Special LeoMont & Sassen Research: To Grexit or not? (deel 2)

De spanning stijgt naarmate de tijd vordert, deadline na deadline wordt gepasseerd alsof het niets is. Kan het eerder uitgeslotene dan toch? Kan Griekenland toch bij Europa blijven, of hoeft het niet meer van de Duitsers? Of willen de Grieken zelf nog überhaubt? Een update voor het referendum.

Drie weken terug schreven wij de drie mogelijke scenario’s omtrent de Griekse problematiek. Inmiddels is er weer veel gebeurd. De belegger heeft een hoop informatie te verwerken. Hier een opsomming met de stand van zaken tot en met nu, 1 dag voor het referendum.

-De deal van de schuldeisers is per dinsdag van de tafel gehaald, maar toch komt er deze zondag een referendum over in Griekenland. Een referendum over een niet bestaande deal dus.

-De Griekse regering zegt er ook gelijk bij dat de kiezer NEE moet stemmen, ook vreemd en het zet tevens kwaad bloed bij de europartners.

-Er is een rechtszaak aangespannen in Griekenland tegen het houden van het referendum. Het zou niet rechtsgeldig zijn. Uitspraak uiterlijk vrijdag.

-Toch heeft de Griekse PM dinsdag nog grote concessies gedaan, terwijl hij in het Griekse parlement nog hard van leer trok tegen de Trojka. Blufpoker naar de Trojka, of blufpoker naar Griekse kiezer? Of beide?

-Volgens Schauble zaten de partijen maar EUR 60 miljoen uit elkaar. Dat Griekenland dan wegloopt zou dan dus impliceren dat zij geen deal willen.

-Peilingen gaven eerst aan dat NEE kamp zou winnen, maar nu is de verdeling meer 50-50. Vraag is of de met de minuut verslechterende situatie in Griekenland de stembalans naar de een of andere kant zal uitschieten.

-Stel er komt een JA uit het referendum, wat dan? Gaat Griekenland dan wel akkoord met alle eisen? Stapt de huidige Syriza regering op? Komt er een interim regering of komen er nieuwe verkiezingen?

-Stel er komt een NEE uit het referendum, wat dan? Griekenland zal door willen onderhandelen, maar europartners kunnen dan de deur dichtgooien. Griekenland gaat dan echt bankroet, maar uit de eurozone gooien kan niet, want dat kan volgens de verdragen niet! Hoe dan verder? Wordt Drachme naast de Euro geïntroduceerd? Wat zal afschrijvingspercentage zijn op Griekse schulden?

-Hoe reageren de rentes op staatschulden van de andere zwakkere eurolanden? Als die teveel stijgen, dan kan dit weer paniek veroorzaken.

-Wat doet de ECB? Tot nu toe heeft zij de ELA (emergency liquidity assistance) gelijk gehouden en de haircut (zeg maar korting op onderpand) niet gewijzigd (sterker nog, de ECB zegt nog geen beslissing te nemen). Zonder deze steun zullen de Griekse banken worden weggevaagd.

-Velen, zo ook de markt, doen Griekenland af als een storm in een glas water, maar de president van de Engelse centrale bank waarschuwt echter voor een beurscrash mocht Griekenland uit de Euro stappen.

De belegger heeft het dus niet makkelijk, dit betekent echter ook dat er goede mogelijkheden zijn; ofwel de markt ziet het niet juist, of wel. Bij het eerste geval liggen de kansen. Hier kan de belegger de drie scenario’s nog eens nalezen. Verder is de vraag wat de markt nu precies heeft ingeprijsd, want waarde wordt uiteindelijk bepaald aan de hand van de stand van de aandelen.

(Het bovenste deel van dit artikel is geschreven door Alexander Sassen van Sassen Researsch. Het deel hieronder is geschreven door Gökhan Erem van LeoMont)

Maandag begon de week wel met de schrik in de benen maar al gauw bleek het niet al te veel nieuws om het lijf te hebben. Koersen daalden op z’n slechts die dag met zo’n 5% waarna een stabilisatie alsook herstelpoging aanving. Toen eenmaal bleek dat de daling geen nieuw negatief territorium inhield werd al snel de moed gevat om in ieder geval niet meer te verkopen.

Dat bleef de rest van de week ook zo hetgeen zegt dat er een beperkte impact van vorig weekend door de markten wordt ingeprijsd zover. Uiteraard zit er al meer Grexit angst of opportunisme ingeprijsd op basis van de kennis die we tot dat moment hadden. Het extra ingeprijsde van het NEE en het referendum is de afgelopen week dit geweest.

Maandag sloot hoger dan de openingsstand , zo ook dinsdag en woensdag het geval was. Donderdag en Vrijdag waren dagen waarbij de slotstand onder de beginstand van die dag uitkwam. Per saldo eindigde de week op de zelfde stand als zij begon. 5% lager dan de vrijdag ervoor.

AEX 5 minutengrafiek

AEX 5 minutengrafiek

De bovenste grafiek beschrijft het koersverloop op basis van 5 minuten intervallen.

Wanneer we de onderste grafiek bezien blijkt dat de daling van afgelopen week geen nieuw laagtepunt betekende waarmee de markt aangeeft bereid te zijn zelfs meer te willen betalen dan een aantal weken daarvoor zonder dat er sprake was van een referendum en een NEE van Tsipras-zijde.

AEX Daggrafiek

AEX Daggrafiek

 

Koersen bevinden zich op de langere termijn beleggingshorizon gewoon nog in een opwaartse trend. Daar heeft de afgelopen week geen verandering ingebracht. Er is hoogstens een week extra aan de correctie toegevoegd omdat hiermee de aanval op de weerstand met de verwachting deze te zullen slechten is afgewend.

Die positieve verwachting geldt nog steeds en blijft dat doen zolang koersen de meest recente bodem niet slechten. De huidige situatie is uiterst instabiel en kan snoeiharde uitslagen naar beide zijden opleveren. De voorkeur voor de bovenzijde wordt gesteun door de tot nu toe getoonde absorptiekracht van de markt als ook door het behoud van de langere termijn opwaartse trends.

Dit verhaal wordt uiteraard komende week vervolgd.