USD/JPY: Een trend is een trend!

Al enige tijd  beweegt de koers van een het valutapaar USD-JPY zijwaarts. Wordt de grafiek wat nader bestudeerd dan springt echter een koerspatroon in het oog. De recente koersontwikkeling kan best wel eens de voorbode zijn van een hervatting van de onderliggende beweging welke sinds het derde kwartaal 2012 aanwezig is. Zoals u weet is deze beweging opwaarts gericht.

USD-JPY

USD-JPY

Het koerspatroon dat zichtbaar wordt wanneer een horizontale lijn en een diagonaal oplopende lijn in bovenstaande grafiek worden ingetekend is een stijgingsdriehoek. In de theorieboeken valt dit patroon in de categorie consolidatie/continuatie-patronen. Het patroon symboliseert namelijk de situatie dat beleggers rond een vast niveau (de horizontale lijn) bereid zijn om afscheid te nemen maar daartegenover staat dat dezelfde beleggers op steeds hogere niveaus (de diagonaal stijgende lijn) de stukken weer terug willen kopen. Dit beleggersgedrag veroorzaakt een situatie waarin de druk op de horizontale lijn toeneemt. Vandaar de titel van vandaag en vandaar de opmerking dat het patroon in de consolidatie/continuatie-categorie valt. De twee lijnen zullen elkaar met het verstrijken van de tijd immers gaan snijden. Dit punt heet de apex. Voor dit punt moet de graadmeter een richting kiezen. En precies dat lijkt het valutapaar momenteel te doen!

Het niveau van de horizontale lijn ligt rond Y121,90. In de huidige handelssessies is dit niveau duidelijk onder druk komen te staan en de eerste haarscheurtjes zijn zichtbaar in dit berenbastion. USD-JPY blaakt weer van verdere opwaartse ambities.

Patronen lenen zich voor de berekening van volgende ijkpunten. In het geval van een stijgingsdriehoek mag de basis van het patroon geëxtrapoleerd worden op de triggerlijn rond Y121,90. Wordt deze exercitie uitgevoerd dan verschijnt een niveau van Y128,20. Dit soort berekende niveaus betekenen overigens niet dat op dat niveau ook weerstand ligt of dat daar een top gevormd wordt. Vele malen belangrijker is de conclusie dat bij het overstijgen van Y121,90 de stijgende trend wordt hervat. En u kent inmiddels onze stelling: Een trend is een trend!