USD/JPY: Nog steeds geldt, een trend is een trend!

Op 16 maart schreef ik onder de titel: “Hoog? Ja maar een trend is een trend!” een column over de technische verwachtingen voor het valutapaar USD-JPY. De strekking van de analyse, welke tot uiting kwam in de keuze van de titel destijds, luidde dat het paar onveranderd in een stijgende trendmatige beweging zat en dat het technische beeld aanleiding gaf om rekening te houden met hogere koersen waarbij het valutapaar kon doorstomen tot Y132,00. De daadwerkelijke koersontwikkeling sindsdien heeft nog geen invulling gegeven aan het neergelegde scenario. Reden voor een update.

USD/JPY WeekGrafiek

USD/JPY WeekGrafiek

Bijgesloten wederom de weekgrafiek. Een aantal aspecten ondersteunen nog steeds de stelling zoals neergelegd in de titel van de vorige column alsook in de titel van de column van vandaag. Allereerst de ingetekende dual voortschrijdend gemiddelden indicator. Nog steeds is sprake van een duidelijke koopconditie in deze volgende indicator. Wel ziet u dat het korte gemiddelde langzaam maar zeker horizontaal is gaan lopen. De tweede aanwijzing voor de aanwezigheid van een stijgende trend wordt gevormd door de RSI. Deze indicator fluctueert onveranderd in een Bull Market Range. Sterker, de indicator heeft in de laatste weken een afkoeling laten zien waarin zij zich opmaakt voor een nieuwe impuls omhoog. De kenners herkennen een Pagina 58 set-up.

In de koersgrafiek staan twee lijnen ingetekend. De combinatie van deze lijnen vormt een stijgingsdriehoek. De theorie stelt dat dit koerspatroon valt in de categorie consolidatiepatronen. De huidige fase kan dan ook het best omschreven worden als een adempauze. Deze stelling wordt, zoals hierboven aangegeven, ondersteund door de indicatoren: het horizontaal lopen van het korte gemiddelde en het afkoelen van de RSI.

De weerstandlijn van het patroon fluctueert rond Y122,00. Koerspatronen lenen zich voor de berekening van volgende ijkpunten. Bij een stijgingsdriehoek mag de basis worden geprojecteerd. De basis van het patroon bedraagt 7 figuren. Dit impliceert een koers van Y129,00 na de doorbraak van de weerstandlijn hetgeen een grote stap impliceert richting het koersdoel dat halverwege maart al is berekend.

 

Al met al fluctueert de koers in een adempauze. De verwachting luidt dat de stijgende beweging op korte termijn hervat wordt. De trigger voor de hervatting ligt rond Y122,00. Nog steeds geldt: Een trend is een trend.