Voor de cijfers: Philips

Na drie grote namen vorige week is het deze week relatief rustig aan het Amsterdamse cijferfront. Morgen opent Philips haar boeken. Al enkele jaren vormt dit aandeel niet echt een smaakmaker in de portefeuille van de langere termijn belegger. Of daar met de publicatie van de cijfers verandering in komt mag worden betwijfeld. De slotconclusie luidt: Saai!

Philips-WeekGrafiek

Philips-WeekGrafiek

De bijgeleverde grafiek vertelt het verhaal. De aangebrachte horizontale lijnen geven de bandbreedte weer waarbinnen het koersverloop van Philips zich al sinds het tweede kwartaal 2013 voortbeweegt. Het horizontale verloop wordt door twee objectieve indicatoren bevestigd. Allereerst draaien de lijnen van de dual gemiddelde indicator als in een tango om elkaar heen. Daarnaast heeft de RSI al maanden/jaren geen duidelijke OB- of OS-notering laten zien. Ook de subjectieve methode onderstreept het neergelegde beeld van een zijwaarts koersverloop. Beweegt u uw ogen maar eens van links naar rechts over de grafiek en u zult merken dat uw pupillen vanaf het genoemde tweede kwartaal 2013 vlak bewegen.

Wordt de blik wat meer naar het rechter gedeelte van de grafiek gebracht dan kan worden opgemerkt dat de bandbreedte aan het vernauwen is. De horizontale lijn over de toppen van het tweede halfjaar 2015 geeft de vernauwing aan. Wat zijn de respectievelijke grenzen?

De onderste horizontale lijn staat getrokken rond €20,60. De toppen eind vorig jaar zijn gezet op grofweg €26,00. Een blik op de huidige koersnotering leert dat Philips nagenoeg halverwege deze bandebreedte fluctueert. De bovenste horizontale lijn staat ingetekend op €28,15.

Gegeven de ontwikkeling van de RSI mag worden aangenomen dat de cijfers een zetje in de rug kunnen geven voor een hertest van de toppen 2015. Voor de wat meer trading-georiënteerde belegger een leuke rit. De langere termijn belegger laat Philips voorlopig nog even voor wat het is. De verwachting luidt namelijk dat de ingetekende lijnen voorlopig nog wel even standhouden. Een voortzetting van het zijwaartse koersverloop als zodanig. De langere termijn belegger is meer gebaat bij fondsen welke een duidelijke stijgende trendmatige beweging laten zien. Bij Philips is daarvan overduidelijk geen sprake. Of u moet het doen voor het dividend, maar dan nog is een aandeel in een stijgende trend met dividend aantrekkelijker dan Philips.