No Euro blijkt beter

De discussie over het wel of niet nut hebben van de Euro daargelaten, is het zinnig of goed om een Euro te hebben als land. Nu is die vraag van binnenuit de Eurozone moeilijk te beantwoorden, De Britten hebben er een duidelijkere kijk op en daarmee ook het antwoord op deze vraag.

De koersvorming van GBP is vanouds tweeslachtig te noemen Het hield altijd een beetje het midden tussen wat er in Europa gebeurde en ook in belangrijke mate hoe de vlag er in de VS bij hing. Op zich begrijpelijk gezien de positie van het land, de cultuur, de historie en de taal van de Britten. Maar ook de manier van zakendoen heeft, naast de mate waarin zaken gedaan wordt, blijkbaar een effect op hoe de munt zich gedraagt. Any how, zoals ze daar zeggen in tegenstelling tot menig Nederlander die de Amerikaanse vorm van deze uitdrukking zou bezigen door “Any way” te zeggen, het is tegenwoordig wel anders.

De afgelopen jaren is steeds meer het verloop van de USD het pad van de GBP gaan bepalen. Blijkbaar ziet de wereld de Europese problemen als een puur Europese aangelegenheid en zeker niet als iets British. De waardeontwikkeling van de munt Great Britain Pound doet meer aan de USD denken dan aan de EUR.

EUR/GBP Weekgrafiek

EUR/GBP Weekgrafiek

Als het anders was zou deze grafiek wel een horizontaal verloop kennen. Deze slimmigheid daargelaten het verhaal gaat over de ontwaarding van EUR ten opzichte van GBP. De trend is al down sinds 2009, toen menig vakbroeder in de city zich zorgen maakte omdat parity in beeld kwam en het expatcontract nadelig effect zou kunnen sorteren bij eventuele terugkomst in de lage landen. Hetgeen best realistisch was daar ook de banen in de financiële sector niet zeker waren in die periode. Het is inmiddels goed toeven weer daar want de sector is allang uit het verdomhoekje en de munt is allang weer ijzersterk binnen Europa. Dit in schril contrast tot de ontwikkelingen op het continent waar Great Britain volgens ons continentalen bij zou moeten horen. Nou, certainly not dus.

De meest recente ontwikkelingen brengen daar geen verandering in. De financiële sector in Europa is nooit meer op  hetzelfde niveau gekomen terwijl de city alweer beter draait dan ooit te voren. Op het vlak van de munten, de recente opleving in de koersverhouding in het voordeel van de EUR is best een teken van goede wil te noemen, maar het is mosterd na de maaltijd. Het betreft een opleving na veel schade die opgelopen is begin dit jaar toen QE European style werd gelanceerd. De deuk van begin dit jaar is maar gedeeltelijk hersteld en dat heeft de vooruitzichten voor EUR/GBP verslechterd. In het nadeel van de Europeanen wel te verstaan

De boogjes geven aan dat huidige koersen een negative reversal hebben gevormd in relatie tot de recente historie. Het zit zo. Dit signaal houdt in dat een stand onder 0,75 als normaal wordt ervaren. Sterker, 0,75 nu wordt als hoger ervaren als 0,80 in december 2014 werd beleefd. De techniek die hierbij hoort geeft een koersdoel van 0,65 in de loop van 2016 voor de volledigheid.

De fibonacci techniek die ook uitgaat van bepaalde reactieverhoudingen binnen trends geeft twee koersdoelen aan. Op basis van de 50% correctie die de huidige stijging heeft betekend ten opzichte van de voorgaande daling komt in eerste instantie een projectie op 0,69 de borden. De RSI waarden dienen daarbij idealiter Oversold te geraken waarna de 0,74 op de verlanglijstjes komt te staan.

Bevestiging van dit alles vinden we door gewoon naar de grafiek te kijken. Er is met geen mogelijkheid iets anders te ontdekken dan een cyclus van lagere toppen en lagere bodems dat links boven in de grafiek  begint en momenteel rechtsonder uitkomt. Deze downtrend is bijna 7 jaar oud en daardoor uiterst significant. Zeker als we weten dat het een weerspiegeling is van de strijd tussen de EUR en een veel grotere, sterkere en slimmere opponent, de USD. Het lijkt me duidelijk, als Brit kun je geen spijt hebben van het niet voeren van een EUR als munt.

Ook gepubliceerd op Dft.nl dft logo