Olies Kopen?

De koersen van Koninklijke Olie, Royal Dutch Shell zo u wilt, lijken van een spekgladde helling af te glijden. Het gaat snoeihard  naar beneden, zeker in relatie tot de rest van de Amsterdamse aandelenmarkt wat op zijn beurt ook niet zachtjes daalt. Is er sprake van overdrijving of is het een voorbode voor meer?

Ik kan me nog goed herinneren dat in 2009 de koersen van dit aandeel rond deze niveaus noteerden en dat het achteraf een in koppertje was om aandelen Koninklijke Olie te kopen. “Olies op 17 Eur pffff, alles onder de 20 Eur is een koopje.” was de algehele mening van de aandelenmensen. Lange termijn dan he niet direct de volgende dag natuurlijk. Value beleggen heet dat, deep deep value.

Wat velen niet mee hebben kregen is dat dit fenomeen eerder ook al eens heeft plaatsgevonden en dan spreek ik niet van 1880 of zo. Nee, in 2003 hebben we een vergelijkbare situatie gekend waarbij koersen bij 17 EUR een koopje bleken te zijn voor de jaren erop. De vraag is uiteraard of dat nu weer geldt, want de slotstand van vandaag begint met ook een 17. Dit is het beeld van de lange termijn koersvorming van Royal Dutch Shell.

dft konolie

De koersvorming heeft een zijwaarts verloop binnen grenzen 16+ en 31+. Dat is al meer dan een decennium aan de gang waardoor er een hele generatie beleggers niet anders gewend is. Voor hen is dit prijsniveau zo ongeveer het laagste wat realistisch is, zeker ook omdat gebleken is dat de koersen in de jaren daarna zo goed als verdubbelden.

Ik ga niet al te lang in op fundamentele zaken zoals dividenden en desinvesteringen in groenere energie enzovoorts In het kort, men vreest dat het dividendbeleid niet volgehouden zou kunnen worden en dat zou een schok betekenen in de traditionele portefeuilles. Dat wordt afgeleid van de lage olieprijs van het moment. Vervolgens schijnt men niet goed geïnvesteerd te hebben in de toekomst en daardoor etc… Als RDSA, zoals de afkorting op de beurzen luidt. Net als Deutsche Bank aan het dividendbeleid gaat morrelen, dan. Zoals gezegd niet te lang bij stilstaan, want Koninklijke Olie is Deutsche Bank niet.

De koersen hebben het grootste deel van de range in neerwaartse zin wel afgelegd, er is minder ruimte in de zijwaartse beweging naar beneden dan naar boven. Dat is duidelijk. Als ik niet had gezegd dat dit Koninklijke Olie betreft en als u niet wist wat er met de Olieprijs aan de hand is dan was bij iedereen een alarmbelletje afgegaan bij het zien van deze grafiek om het op z’n minst eens in de gaten te gaan houden de komende tijd. Om te kopen wel te verstaan. We parkeren deze gedachte even en nemen een kijkje op de grafiek van de AEX . De index waar RDSA een groot onderdeel van vormt.

dftaex

Daarbij zien we de topvorming die we, hoe groot het ook is, nog steeds correctief moeten noemen op dit time frame. In ieder geval er gaat een moment komen waarop de AEX een opwaartse poging gaat inzetten. Of het nou hier is of nog 20 punten lager is dat laten we even in het midden. De verwachting is wel dat, behoudens een superkrach (die uiterst zeldzaam is maar niet onmogelijk), er ergens kopers zijn tussen hier en nog 10%  lager.

Wat verder opvalt is de gelijkheid in de koersvorming tussen beide grafieken tot 2015. Dus meer dan een decennium bewegen ze exact gelijk en nu een jaar niet. Dan lijkt mij dat eén van de twee waarschijnlijk weer terug in de pas gaat lopen. Of niet, maar dan lijkt mij de rek er procentueel wel uit zo ongeveer. De vraag rijst nu of Koninklijk Olie een voorbode is voor de rest van de AEX in 2016 en 2017, of andersom. Wat zo veel inhoudt als dat een opleving in de AEX gepaard zal gaan met een meer dan evenredige opleving van Koninklijke Olie. Of wat nu als ze zeggen dat het dividend verlaagd wordt maar dan minder dan me nu verwacht? Het kan ook eens meevallen he.