Voor de Cijfers: Philips

De aftrap volgende week start gelijk goed. Zwaargewicht Philips verschaft inzicht in haar boeken. Hoe staat het technische plaatje erbij voorafgaande aan de presentatie van de cijfers?

Voor Philips geldt dat het koersverloop al jarenlang gevangen zit in een zijwaarts patroon. De twee buitenste ingetekende trendlijnen vormen het speelveld waarbinnen de koers sinds de laatste maanden van 2012 heen en weer beweegt. De algehele euforie van 2015 is grotendeels aan Philips voorbij gegaan. Na het aantikken van de bovenkant van de trading range laat de koers in de achterliggende weken een geleidelijk verloop zien naar de onderkant van dezelfde range. Het dieptepunt is nog niet aangetikt. Vraag is nu of dit in de komende weken niet alsnog gaat gebeuren. Dat brengt de analyse bij de lijn welke getrokken staat rond €25,50.

Philips-WeekGrafiek

Philips-WeekGrafiek

Twijfel of de koers van Philips aanstaande maandag boven dit niveau kan uitstijgen lijkt niet geheel onterecht. Op basis van oude weerstand en steun mag rond dit niveau wederom aarzeling worden verwacht. Daarnaast loopt in dit gebied de korte gemiddelde lijn welke verdere opwaartse ambities kan smoren. Tot slot kan worden opgemerkt dat rond €25,50 het tweede correctieniveau van de voorafgaande daling sinds de hoogste koers van eind april fluctueert.

De stijging van de afgelopen dagen krijgt vooralsnog dus slechts het label van opleving binnen de grotere beweging richting onderkant van het zijwaartse patroon. De onderste lijn staat getrokken rond grofweg €20,50. Met koersen onder €25,50 is het gevaar van een verdere verzwakking naar de onderste horizontale lijn dus nog niet verdwenen. Voor de volledigheid ook het niveau van de bovenste lijn: €28,15. Let wel, een voortzetting van de dalende beweging lijkt aannemelijk. Pas boven €25,50 neemt dit risico af.