5G of 4½G ? Patenten wijzen naar Nokia!

De ooit zo bekende en degelijke mobieltjes van Nokia maakte het concern een beetje lui, waardoor de slag in de smartphones op dramatische wijze werd verloren van Apple en Samsung. In 2015 maakte Nokia bekend dat ze Alcatel-Lucent wilden overnemen (voor €15,6 mrd), hetgeen begin 2016 ook is gebeurd. De becijferde integratievoordelen zouden net geen €1miljard bedragen en de wereldwijde headcount bedroeg in 2018 103.000 medewerkers. Na de overname bleef de bedrijfswinst duidelijk achter op de verwachtingen, terwijl de koers van Nokia op de beurs in Helsinki globaal van  €7 naar €4 gleed, met nog even een piekje begin 2019 van €5,50. Na wederom tegenvallende resultaten in oktober jongstleden èn een negatief rapport van Credit Suisse (target werd van €5,70 naar €3,85 gestompt), is het aandeel rond  €3,20 aan het dobberen voor de laatste paar weken.

“Connecting people” als credo verdween, maar de essentie bleef !

Nokia Corporation is een netwerk-aandeel. Qua omzet haalt Nokia zo’n 77,5% uit de netwerk-divisie, 11,5% uit software, 7% uit technologies en 4% overigen. De winst behaalt men niet uit de grootste divisie, want die draait in 2019 gewoon verlies. De best presterende onderdelen zijn Technologies en Software.

Nadat de mobieltjes-tak werd verkocht aan Microsoft (sept 2013) heeft men zich toegespitst op vaste en mobiele netwerken en telecom-apparatuur. De langlopende samenwerking met Siemens werd (eveneens in 2013) uitgekocht, om de specialisatie verder kracht bij te zetten. In 2016 werd Alcatel Lucent overgenomen.

Vlak na de cijfers over het derde kwartaal maakte Nokia bekend 350 extra specialisten in te huren voor de ontwikkelingen in de 5G tak, want de grote concurrent Huawei heeft natuurlijk flinke tegenwind wegens beveiligings-problemen en de boycot vanuit ondermeer de USA. Dit is toch een eerste straaltje zonnenschijn wat kan worden waargenomen.

De kost gaat voor de baat uit, luidt een oud Nederlands gezegde. Zo ook bij 5G. Met een wereldwijde aanwezigheid èn een patentenportefeuille die ruim 1000 specifieke 5G-patenten omvat, is deze opvolger van 4G erg belangrijk voor Nokia. Maar schrijf 4G niet geheel af, want de ultra-hoge frequentie van 5G heeft in gebouwen nog moeilijke ontvangst, waardoor een combinatie van beide generaties (4 en 5) de meest waarschijnlijke kan zijn. Vandaar de titel met “4½G”.

Wat verwacht de onderneming zèlf ?

Voor 2020 verwacht de onderneming een marge van 9,5% (2019 verwacht 8,5%) te gaan scoren en een “NON-IFRS diluted” winst per aandeel van €0,25 (2019 verwacht €0,21). De cashflow zou zich licht positief moeten ontwikkelen.

Voor de jaren daarna (3-5jr) zou de marge richting 12-14% moeten gaan en zou het dividend tussen 40% en 70% van de winst per aandeel mogen bedragen.

Het dividend van €0,05 per kwartaal is alleen in de eerste 3 kwartalen uitgekeerd en ingetrokken voor de rest van 2019. Als de cashpositie is hersteld naar ongeveer €2 miljard, zal het dividend weer hervat kunnen worden, al is het maar de vraag of dit weer €0,05 per kwartaal gaat bedragen (6,2% op jaarbasis). Dit was dan ook mede de oorzaak dat het aandeel flink daalde eind oktober (van €4,72 naar €3,21 ofwel -32% in een paar dagen).

Bovenstaande plaatjes schetsen een gematigd positief beeld van de balans van Nokia, afkomstig van SimplyWallstreet.

Wat verwachten de aandelenanalisten van de koers van Nokia ?

Sinds de cijfers van 24 oktober 2019 zijn er nog maar weinig analisten naar buiten gekomen met advies-aanpassingen. JPMorgan heeft Nokia van outperform op neutraal gezet, maar da’s niet echt een statement.

Kijken we naar de optelsom van de analistenverwachtingen over de winst-per-aandeel, in de chart van SimplyWallstreet, dan schetst dit een tweede zonnenstraal voor Nokia.

Vanaf 2020 zullen er naar verwachting zwarte cijfers geschreven gaan worden (blauwe zone).

Waarom NOKIA ?

Een gevestigde naam (al moet de link met de mobieltjes nog wat slijten), wereldwijde aanwezigheid, kwaliteitsproducten, degelijk, goed management, kennisvoorsprong door riante portefeuille aan patenten en een  kansrijke turn-around voor zowel het concern als totaal, als ook voor de aandelenkoers.

 

De 5G lijkt niet te stoppen, gezien de wereldwijde behoefte aan snellere en meer-en-meer (mobiele) data. De combinatie van de lage koers, de kostenbesparende maatregelen en de vooruitzichten op 5G gebied, maakt Nokia fundamenteel bezien een “KOOP”.

Wereldwijde aanwezigheid!

Wat kunnen we ontlenen aan Technische analyse ?

Lange termijn TA = twijfelachtig

Korte termijn TA = zwak

Helaas biedt de Technische Analyse geen steun in het verhaal rondom Nokia, al is de onderste chart met dagkoersen vrij snel wat positiever, mocht de koers boven €3,35 blijven.

De concurrenten van Nokia vinden we in Huawei en Ericsson. Ericsson als concern is weliswaar ongeveer 50% groter dan Nokia, maar het is op netwerkgebied niet de nummer één. Nu Huawei geboycot wordt in de westerse wereld, ligt Nokia prima op koers om na de aankomende veiling van de 5G-frequenties naar verwachting de meeste contracten met de telecomgiganten binnen te halen. In Duitsland leverde de veiling ruim €6,5 miljard op voor de Duitse schatkist; de Nederlandse veiling zal begin 2020 worden gehouden.

Al met al kan er in een goed gespreide portefeuille best een startpositie Nokia worden opgenomen. Pas uitbreiden boven €3,35 of nadere bedrijfsberichten van de onderneming. Kijk hierbij ook even naar de verdeling over de sectoren in je portefeuille, want als je al boordevol “tech & telecom” zit, dan is slechts een kleine startpositie te overwegen.

Weet je niet goed wat passend zou kunnen zijn, bel dan maar voor een nadere beoordeling. Ook een second-opinion over de gehele portefeuille behoort tot de mogelijkheden. Die is vrijblijvend en kosteloos !

 

 

 

Sydämelliset terveiset!

(hartelijke groeten)

Gijs van Doorn, namens eerlijkvermogensbeheer.nl.

Laat een reactie achter