Vopak: 10 tellen rust!

In lijn met de marktontwikkeling in het algeheel kreeg ook Vopak in de derde week van augustus rake klappen. Bijna een knock-out op punten. Net voor het verstrijken van de gebruikelijke 10 tellen rust lijkt de koersontwikkeling zich echter te herpakken. Vopak is klaar voor de volgende ronde. Tijd voor een blik op de grafiek.

Vopak-DagGrafiek

Vopak-DagGrafiek

De klap waaraan in de eerste alinea wordt gerefereerd is duidelijk zichtbaar in de bijgeleverde koersgrafiek. De koersontwikkeling welke op de afstraffing volgde laat zich omschrijven als een klassiek bodem-/omkeerpatroon in de vorm van een omgekeerde hoofd-schouder formatie. De respectievelijke schouders en het hoofd zijn in de grafiek ingetekend. Interessant is daarnaast het gegeven dat net voor het doorbreken van de neklijn van dit patroon de dual gemiddelden indicator een koopsignaal afgaf. De ingetekende groene cirkel duidt deze situatie.

In de achterliggende dagen is de koers met optimisme opwaarts door de neklijn van de SHS-combinatie geschoten waarna een voorzichtig terugglijdende beweging volgde welke tot rust is gekomen op dezelfde neklijn. Een klassiek geval van doorbraak en terugtest. Nu de koers van Vopak weer richting noorden opveert lijkt het patroon afgerond zodat het koersdoel van de omgekeerde hoofd-schouder formatie kan worden berekend en worden afgegeven. Om een flauwe woordspeling te gebruiken: Wat is de te verwachten opslag op de huidige beurskoers?

De theorie stelt dat de afstand tussen hoofd en neklijn mag worden geprojecteerd vanaf het niveau van de terugtest op de neklijn. Wordt deze exercitie uitgevoerd dan verschijnt een eerste koersdoel rond €40,00. Belangrijk om te weten is dat dit veelal minimale koersdoelen zijn. In de grafiek komt Vopak pas echte eerste weerstand rond €43,50 tegen. Vanaf het huidige niveau een procentueel interessante beweging. Al met al kan worden gesteld dat de strijd om de titel zwaargewicht nog niet gestreden is. Vopak maakt zich op voor een sterke comeback.