Griekenland en slechte Grieken

Het mooie van Griekenland is het land, het slechte van Griekenland zijn de Grieken. Zo die stelling is geponeerd en nu even uitleggen wat ik bedoel voor ik met m’n Turkse achtergrond als een soort  anti-Griekenland deskundige in de hoek wordt gezet.

De wereld verwachtte niet wat Griekenland vorige week rond deze tijd verkondigde. Ochi, we stoppen er mee heeft het ergens geklonken om de een of andere reden. De strategie bleek te zijn: “We gaan dit niet redden zo, dus gooien we de boel op het laatste moment op z’n kop.” Ik noem dit in m’n vriendenkring het Faisel-effect, naar een vriend van mij die deze strategie in zijn onderhandelingen standaard toepast. Verrassend genoeg werkt het heel vaak heel goed. De vraag is of het ook op het podium van de Europese politiek gaat werken, maar eerlijk is eerlijk, de eerste stappen zijn gezet en pakken uit zoals bedoel is. Het gaat bij onderhandelingen om het hebben van de leiding in het gesprek. Dat is nu wel gebeurd met de toevoeging ten koste van wat?. Het volgende woord en volgens de Europese politici het laatste woord is aan de Grieken deze zondag. Ochi of Ne, waarbij geldt dat Ne, Ja betekent.

Het is een mooi land, zeg nou zelf. Ik denk dat er weinig mensen zijn die de vakantie hier voor hebben af gezegd. En Juncker zei het maandag nog in een zeer on West-Europees emotioneel pleidooi voor een volmondige JA stem. “Wij houden van Griekenland en de Grieken zijn onderdeel van de Europese familie. Ik voel me persoonlijk verraden door uw leiders terwijl ik er alles aan heb gedaan om de Grieken te helpen in deze moeilijke tijden. Wat weten de Grieken nu echt van wat wij voor ze hebben willen doen, Wat weten de Grieken nu echt van onze intenties en de moeite die we hebben genomen, Voor ons heeft altijd het Griekse belang voorop gestaan. Maar helaas, uw leiders…” Wie dit heeft gezien op de TV weet dat ik hier geen greintje emotie aan heb toegevoegd. Dit waren de woorden van Juncker en dus van het Europa dat volgens de Griekse leiders het laatste druppeltje Ouzo uit de Grieken wil persen. Nu zei Juncker ook dat  Dijsselbloem het geweldig had gedaan, dus je moet je ook weer niet alles geloven van dhr Juncker maar goed.

De Griekse Politici lijken in ieder geval de grote boeman in deze kwestie. Waar het in dit verhaal over gaat is dat het een verrassing was voor velen, bijna iedereen behalve voor Tsipras, een van de slechte Grieken. Wat heeft dit nu allemaal uitgehaald? Er is voorlopig nog niemand beter van geworden en zeker de Grieken niet. De markt is nu al een week dicht maar stond er zo voor vlak voor de Ochi van vorig weekend.

Weekly Athene

Weekly Athene

 

De Griekse index hier afgebeeld in de weekgrafiek sinds begin 2011 had er wel genoeg van. Al weken bewegen koersen min of meer zijwaarts waarbij een stabilisatie na de scherpe dalingen in ieder geval een positieve verandering bracht. Sterker, na aangekomen te zijn bij de niveaus van 2012 waarin de EURO ook op ploffen stond, maar dan aangaande de PIIGS kwestie, is de verkoop opgedroogd. De beleggers hebben ervan gemaakt dat het niet veel erger kon en de uitkomst van de onderhandelingen bijna alleen maar konden meevallen. Maar die hadden niet op Tsipras gerekend waarschijnlijk.

De zijwaartse beweging na het bereiken van historische steun op de beurs heeft er zelfs toe geleid dat de koersen de neerwaartse spiraal van de dalende trend hebben verlaten. Sterker in 2015 is er geen voortzetting van de cyclus van lagere toppen bodems geweest. De vorming van toppen en bodems was zijwaarts hetgeen een stabilisatie betekent. Vlak voor het weekend staken koersen zelfs de kop op om de bovenzijde van deze range te slechten, totdat de Grieken er zelf iets over te zegen wilden hebben en de boel maar op slot ging vanuit veiligheidsoverwegingen. Betekende dit niet dat de verwachting was dat de Grieken zelf de situatie zouden verergeren en er een te grote chaos zou ontstaan? Pinautomaten op slot enzo, is dat goed voor de Grieken?

Dat zegt mij bijna dat als het aan de beleggers ligt het wel goed zou komen, als het aan Europa ligt dus ook volgens Juncker, maar lijkt er op dat de markten de reactie van de Grieken zelf niet constructief achten. Dit gaat natuurlijk niet over de Griek in de straat, daar is het allemaal dramatisch. Los van wie de schuld heeft of recht op het tegoed, het ongeregelde karakter van de situatie maakt dat de boel steeds verder in puin gaat zo. Het is aan de Grieken om het heft in eigen handen te nemen, helaas nemen zij ook een deel van onze rekening daarmee in handen door de een of andere onbetrouwbare Griek voorman laten zijn. Nu roept de beste man weer dat Europa de Grieken chanteert, het moet niet veel gekker worden. Het mooiste zou zijn als niemand bij het gedwongen referendum komt opdagen.

Ook gepubliceerd op Dft.nl dft logo