Optieacademy: Wat is een short put-optie?

 

Short put

Een short put is een potentiële plicht om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde (bijvoorbeeld een aandeel) af te nemen tegen een bepaalde prijs, binnen een bepaalde termijn.

De verkoper (schrijver) van een putoptie heeft een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde af te nemen ( te kopen) tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs.

Schrijvers van putopties kunt u het beste vergelijken met een verzekeraar die speculeert op het niet geschieden van een bepaalde gebeurtenis: een onderliggende waarde die niet daalt onder een bepaalde prijs.

Winst/verlies-grafiek short put op expiratie

shortput

De winst/verlies-grafiek van een short put op expiratie is dus het omgekeerde van een long put. We geven als voorbeeld 1 short put op Aperam waarvoor €1 per optie (maal 100) is ontvangen. De winst is beperkt tot de ontvangen €1 (maal 100) dus ongeacht hoe sterk het aandeel ook stijgt. De geschreven put optie duikt in de min zodra Aperam onder €9 daalt. Het verlies op een koers van €7 bedraagt dan €3-1=2, dus €200 op expiratie.