

  Ter Info VS-macro-data- “blaas”[?]- cijfers:
  “๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ USD Leading Index (OCT), Actual: -0.1% Expected: -0.1% Previous: -0.1%,
  U.S. weekly jobless claims unchanged at five-month high,
  US Existing Home Sales Oct: 5.46M (est 5.47M; prev R 5.36M) – Existing Sales (M/M) Oct: 1.9% (est 1.4%; prev R -2.5%).
  MVG.,
  Bert

 30. Allset says:

  mot door die 3100 heen dan word t weer mooi… denk kwestie van geduld zoals ik het zie
  https://www.youtube.com/watch?v=On4n1a_hWdo

  enne sjo niet danne niet

  1. Allset says:

   future sp500 door die 3100 dus

  2. Floridaantje says:

   Beste Allset,
   Zelfs het opnieuw aantikken van de S&P500 3093, zoals gisteren, is reactief. Zie daarom dan ook
   GJ’s S&P500 DD gisteren c.q. vanmiddag.
   MVG.,
   Bert

 31. Moneymaker says:

  Er wordt naar beneden geblazen….Stilte voor de blaasstorm ;-)) 580 here we come!!!

  1. detita444 says:

   Bedankt voor de tip, btd. Thx beste contra-indicator

 32. Allset says:

  inkt nog niet droog en pats

 33. Allset says:

  3 6 9 mooi de schoonheid das TA hiha

 34. Allset says:

  knal J Cash derin want walking lines
  https://www.youtube.com/watch?v=Lq0fUa0vW_E

  zo nu weer off was druk genoeg
  en naar mijn tevredenheid is het ook deze keer gegaan zoals ik dacht.

  s6 Boys ๐Ÿ™‚

 35. Floridaantje says:

  Beste Maurice Goedemiddag,
  S&P Instap gedaan op voorwaarde 3093 houdt. Zie GJ’s S&P500 DD. Overigens de 3093 instap van
  gisteren uitgeklaard op futures 3114 vanochtend.
  MVG.,
  Bert

 36. Gerrie says:

  Beste Bert,

  Heb zojuist op het sp500 forum iets dergelijks geplaatst. Was alleen 3095,5 en 3111,75 als koop/verkoop.

  1. Floridaantje says:

   Beste Gerrie,
   Proficiat met uw positioneringen. Uiteraard grootse dank aan “onze” GJ die ons in staat stelt keer op keer
   zulke haarscherpe resultaten te kunnen behalen.
   MVG.,
   Bert

 37. detita444 says:

  Beste Gerrie en Floridaantje, het loopt lekker ๐Ÿ˜‰ Uiteraard met dank en GJ en niet te vergeten de duidelijke bevestiging van onze onfeilbare contra-indicator.

  1. detita444 says:

   ” en GJ ” = ” aan GJ”

 38. Gerrie says:

  Haha Fred. Blijft een zekerheidje wat je ook altijd mee pikt natuurlijk. Prima combi toch met GJN.

  1. detita444 says:

   Als je hun voorspellingen goed interpreter kan het niet fout gaan. ๐Ÿ˜‰

 39. Moneymaker says:

  Detita, had je maar een positie…..ach u weet

 40. Geert-Jan Nikken says:

  En daar is MA20 weer…ik zeg…Blazen Blazen… ๐Ÿ™‚
  GRS Geert-Jan

 41. Allset says:

  GENOEG IS GENOEG

  Fred of Detita dat jij hier alleen maar rondloopt om je vieze e n flauwe opmerkingen.
  waarbij je Fa wise of Ta wise niets bijdraagt.
  Jaren hier rondloopt met guitig dagje
  Ga wat doen met je leven….

  aan GJN doe er is wat aan tis namelijk nergens vooor nodig hij zaaitt Haat en tweespalt
  ELKE DAG WEER>

  1. Moneymaker says:

   Helemaal mee eens, bah bah bah. Echt een stelletje kleuters die gast! En maar de hulp in roepen van zijn “vriendjes”, zielig persoontje is het. Draagt niks maar dan ook echt helemaal niks bij die stakker!

  2. detita444 says:

   Kom kom Allset, even een vrolijk youtubetje en je leeft weer helemaal op.
   PS ik wordt van jouw vorken en buurvrouwen ook niet veel wijzer op de beurs. ๐Ÿ˜‰

   1. detita444 says:

    Dat is wel erg plat haags ๐Ÿ˜‰

 42. Allset says:

  en weer uit die 3000 sp

  1. Allset says:

   3100

 43. Gerrie says:

  IK heb de plaatselijke blaaskapel er ook bijgehaald die hier uit alle macht staat te blazen. Als t ze niet lukt zullen er heel wat mutaties, zoals in het NL elftal, moeten plaatsvinden.

 44. Moneymaker says:

  @Gerrie, humor voor bejaarden zeker ;-)))

 45. Gerrie says:

  Braboos en humor snappen.

 46. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Gerrie,
  Speelt die kapel ook na 17.35 uur door? Dat zou mooi zijn… ๐Ÿ™‚
  GRS Geert-Jan

 47. Gerrie says:

  Waarde GJN,

  Ik houd ze hier net zo lang vast totdat…. Voor een hapje en drankje word gezorgd.

  1. detita444 says:

   Precies.

 48. Allset says:

  hebbe moeite met die 3100 Down wil ik met die hap

  posities gehouden want tsja

  en een prettige avond
  https://www.youtube.com/watch?v=IeMBrqylU6c

 49. maurice says:

  Middag beste Bert,
  Proficiat met u juist ge-timede uitstap vanmorgen !
  Ik heb wat weinig tijd om boven op de beurs te zitten, en omdat het momenteel voor mij niet helemaal duidelijk is of we nog een Kerstrally krijgen of zo het jaar uitrollen, houd ik mij even rustig.
  mvg
  Maurice

  1. Floridaantje says:

   Beste Maurice,
   Dank.
   Echter volgende week : Mega VS consuptieve sales uitslagen. Historisch beurs-wijs bezien van grotere impact dan
   een Kerstrally.
   Woensdag 27/11 :
   8:30 am GDP revision Q3 1.9%
   8:30 am Durable goods orders Oct. -1.2%
   9:45 am Chicago PMI Nov. 43.2
   10 am Personal income Oct. 0.3%
   10 am Consumer spending Oct. 0.2%
   10 am Core inflation Oct. 0.0%
   10 am Pending home sales index Oct. 1.5%
   2 pm FED Beige book
   Donderdag 28/11 : Thanksgiving—NYSE dicht
   Vrijdag 29/11 : Black Friday [“shop till you drop”] – NYSE 1/2 dag open.
   Maandag 2/12 : Resultaten “on-line Thanksgiving sales” – NYSE open.
   MVG.,
   Bert

   1. maurice says:

    Tegen die tijd pak ik weer wat longs op !

 50. maurice says:

  Waarde GJ,
  Ik lees nu net weer alles wat snoepjes hier weer neer kalkt.
  Wanneer gaat u MM nu definitief de toegang tot dit forum ontzeggen ?
  mvg
  Maurice

 51. detita444 says:

  En zo wordt het na een guitig dagje ook nog een guitig avondje. ๐Ÿ˜‰

 52. Floridaantje says:

  Echter voor mij, beste Fred, niet guitig genoeg om de posities te behouden.
  Prettige avond verder.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Ik heb ze gelukkig ook op tijd gesloten beste Ber5t.

Laat een reactie achter