EUR/USD: Het belang van 1,15.

De rente’s stuiteren heen en weer en de wereld is gevangen tussen krimp aan de ene zijde en renteverhoging aan de andere. Dat gebeurt wel eens op de korte termijn uiteraard, maar de laatste jaren hebben we toch een sterke correlatie beleefd tussen de richting van de verschillende rentes in de wereld.

Nu het item van deze week. Om af te trappen leek het mij zinvol stil te staan bij hoe wij bij LeoMont tegen EUR/USD aankijken. Het is de markt die ons allen het meest aangaat dus die basis bespreken we deze week. Het resultaat van de verschillende versnellingen tussen Europa en de VS wordt uitgedrukt in de correctie waarin dit valutapaar zich nu bevindt.

Deze lijngrafiek filtert de beweeglijkheid er uit en geeft een beter overzicht over de algemene tendens. Na de scherpe dalingen zegt de zwarte lijn ons dat er hogere toppen en bodems te zien zijn. Echter, dat is slechts correctief zoals de blauwe trend ons toont. Het gebrek aan hellingshoek van de beweging vanaf de bodems geeft ook aan dat we voorlopig niet echt sterk bezig zijn. Ja van dag tot dag, maar niet als proces blijkbaar. Het is eerder wat Draghi zei, “u moet wennen aan de beweeglijkheid.”

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

Een echte verandering is nog niet te zien in de koersen zolang 1,15 niet wordt overschreden. Wat verder tegenzit is de rode fibogrid. Hieruit blijkt dat elke stijging tot 1,15  slechts een 50% correctie betekent van de daling ervoor. Ook om dit te ontzenuwen dienen koersen 1,15 te overwinnen. Wat wel positief is valt te zien in de RSI. Daar is de bear market range aangegeven in het rood overgegaan in een bull market range in het groen. Bijna althans, want deze set up wordt pas gevalideerd wanneer de RSI wederom OB wordt zonder tussen door OS te zijn geweest. Wanneer gebeurt dat dan? Boven 1,15 pas natuurlijk. Dit alles met Grexit, Draghi en de Fed op de achtergrond speelt zich af binnen het grotere verband van de lange termijn weekgrafiek.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

Hier uit blijkt dat er nog niets is bereikt. Zo zien we dat binnen de grotere daling, de stijging van 2015 voorlopig een zoektocht naar een lagere top is binnen de versnellende trend. Daarnaast de rode boogjes geven een Negative Reversal patroon aan dat uitzicht biedt op pariteit. Wanneer die van de baan is? Nou, boven 1,15 dus. Tot slot geldt ook dat de bullmarket range in het groen bij de RSI op dit timeframe is overgegaan in een dikke bear market range in het rood.

 

Dit alles zegt ons dat alles voorlopig correctief is, en dat pas anders kan worden bij koersen boven 1,15. Is er nu direct uitzicht op een aanstaande breuk van 1,15? Nou als er aanwijzingen zijn ze niet sterk en in de meerderheid momenteel. Er zijn zat signalen neerwaarts versus enige op stabilisatie duidende signalen op lagere time frames. De hoofdparameters van de dalende richting van EURUSD zijn nog steeds valide en dat blijft zo bij koersen onder 1,15.