Nikkei 225: Kans/Gevaar verhouding

Het begin van het verval eind afgelopen zomer begon in Azië met de devaluatie van de Yuan. Nu de schokgolven een aantal keer de wereld rond zijn geweest, is het effect tanende en maken de markten zich op voor een herstelbeweging. Azië loopt ook daarbij weer voorop.

Het is niet uiteraard alleen de Yuan geweest die de negatieve stemming heeft veroorzaakt, want ook andere zaken zoals de Fed en Griekenland hebben hun nodige bijdrage geleverd. Zelfs VW heeft een duit in het zakje gedaan bij het beschadigen van het sentiment in de afgelopen maanden. Zoals het vaker gaat bij dit soort zaken is het geluid harder dan het effect. Wanneer we eenmaal in een negatieve stemming zijn is het best moeilijk om dingen positief te zien. Het wordt dan al gauw, en dit nog en dat nog waardoor het wel heel somber gaat lijken zonder dat het echt heel veel erger is geworden. Gaat u maar na, wanneer we het sentiment in cijfers uitdrukken omwille van het punt wat ik wil maken. Wat is erger? Van + 2naar -1 zakken, of van -2 naar -5 zakken? Ik denk dat het draaien van positief naar negatief een groter effect heeft dan een verslechtering van zaken, terwijl de tweede variant in feite erger is. De markten zeggen dit ook. Inmiddels zijn we allang gewend aan de nieuwe Yuan en de effecten daarvan op de emerging markets, (Vraag Alexander Sassen voor de details). De Fed is langs geweest en wat nog meer zij. Koersen hebben echter geen nieuw laagtepunt gezien en de bewegingen hebben zich afgespeeld tussen de toppen en bodems van augustus. De markt heeft dus aardig wat negatieve zaken verdisconteerd zonder dat de koersen verder zijn gedaald hetgeen mij doet denken: Wat als zaken eens een keertje meevallen? Q3 cijfers bijvoorbeeld.

De beurzen nemen inmiddels al een aanloop naar een positiever vooruitzicht dan in september het geval was. Afgelopen week is een verdere daling in Europa wederom afgewend. De Amerikaanse beurzen hebben zelfs de beste week sinds afgelopen winter weten te realiseren en zo is ook bijvoorbeeld de HangSeng waar ik vorige week over schreef ,(zie mijn column van 2 oktober dft.nl Gavaar/Kans verhouding”), aan een spurt opwaarts begonnen. Deze week zie ik een vergelijkbaar verhaal in de koersontwikkeling van de Japanse index, de Nikkei 225 ontstaan waar ik dan ook dieper op in zal gaan.

Nikkei 225 Weekgrafiek

Nikkei 225 Weekgrafiek

Dit is de grafiek op weekbasis waarin we zien dat na de top een verval is geweest naar de trend toe. Deze is vorige week tegelijk met die van de HangSeng getest en ook sterk genoeg bevonden. Dat heeft in een 61,8% retracement geleid dat kort gezegd als koersdoel heeft het meest recente hoogte punt op bijna 21.000 punten. De huidige stand is 18.450 dus er zijn kansen te over met de juiste hefboomtoepassing. Zolang de bodem bij 17.000 waar we vorige week vandaan vertrokken ongeschonden blijft is dit het eerste koersdoel.

Dan is er ook een tweede koersdoel te berekenen en wel op basis van de boogjes. Deze positive reversal zegt dat het verschil in koersafstand tussen de boogjes in de grafiek op de tussenliggende top geprojecteerd mag worden. Dat wil weer zeggen dat de trend vervolgd wordt doordat na de creatie van de hogere bodem nu een nieuw hoogtepunt zal worden bereikt. De vraag bij zoiets is dat of dit ook mogelijkheden heeft tegen het licht van de lange termijn ontwikkelingen. Ultralang in dit geval, want het betreft de maandgrafiek vanaf 1992..

Nikkei 225 Maandgrafiek

Nikkei 225 Maandgrafiek

 

Hieruit blijkt dat de opwaartse beweging sinds dit jaar structureel genoemd kan worden. Na sinds 1992 in een downtrend van jewelste te hebben bewogen is in 2013 en 2014 de downtrend gekraakt. Eind 2014 en dit jaar hebben geleid tot het overgaan van een mogelijke zijwaartse beweging die daarna dreigde in een overtuigde opwaartse trend. En juist die is nu net gecorrigeerd.

 

De boogjes op dit time frame geven ook aan dat de verwachting voor de langere termijn is dat de 25.000 bereikt gaat worden. Prima vooruitzichten dus voor Japan en de beurs aldaar. Tot slot, aangezien de aandelenmarkten sinds 2012 min op meer dezelfde koersbeweging laten zien en elkaar bevestigen, geldt ook nu  dat de verbeterende situatie in Azië een bevestiging vormt op hetgeen in Europa verwacht mag worden op vergelijkbare gronden.

Ook gepubliceerd op Dft.nl dft logo