USD sterker dan ooit

Het einde van het handelsjaar nadert en zo ook de laatste twee belangrijke momenten voor de financiële markten. Er wordt hals reikend als ook met argusogen vooruitgekeken naar wat de ECB en de Fed gaan doen in december. De USD neemt deze week een voorschot op een positieve uitkomst daarvan door alvast naar nieuwe records te reiken.

Bij beschrijving van de handel in de afgelopen weken komt de conclusie naar voren dat Goud in het verdomhoekje zit samen met de andere grondstoffen en dat de aandelenmarkten duidelijk weer in trek zijn. Inmiddels is het zo dat we de dieptepunten van de nazomer als verleden tijd en onrealistisch beschouwen en het een kwestie van tijd lijkt voordat we weer tegen de 500 in de AEX aan staan te hikken. De markten houden rekening met en hebben dus al verdisconteerd dat de USD in ieder geval relatief sterker zal liggen in de komende maanden. Eigenlijk precies zoals het de afgelopen jaren het geval is geweest. Niets nieuws dus, behalve dat het glas nu halfvol heet te zijn in plaats van halfleeg.

Tussendoor zien we de EUR/USD verhouding schurken tegen de laagste koersen van de afgelopen jaren. We noteren momenteel 1,05 en een beetje hetgeen betekent dat we niet meer dan een beetje afstaan van de laatste barrière tussen hier en de pariteit. De neiging naar een hervatting waar we mee bezig waren voordat de Yuan gedevalueerd werd is weer terug. Sterker, na een pauze van een aantal maanden wordt na de september meetings van de ECB en de Fed wederom aanstalten gemaakt om het tempo van dalen in 2016 in ieder geval een stuk hoger te laten zijn. We kunnen een heel verhaal houden over van alles en nog wat in de wereld. Dat is dan allemaal leuk onderbouwend voor een variatie op wat echt de kern van de zaak is.

Het is allemaal de USD. QE en ont-QE ing zijn net zo Amerikaans als de Hamburger, de Taco en de Pizza…. Ok verkeerde voorbeelden. Net zo Amerikaans als de cowboyhoed, Coca Cola en Thanks Giving Day. Het is niet alleen het ding zelf maar ook hoe en wanneer je het in welke context gebruikt. Inmiddels weten we dat QE niet werkt voor het doel waar het voor bedacht is. Het sorteert wel een dubbel effect op de financiële markten waarmee evengoed de sier gemaakt kan worden, maar in werkelijkheid is de kloof tussen de echte economie en de beurswaarden verder uit elkaar komen te liggen. De schulden zijn veel groter dan voorheen en de wereld is nu nog meer afhankelijk van wat er met de USD gebeurd. Kortom de “haves” hebben nog meer en de “have not’s” nog meer schuld. Vraag Sassen naar de details en noem daarbij Emerging Markets zou ik zeggen.

We hebben ook inmiddels geleerd dat het bij QE essentieel is dat je als eerste begint en als eerste eindigt. Maar dat is uiteraard alleen voor de Amerikanen weggelegd. De laatste fase van deze saga van relatieve ontwaarding houdt de markt nu bezig. Kunnen we de carry trade aanhouden omdat de ECB de Euro goedkoop houdt of omdat de VS de USD rente gaat doen stijgen, of zelfs beide misschien? Wie zal het zeggen, en wat maakt het ook uit. Terwijl die discussie gevoerd wordt en de tijd verstrijkt valt op dat de USD er nu al ijzersterk bij ligt. Zie hier het bewijs van dit gedrag uitgedrukt in de lange termijn grafiek van de USD index.dft usdindex

De aanhoudende zwakte in de tegenhangers van de USD, namelijk de EUR en de JPY heeft de waarde van de USDindex in 2014 uit z’n dak en boven z’n trendkanaal doen gaan. Daarmee is er een structurele verandering bereikt in de valutaverhoudingen op internationaal vlak. De consolidatie, lees de absorptiefase, waarin de markt alle heeft gewikt en gewogen beslaat zo ongeveer heel 2015. Net niet helemaal want deze correctieve fase is 2 weken geleden beëindigd door de stijging boven de blauwe weerstandlijn. Daarmee concluderen we dat de correctie van 2015  een 38,2% retracement heeft ingehouden van de spurt opwaarts in 2014. Voor 2016 geldt dat de markten uitzien naar een koersdoel van 105 om mee te beginnen. Het tweede projectiedoel bevindt zich bij 115 waar we nog maar niet van spreken. Eerst maar eens bij 105 kijken, stapje voor stapje. Weet daarbij echter dat de groene boogjes die de positive reversal weergeven ook een koersdoel produceren dat bij 115 uitkomt. Het ziet er naar uit dat de markt het niet meer houdt en nu al begint met het verkopen van andere zaken en het kopen van Dollars.

Hou hierbij rekening met de gedachte dat het nog maar net begonnen is en dus best nog ver kan reiken. EUR/USD naar pariteit of lager, Goud op 1000 en daaronder en uiteraard aandelen nieuwe hoogtepunten is daarbij de gedachte vanuit het intermarket perspectief.

Ook gepubliceerd op Dft.nl dft logo