Voor de Cijfers: AirFrance-KLM

Morgen is het tijd voor onze blauwe trots: Air-France KLM. Deze nationale vogel heeft in 2015 aan het Damrak nog niet echt veel vliegwerk laten zien. Of de cijfers van morgen daar verandering in brengen valt ook nog maar te bezien. Een trend is een trend. Met deze klassieke TA-slogan starten veel van onze analyses. Ook voor AFK is deze uitspraak van toepassing. Niet zozeer een stijgende trend. Niet zozeer een dalende trend. De koersontwikkeling laat sinds oktober vorig jaar een zijwaarts verloop zien. Een horizontale trend, of zo u wilt, een trading range. Zie hier de tweede zin van deze column. Veel aandelen en indices zijn sinds het dieptepunt van oktober vorig jaar sterk opgelopen. Dit is niet het geval bij AFK. Het zijwaartse karakter wordt duidelijk onderstreept door de dual gemiddelde indicator. De lijnen lopen niet alleen horizontaal maar draaien de laatste twee maanden ook als in een Argentijnse tango om elkaar heen.

In de grafiek staan drie horizontale trendlijnen getrokken om de grenzen van de respectievelijke bandbreedtes te bepalen.

AirFrance KLM-WeekGrafiek

AirFrance KLM-WeekGrafiek

Twee weken geleden is de koers opgeveerd van een niveau dat in het koersverloop al lange tijd een belangrijke rol speelt. Zowel in 2013 als in 2014 is rond grofweg €5,75 een belangrijke bodem gezet. Ook in 2015 heeft deze koers weer dienst gedaan als springkussen. Met het recente oplopen van de koers is AFK echter al weer relatief dicht in de buurt van een eerste obstakel. De obstructiezone is gebaseerd op een oude bodem van eerder dit jaar. Op basis van de stelregel dat steun en weerstand wisselen nadat zij zijn doorbroken moet serieus rekening worden gehouden met een scenario dat rond €6,95 een stevig gevecht gaat plaatsvinden. De grenzen van de eerste bandbreedte zijn dus gesteld op €5,75 en €6,95 respectievelijk. Pas boven het laatste niveau ontstaat verdere ruimte.

De derde en bovenste lijn staat getrokken rond €8,50. Deze lijn komt slechts in beeld zodra en wanneer de middenlijn rond €6,95 wordt overtroffen. Of dit gaat gebeuren valt overigens nog te bezien. Onder het verloop van de koers staat de vertrouwde RSI afgebeeld. Het feit dat deze indicator in haar onderste regionen fluctueert is geen teken van kracht. De ruimte van de middenlijn tot aan de bovenste lijn is groot genoeg om eerst een breuk van de middenlijn af te wachten alvorens positie in te nemen of te vergroten. De lezer met een technisch ingesteld oog heeft namelijk al gezien dat de middenlijn valt op het eerste, oftewel 38,2%, herstelniveau van de voorafgaande daling van bovenkant trading range naar onderkant zijwaarts patroon. En u weet, fibo-herstelniveaus hebben de neiging om als kantel- en draaipunt te fungeren. Waarvan Akte!