Zilver is als lood

De kracht van de USD is overal merkbaar. De Fed verhoogde niet, so what, vroeg of laat gaat het toch gebeuren lijkt te markt te denken. Na wat gewenning worden de hoofdtrends gewoon weer opgepakt.

Het blijft beweeglijk op de korte termijn maar per saldo zijn de westerse markten niet te vermurwen. Dalingen in aandelenmarkten zijn kort beleefd zoals we deze week ook weer zien en rente of EUR/USD kijken gewoon neerwaarts. De rente in de VS en de USD waarde was al niet te houden en is niet anders na de Fed vorige week. Er is niet veel veranderd met andere woorden. Tuurlijk, als je van doen hebt met emerging markets dan wordt je gek van al die extremiteiten maar zelfs dat went. Want even tussendoor dit weetje. Wanneer je de historie bekijkt valt op dat bij extreme onzekerheid zoals we die nu ook hebben. Dan waren koersen elke keer in de afgelopen 15 jaar waar het gaat om emerging markets gaat binnen 12 maanden minstens 25% hoger!

Dit en andere zaken hebben Alexander Sassen en ik besproken in het TradeIdee webinar bij Dft afgelopen maandag. Ik dank dan ook kijkers die ook nu mijn column lezen voor hun deelname, uiteraard ook namens Alexander  Sassen, mijn mede gastheer tijdens dat webinar. U kunt het overigens terugzien in de archieven bij Dft, en online seminar. Dat gezegd hebbende ik ben nog een commentaar en analyse over een item verschuldigd. Zilver werd tijdens dat webinar veel gevraagd echter ik had de grafiek niet op voorraad. Nu wel, dus daarom de column van vandaag over Zilver.

Voordat we de details gaan bespreken even de achtergrond waartegen zich de koersvorming van Zilver zich afspeelt. De USD is ijzersterk momenteel. Er is geen inflatiedreiging, sterker Japan is zelfs in een deflatie terecht gekomen geloof ik. grondstofprijzen liggen al tijden onder druk hetgeen te zien is aan de koersen van bedrijven zoals Arcelor Mittal. Zo ook de Olieprijs en het Goud. In een dergelijke omgeving zou het heel bizar zijn wil Zilver enige serieuze opwaartse focus van beleggers genieten. Dan moet er wel iets heel speciaals aan de hand zijn wat alleen maar betrekking zou moeten hebben op zilver zelf. Want zoals gezegd alle andere factoren helpen niet dus zilver zit wat dat betreft behoorlijk in het verdomhoekje, zoals het al jaren het geval is overigens.

zilver dft

Niet geheel tegen de verwachting in bevindt zilver zich ook in een neerwaartse spiraal van koersvorming. Lagere toppen en lagere bodems op structurele basis tekenen hierboven de koersvorming van de afgelopen twee en een half jaar. Net als in de grafiek van goud is de bodem er recent uitgegaan. Deze zomer zijn koersen bereikt die we tijden niet gezien hadden. Na dat moment is de koers gestabiliseerd ten einde te wennen aan het nieuwe tijdelijke evenwicht dat voor nu bereikt is. Dat is maar goed voor even is de verwachting want de dreiging van een hervatting van de neerwaartse trend is nabij. De externe factoren zoals EUR/USD en Goud vertonen namelijk hetzelfde beeld van dalende toppen en bodems en die dreigen elkaar in een vicieuze cirkel te trekken waar Zilver niet aan zal ontkomen. Er is geen enkele eigen agenda in Zilver te ontdekken waardoor ik moet concluderen dat bij een dreigende daling van EUR/USD richting 1 en een dreigende daling van Goud naar $1000, Zilver verwacht wordt te dalen naar $11 volgend jaar. Er is geen interesse momenteel in grondstoffen of metalen. Niet vanuit de beschermingsgedachte, inflatie-hedge of vanuit de intrinsieke waarde van de spullen. Goud of zilver het is allemaal lood om oud ijzer en volledig oninteressant om in te beleggen momenteel, tenzij short een optie voor u is.

Ook gepubliceerd op Dft.nl dft logo