Voor de cijfers: Arcelor Mittal

Met stip op nummer 1 als het gaat om de titel: PublieksLieveling. Het koersverloop maakt deze koosnaam echter niet waar. Al jaren niet! Morgen opent Arcelor Mittal haar boeken. Zorgen de cijfers eindelijk voor de koersdraai waar sommige beleggers al weken/maanden/jaren op wachten of misschien zelfs hopen? Let wel, een trend is een trend!

ArcelorMittal-WeekGrafiek

ArcelorMittal-WeekGrafiek

Van links boven naar rechts onder. In deze zin is het koersverloop in bovenstaande grafiek kort maar krachtig samengevat. Al jaren laat Arcelor Mittal een patroon van achtereenvolgende lagere toppen en lagere bodems zien. Dit patroon is onveranderd intact! Soms veert de koers even op en gegeven de huidige koers van het aandeel leidt dit tot grote procentuele winstcijfers. De euforie is echter steeds kort beleefd. Hit and Run. Als u even niet op tijd bent is de winst alweer als sneeuw voor de spreekwoordelijke zon verdwenen. Dit terwijl er genoeg aandelen te vinden zijn die momenteel een krachtige stijgende trendmatige beweging laten zien. Maar dit terzijde.

Vrij recent heeft de koers een stijging van enkele dagen laten zien. In de grafiek is echter te zien dat deze opleving haar meerdere heeft gevonden in het eerste reactie-niveau van de voorafgaande daling. Inmiddels heeft de koers reeds een groot deel van de opgebouwde winst terug moeten geven en op dit moment bungelt de koers fractioneel boven de laagste koers van de laatste jaren. Geen enkele reden dus om Arcelor Mittal nu al in portefeuille te hebben. Of het moet zijn op basis van hoop. Zoals bekend is dit veelal niet zo’n goede raadgever.

Op basis van fibo-extensie mag worden aangenomen dat de koers van Arcelor Mittal in de komende weken verder verzwakt tot aan de zone rond €4,40. Gegeven het feit dat het patroon van lagere toppen en lagere bodems intact is moet zelfs rekening worden gehouden met koersen onder dit niveau. Op het moment dat de laagste koersen verder worden aangescherpt mag rekening worden gehouden met niveaus rond €3,35. Zolang koersen onder €6,20 noteren blijft deze negatieve insteek valide.