Zonnige Spaanse Index

Het duikelen van de aandelenkoersen is bijna voorbij. Nu de correctie op z’n laatste benen loopt wordt het duidelijk waar de kracht ligt. De Spaanse aandelenindex ligt er in ieder geval zeer florissant bij. We behandelen deze belangrijke index vandaag als proxy voor de Europese aandelenmarkten.

De rente steeg als een raket op het Europese continent afgelopen weken en de aandelen kregen daar een flinke draai van om de oren. Zou de Euro QE nog wel te houden zijn en waar is Draghi als je hem nodig hebt klonk het al gauw in de markten en ook in de media. Onze gedachten gaan uit naar de obligatiehandelaren die zich niet tijdig uit hun posities hebben weten te worstelen alsook naar de andere kant van de medaille, naar de partijen waar er gigantische winsten behaald zijn. Dat was me een potje herverdeling van kapitaal wel zeg. We hebben het gemerkt tot in de aandelenkoersen van de minst macro gerelateerde bedrijven in de afgelopen weken.

Dan hadden we natuurlijk weer de Yellens en andere dames op hoge posten die een mening over de hoogte van de aandelenkoersen dachten te moeten verkondigen aan de markten. Dat hielp ook niet echt in het zoeken naar houvast tijdens de glijpartij. En fin, het ziet er na een potje overdrijven op de korte termijn weer naar uit dat het allemaal onderdeel was van het bekende dansje 3 stapjes naar voren en 1 stapje terug. Nu het stapje terug op z’n laatste benen loopt kijken we vooruit naar wie de volgende drie stappen vooruit kan doen.

Met de toename van de Grexit dreiging begonnen ook weer oude PIIGS verhalen de kop op te steken. Spanje werd ook weer langs de lat gelegd en niet al te best bevonden door theoretici. Als de vlam in de pan slaat dan gaan ook de rentes daar en ook de aandelen daar door het spreekwoordelijke putje was hun gedachtegang. Niets van dat alles zeggen de beleggers want Spanje heeft onverminderd zijn rooskleurige potentie weten te behouden. Dit is het lange termijnbeeld van de IBEX 35, de hoofd index van het zonovergoten Iberische schiereiland.

grafibex lang

De lange termijnbodem zit er gewoon goed in. De kenners zien in deze grafiek een omgekeerd hoofdschouder patroon dat in het groen is afgebeeld voor de minder technisch onderlegde lezers. De uitbraak op deze lange termijn week grafiek is begin dit jaar verworven en de meest recente dalingsgolf dient gezien te worden in dat licht. De daling is niet meer dan een pull back geweest om deze uitbraak te bevestigen en destijds verraste beleggers een tweede kans om mee te doen te bieden. Indien blijkt dat kopers dan  wederom in actie komen bij het eerdere uitbraakmoment geldt dat de pull back succesvol is geweest.

In het midden van de grafiek in een vergelijkbaar oranje patroon afgebeeld, dat versterkt de potentie van de uitbraak boven pakweg 11.000 puntengrens die jarenlang te hoog was om te overstijgen. Niet in 2015, want dit jaar zijn we er boven gekomen en er ook boven gebleven tijdens de meest recente pullback. De opwaartse trend is tevens behouden gebleven en dicteert op dit hogere time frame de opwaartse richting. Zolang koersen boven de 10.000 blijven noteren geldt dat de hier beschreven opwaartse richting behouden blijft. Dit ziet er op de korte termijn als volgt uit.

IBEX korte termijn

Uitbraak in februari, pull back in april. De daling is niet verder gekomen dan 38,2% retracement van de beweging opwaarts sinds het begin van 2015, vandaar het idee van 3 stappen naar voren en 1 stapje terug. Dit fibo niveau geeft bij een opwaartse krul zoals we die sinds donderdagmiddag beleven een koerspotentie af dat zich in de buurt van de 13.000 punten ophoudt. De wetenschap van de vorige, langere termijn grafiek zegt ons dat dit koersdoel binnen een groter spel plaatsvindt.

Dit zegt ons dat 13.000 niet een eindpunt is maar een richtpunt in een mogelijk veel grotere rit opwaarts in Spanje. Fibo Espana eeh Viva Espana zeggen wij dan ook hetgeen uiteraard in de rest van Europa vergezeld gaat van een soortgelijk opwaarts scenario. Voor de volledigheid en in het kader van de transparantierichtlijnen van AFM, wij van LeoMont hebben de Goldman Sachs Turbo Long met een stop-loss op 10.010 in onze portefeuille.

Dan dien ik nog mijn excuses te maken wamt, per abuis heb ik in mijn vorige column verhaald over een webinar dat we komende week zouden organiseren. Ik heb me daarin vergist, het was niet volgende week. Mijn excuses daarvoor, het schijnt de besten te kunnen gebeuren na de 40.Ter afsluiting van deze column leg ik deze gedachte even bij u neer. Wat als Spanje gaat bijdragen aan het Europese economische herstel in plaats van aan de historisch bekende remmende kant te staan? Prettig weekend voor nu.