Voor de Cijfers: Arcelor Mittal

Het aandeel van Hoop! Zo kan Arcelor Mittal het best worden omschreven. Vele koopadviezen van gerenommeerde huizen en adviseurs zijn in de achterliggende weken/maanden verschenen. Ook voor Arcelor Mittal geldt echter: Een trend is een trend! Of de cijfers van morgen daar veel verandering in brengen mag serieus worden betwijfeld.

ArcelorMittal-WeekGrafiek

ArcelorMittal-WeekGrafiek

Beweegt u uw ogen van links naar rechts over de bijgeleverde grafiek. U zult merken dat uw pupillen van boven naar beneden bewegen in deze exercitie. In de theorie staat deze beweging bekend als een neerwaartse trendmatige beweging. Deze beweging is onveranderd intact. De ingetekende dalende lijn beperkt de opwaartse potentie. Op basis van de stelling dat een trend een trend is mag worden aangenomen dat Arcelor Mittal in de komende weken wederom onder of tegen deze lijn haar Waterloo zal vinden. Tot zover de waarschuwing.

De openingszin van deze column is bewust gekozen: Hoop. De ingetekende horizontale lijn duidt de situatie dat de koers in aanloop naar de cijfers is aangekomen in de zone waarvan eerder dit jaar een rally naar de reeds aangehaalde langere termijn dalende weerstandlijn werd ingezet. Omdat de theorie stelt dat de geschiedenis de neiging heeft om zich te herhalen is een kortstondige rally richting de weerstandlijn niet geheel uitgesloten. Procentueel kan dit een interessante rit zijn, alleen deze rit is slechts interessant voor de belegger met een wat kortere tijdshorizon. De langere termijn belegger heeft nog steeds niets te zoeken in Arcelor Mittal.

In een eventuele rally stuit de koers op meerdere weerstandszones. De eerste kan gedefinieerd worden rond €8,75. Daarboven volgen respectievelijk €9,15 en €9,50. De verwachting luidt dat de koers in de komende weken niet in staat is om boven dit laatste niveau uit te stijgen. Al met al luidt de conclusie: Een uptick in de langere termijn dalende beweging is zeker niet uitgesloten. Een trend ontwikkelt zich immers zelden tot nooit in een rechte lijn. Voordat de dalende beweging omgezet is in een nieuwe langere termijn stijgende beweging moet echter heel wat gebeuren. Een stijging mag vooralsnog slechts gezien worden als een zoektocht naar een nieuwe lagere top. De laagste niveaus voor 2015 zijn nog niet op het koersbord verschenen.