Voor de cijfers: Ahold

Ahold staat morgen in de belangstelling. De internationaal opererende detailhandelaar heeft in de achterliggende weken richting de cijfers een mooie stijging laten zien. Vraag is of deze ontwikkeling een vervolg krijgt. TradeIdee blikt vooruit.

Ahold-WeekGrafiek

Ahold-WeekGrafiek

In de grafiek van Ahold is te zien dat de zwakte in de maanden juli, augustus en oktober geresulteerd heeft in drie succesvolle testen van de bovenkant van het oorspronkelijke trendkanaal waarin de koers al sinds midden 2011 fluctueerde en waaruit zij in de euforie van begin dit jaar wist te breken. Het gezegde luidt: driemaal scheepsrecht. Na de derde test van oktober is de koers dan ook omhooggeschoten en flirtte gisteren al even voorzichtig met de hoogste koersen van dit jaar. Vraag is of de cijfers van morgen in staat zijn om de koers door de weerstandlijn, getrokken over de toppen van april en juni, te drukken. Enig twijfel lijkt gerechtvaardigd. Deze aanname is gebaseerd op de ontwikkeling van de RSI.

Zoals duidelijk te zien heeft de euforie sinds oktober de leidende indicator bij lange na niet bij de OB-lijn gebracht. Het achterblijven van de indicator is een absoluut waarschuwingssignaal. Dit impliceert dat rekening moet worden gehouden dat de zone rond €19,60 zwaar zal zijn en dat een negatieve reactie in de komende dagen/weken zeker niet is uit te sluiten. Het startpunt van verzwakking wordt gegeven als de koers zakt onder €18,75. Op dit niveau staat de horizontale trendlijn in de grafiek getrokken. De optelsom van de lijnen geeft momenteel dus bewegingsruimte van minder dan een euro. Het wachten is op een keuze van de koers, waarbij opgemerkt dat een daling onder €18,75 aannemelijker is dan een verdere opmars dwars door €19,60. Wat is het risico als €18,75 breekt?

Onder de ingetekende trendlijn kan de koers snel terugvallen naar de korte gemiddelde lijn. Deze fluctueert momenteel rond €17,75. Fungeert deze lijn niet als steunpilaar dan is een duikeling naar de hierboven reeds aangehaalde oorspronkelijke weerstandlijn van het langere trendkanaal een reële mogelijkheid. De oude weerstandlijn staat getrokken rond €16,70.

Samenvattend: Ahold oogt fragiel gegeven het uitblijven van bevestiging vanuit de indicator. Wacht echter tot een daling onder €18,75 om posities af te bouwen of te verzekeren. Opwaartse ruimte is vooralsnog beperkt tot aan €19,60. De verwachting luidt niet dat Ahold op korte termijn deze zone in opwaartse zin weet te doorbreken.