Voor de cijfers: Akzo Nobel

Morgen is het de beurt aan Akzo Nobel om haar boeken te openen. Beleggers houden de blik scherp gericht op de zone €61,25. Weten de cijfers eindelijk het zetje in de rug te geven om de koers boven deze betonnen barrière te tillen?

Akzo-WeekGrafiek

Akzo-WeekGrafiek

Ook voor Akzo Nobel geldt het verhaal van de langere termijn hogere toppen en hogere bodems. De ingetekende oplopende steunlijn onder de koersbeweging van de laatste jaren toont duidelijk de langere termijn richting. In deze beweging heeft Akzo Nobel vrij recent weer een reactie-beweging laten zien welke de koers heeft teruggezet tot aan de steunlijn. Zoals de naam van de lijn doet vermoeden heeft de lijn de verkoopdruk opgevangen. Daarnaast is de RSI in deze beweging netjes boven de OS-lijn blijven hangen. Probleem is echter dat de nieuwe actie-beweging binnen de langere termijn trend nog niet echt op gang wil komen. En dat brengt het verhaal terug bij de hierboven reeds aangehaalde zone €61,25.

In de grafiek staat een horizontale lijn getrokken rond dit niveau. Wat opvalt is dat deze lijn alle ambities van Akzo Nobel in de laatste twee maanden de kop heeft ingedrukt. In jargon, er ligt een horizontale weerstand rond dit niveau. Vraag is dus of de cijfers van morgen beleggers genoeg vertrouwen geven om af te rekenen met dit obstakel. Koersen boven genoemd niveau geven namelijk aanleiding om rekening te houden met verdere ruimte tot aan de ingetekende dalende trendlijn over de meest recente toppen. Deze lijn fluctueert momenteel rond €67,50. Let wel, de blik mag pas op deze zone gericht worden nadat het horizontale berenbastion succesvol is doorbroken. Zoals in de grafiek aangegeven is het nog niet zover!

Wat als de koers blijft haperen? Verdere aarzeling rond en onder €61,25 duidt op de mogelijkheid dat de koers opnieuw terugzakt naar de steunlijn. Het gegeven dat de dual gemiddelde indicator een tweetal weken geleden een negatieve cross heeft laten zien ondersteunt ook het belang van de besproken zone en het loerende gevaar.

Samenvattend, de langere termijn beweging is intact en is opwaarts gericht. Binnen deze beweging worstelt de koers echter duidelijk met €61,25. Het beeld oogt vooralsnog dus fragiel. Een hernieuwde test van de langere termijn steunlijn mag zeker niet uitgesloten worden. Uiteraard vormt deze mogelijke daling een instapmoment. Rustig afwachten. Breekt de koers door de barrière dan kan direct ingesprongen worden voor een verdere beweging naar €67,50. Zoals aangegeven: houd blik morgen gericht op €61,25!