S&P500: Loeren

De eerste steunpilaar in de S&P500 is deze week opgetrokken naar 2498. Wordt een blik geworpen op de laagste koers van gisteren, een dag waarop de wereld haar adem inhield en met angst en beven stond te wachten, dan duidt de ingetekende halve cirkel dat het inderdaad vrij nauwkeurig dit niveau was van waaruit de index weer wist te herstellen. Waarvan Akte! Ook voor vandaag geldt weer dat de ondertoon positief blijft zolang de S&P500 zich staande weet te houden boven de ingetekende eerste horizontale lijn. De titel van vandaag en de uitgekozen afbeelding bij de titel zijn echter wel expliciet gekozen. Want in de dag-grafiek staat na gisteren natuurlijk een serieuze waarschuwende doji.

SP-IntraDagGrafiek

De verwachting luidt dat de S&P500 vandaag enigszins onder druk uit de startblokken komt. De ingetekende groene cirkel duidt het gegeven dat de RSI gisteren niet tot onder de OS-lijn dook, maar daarbij kan gelijk opgemerkt worden dat het ook zeer mag worden betwijfeld of dezelfde indicator vandaag tot boven de OB-lijn klimt. Aan het einde van de sessie kan deze vraag met een grote mate van zekerheid waarschijnlijk beantwoord worden met nee. De insteek in de achterliggende dagen is geweest dat de graadmeter wat ruimte moet hebben om haar werk te doen. De focus ligt daarom op steun omdat er geen duidelijke weerstand kan worden bepaald in onontgonnen terrein.

Laat ons teruggrijpen naar de slotalinea van gisteren: “Inmiddels zijn we aanbeland bij later in de week. Concreet luidt de visie dus dat het gevaar van een natuurlijke correctie op de loer ligt. Het startsein van een correctie wordt gegeven bij koersen onder 2498.” Het flirten met het niveau 2498 kan gisteren best weleens slechts het eerste schot voor de boeg zijn geweest. Bekijk ook even de RSI in de dag-grafiek. Deze noteert rond het niveau van de vorige top en noteert nog duidelijk onder de OB-lijn.

Concreet luidt de visie dus dat de ondertoon nog positief blijft, maar dat bij koersen onder 2498 het positieve randje aan het vervagen is. Niet dat dan gelijk een jarenlange neerwaartse trend start, maar wel dat de zoektocht naar een hogere bodem dan wordt geïnitieerd. Want een trend bestaat immers niet uit alleen maar hogere toppen. Maar dat is in de achterliggende DD’s nu al meerdere keren opgemerkt, zodat dit niet als een geheel nieuw verhaal komt. Wordt Vervolgd!

SP-DagGrafiek

SP-WeekGrafiek

 

5 reacties op “S&P500: Loeren”

 1. Bert says:

  Waarde Geert-Jan,
  Enige DD’s geleden meldde u dat boven de eerste steungrens 2492-2488 de positieve ondertoon voortkabbelt. Deze grens trekt u nu op naar 2498. Betekent dat de ruimte tussen deze eerste en de opgetrokken grens de “beer nog mak houdt” en pas gaat “brullen” nà breuk van 2488 ?
  MVG.,
  Bert

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bert,
  In een eerdere DD is inderdaad opgemerkt dat het niet in de lijn der verwachting ligt dat de S&P500 in een vrije val terecht gaat komen. In de kleinste grafiek staan inmiddels vier horizontale steunlijnen onder de huidige koers ingetekend. De daling zal naar alle waarschijnlijkheid zeer beperkt zijn.
  GRS Geert-Jan

 3. Bert says:

  Waarde Geert-Jan,
  Dank u voor uw reaktie.
  Ook door deze post van u wordt de “beer nog makker”. Vermoed dat als de S&P zich ‘in de lijn der positieve verwachting’ voortzet, geen foto meer met de beer in uw komende DD’s zal verschijnen vanwege zijn val van deze muur.
  MVG.,
  Bert

  1. wh.giesen says:

   Hij ligt op een boomstam Bert, maar dat terzijde we hebben een slot nodig boven 2510 of een slot onder 2498, waarna de neerwaartse beweging waarschijnlijk ook van korte duur zal zijn.

   mvg

   1. Bert says:

    Terechte post, beste Wh., het is idd een boomstam. Zal mijn post rectificeren in de zin van
    “dat de beer op zijn boomstam zal afdrijven zonder gebrul”. Over dat slot boven weerstand (?)2510, als ik mij correct herinner heeft GJ al wel eens gesteld dat in “TA-unchartered
    territory” geen weerstand te bepalen is,vermoed ik dat dit zich manifesteert nà Merkel’s
    victory.
    MVG.,
    Bert

Laat een reactie achter