S&P500: Schuren

Na een verkorte handelsweek vorige week maakt de DD de status op voor de S&P500. Bij hogere uitzondering starten we ditmaal met een quote uit de DD’s van vorige week betreffende de weekgrafiek. “Zoals in de DD van maandag reeds besproken is deze verkorte handelsweek een belangrijke week voor het vraagstuk of deze lijn doorbroken wordt. Lukt het niet, dan ligt er substantieel risico daar de S&P500 inmiddels al vrij ver van haar MA20 en onderste ingetekende lijn is gelopen.” Vorige week kwam de S&P500 niet veel verder dan schuren tegen de weerstandlijn uit de weekgrafiek. Zie hieronder.

Terug naar de kleinste grafiek. Door het gemis van een sessie en vervolgens een halve sessie oogt onderstaande grafiek enigszins verstoort. Dat neemt niet weg dat de horizontale lijnen uiteraard nog ingetekend staan en onveranderd van belang zijn. Afgelopen vrijdag is de index rond de eerste lijn op 3142 gesloten. Op basis van deze lijn kan de S&P500 bij de start wat opveren alleen de verwachting luidt dat dit een moeizaam proces zal zijn.

Voor de volledigheid is daarom alvast een volgende lijn getrokken op 3134. De vaste lezers weten echter dat de eerst serieuze steun pas verwacht hoeft te worden in de zone 3127/3125. Interessant in deze is het gegeven dat de diagonale lijn onder de bodems van 20, 21 en 22 november vandaag aan de onderkant van deze zone van start gaat. De DD herhaalt daarom haar gedachte dat een verzwakking tot aan 3127/3125 in eerste instantie gezien moet worden als een reactieve zet.

S&P500 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse S&P500 2 december 2019 30 MinutenGrafiek

In de daggrafiek staat een groot ascending triangle ingetekend. Na de doorbraak van de triggerlijn op 3025 is dit patroon actief geworden. Het ijkpunt van het patroon ligt fors hoger rond 3325. Let wel, inmiddels is de RSI zwaar OB en is de koers in onderstaande grafiek inmiddels relatief ver weggelopen van MA20 lijn. Deze lijn kan in de komende sessies gaan trekken.

In een eventuele verzwakking tot aan MA20 dient echter wel gezocht te worden naar een nieuwe PR. Nogmaals, pas onder 3127/3125 begint het beeld te kantelen.

S&P500 DagGrafiek

Technische Analyse S&P500 2 december 2019 DagGrafiek

Zoals reeds in de inleiding opgemerkt heeft de S&P500 vorige week niet weten af te rekenen met de bovenste van de twee convergerende lijnen. De vraag is of dat deze week wel gaat lukken. Waarschijnlijk niet.

Er ligt nu substantieel risico daar de S&P500 inmiddels al vrij ver van haar MA20 en onderste ingetekende convergende lijn is gelopen.

Let wel, grotere bewegingen starten in de kleinste grafiek. Dus zolang 3127/3125 niet neerwaarts is doorbroken kan een volgende aanval op de weerstandlijn volgen.

Wordt Vervolgd!

S&P500 WeekGrafiek

9 reacties op “S&P500: Schuren”

 1. wh.giesen says:

  Zone 3125 bereikt inmiddels, echter de RSI is inmiddels OS dus een PR kan het niet meer worden toch?

  mvg

 2. Floridaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Is onder de 3125, de 3114 de laatste- zie uw DD 26/11 – reactieve ijkpunt (?)
  MVG.,
  Bert

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,
  Wel dag en intra-daggrafiek uit elkaar houden…de opmerking over PR stond bij daggrafiek.
  GRS Geert-Jan

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bert,
  Dat is correct.
  GRS Geert-Jan

  1. Floridaantje says:

   Waarde Geert-Jan,
   Thks voor de bevestiging.
   MVG.,
   Bert

 5. wh.giesen says:

  oke thnx voor de reminder.

  mvg

 6. Floridaantje says:

  Beste Wh.,
  “The S&P index is currently testing its 100 hour moving average at 3.113.58. The price is trading just below that level at 3112.40. Recall from the last the dips back on November 20, November 21 and November 22, the price approach that 100 hour moving average only to find dip buyers. The dipped below the moving average is the 1st time below that moving average since November 10. If momentum can develop, that could lead to more selling pressure in the index with the 200 hour moving average at 3078.95 as downside target”.
  [bron: Art Cashin / CNBC]
  MVG.,
  Bert

 7. maurice says:

  Beste Bert,
  ik hoop dat u tijdig bent uitgestapt
  mvg
  Maurice

 8. Floridaantje says:

  Beste Maurice, Goedenavond,
  Inderdaad…eigenlijk bij “toeval”- had een TL geplaatst omdat ik tussendemiddag weg moest – toen de S&P
  de volgende reactieve ijkpunt 3124 aantikte. Morgen maar eens weer bekijken of de uitstekende
  “cybermonday” verkopen hun beursbeslag krijgen. Bovendien zijn er geen belangrijke macro-data
  en is Trump in Londen voor een NATO top.
  Prettige avond verder en tot morgen.
  MVG.,
  Bert

Geef een reactie